مطبوعات صاحب موزه می شوند
مسئول غرفه موزه مطبوعات ایران در گفتگو با هنرنیوز؛
مطبوعات صاحب موزه می شوند
مهدی نورعلیشاهی، مسئول غرفه موزه مطبوعات ایران در گفتگو با خبرنگار هنرهای تجسمی هنرنیوز از تاسیس موزه مطبوعات خبر داد.
 
تاريخ : يکشنبه ۱۴ آبان ۱۳۹۱ ساعت ۱۱:۱۵
 

نمایشگاه مطبوعات دیشب به کار خود پایان داد. موزه کوچکی در نمایشگاه مطبوعات برپا بود  که سبب شد تا ما درباره آن با مهدی نورعلیشاهی، مسئول غرفه موزه مطبوعات ایران گفتگو کنیم.

یکی از پر مخاطب ترین بخش های نمایشگاه مطبوعات امسال موزه مطبوعات بود. درباره این موزه کوچک قدری توضیح دهید.

نمایشگاه مشتمل بر دو بخش بود. در واقع آن چه درباره مطبوعات قابل نمایش به صورت موزه ای است؛ به دو بخش تقسیم می شود. بخش اول مرتبط با اسناد مکتوب است. در این بخش مطبوعات ایران در دوران قاجار و دوره پهلوی اول و دوم در این بخش مقابل دید علاقمندان قرار گرفت و از سوی دیگر اولین های مطبوعات ایران نیز در این بخش به نمایش در آمد. از جمله اولین ها اولین دستگاه های چاپ است. اولین دوربین های ثبت اخبار در این مکان به نمایش در آمد. هم چنین اولین ابزارهای ضبط صدا را به نمایش گذاشتیم.عکسخانه بزرگان مطبوعات ایران یکی دیگر از بخش های موزه کوچک مطبوعات بود. تصاویر نامدارانی که در مطبوعات فعالیت کرده اند در این بخش به نما یش در آمد. بسیاری از مخاطبان ما از فعالیت این بزرگان در حیطه سینما بی اطلاع بودند و به همین سبب این بخش برای آنان بسیار جذاب بود. در این نمایشگاه هم‌چنین دستگاهی که برای چاپ به کار رفته است مقابل دید بازدید کنندگان قرار داده شد. در واقع دیدن اولین ها همیشه برای  مخاطبان جذاب است. علاوه بر این دیدن روزنامه های سرنوشت ساز تاریخ ایران یکی از ابزار و لوازمی بود که مردم به دیدن آن اقبال زیادی داشتند. هم‌چنین اولین روزنامه های قاجاری است که روی جلد آن ها در این نمایشگاه به معرض دید مردم گذاشته شده بود. در واقع موزه کوچک مطبوعات، در نمایشگاه مطبوعات، پیش درآمدی برای موزه مطبوعات بود که مقدمات آن در حال انجام است.

از موزه سخن گفتید. پیش از این مطبوعات ایران موزه نداشت. این موزه قرار است از سوی دولت تاسیس شود؟

بله وزارت ارشاد اسلامی به کمک تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی که می توانند اسنادی از مطبوعات ایران را در اختیار وزارت ارشاد اسلامی بگذارند؛ به زودی موزه مطبوعات را برپا می کند.

موزه مطبوعات به یقین اسناد گرانمایه و ارزشمندی را از زندگی و سیاست و اجتماع در اختیار مردم قرار می دهد. مایلم درباره موزه مطبوعات بیشتر توضیح دهید. این موزه قرار است چه زمانی آغاز به کار کند؟

اسناد ملی و تاریخی درج شده در مطبوعات به یقین برای دانشجویان تاریخ، اساتید و دانشجویان جامعه شناسی، طراحان گرافیک و بسیری دیگر از مردم جذاب و کارآمد خواهد بود. اما نمی توان به طور دقیق درباره زمان گشایش موزه نظر داد. به نظر می رسد اگر تمام پیش بینی های ما بی وقفه اتفاق افتد؛ تا پیش از نوروز، موزه دائمی مطبوعات ایران راه اندازی شود.

مکان این موزه در کدام نقطه از تهران خواهد بود؟

به سبب آن که امکان این موزه ممکن است تغییراتی داشته‌باشد؛ نمی توان در مورد آن سخنی را به قطعیت گفت. اما قرار است که مکان موزه در یکی از خانه‌های تاریخی در مرکز تهران قرار داشته‌باشد.
البته در مورد جزئیات آماده سازی این موزه می‌توان این نکته را یادآور شد که بلافاصله پس از پایان نمایشگاه مطبوعات، آماده سازی موزه آغاز می شود.

موزه مطبوعات در نمایشگاه مطبوعات مشتمل بر سه بخش اصلی یعنی نمایش ابزار، روزنامه ها و چهره مشاهیر بود. در موزه دائمی که قرار است برای مطبوعات گشایش یابد، چند بخش وجود دارد؟

مطمئن هستم که آن موزه مشتمل بر مجموعه کاملی خواهد بود. چراکه تا کنون همه موزه ها و مجموعه های غیر دائمی پر تعدادی که درباره مطبوعات مقابل دید مردم قرار گرفته است؛ همه مجموعه اسنادی بوده اند که در یک موزه و یا یک سازمان نگهداری می شدند. اما وزارت ارشاد قصد جمع آوری تما اسناد را به کمک همه دارندگان آن دارد.
تلاش های مختلفی تا کنون برای برپایی نمایشگاه های مطبوعات انجام شده‌است بسیاری تا کنون اقداماتی برای نمایش اسناد خود انجام داده اند. اما موزه ای که وزارت ارشاد متولی برپایی آن است؛ کامل ترین موزه از نظر اسناد و اقلام موزه‌ای خواهد بود. قرار است این موزه کامل ترین موزه مطبوعات ایران باشد.

به یقین همان گونه که توضیح دادید این موزه کارآمد بسیاری از محققین خواهد بود. مایلم درباره لزوم پدید آمدن این موزه سخن بگویید.

در واقع نمایش اسناد خبری از ارزش زیادی برخوردار است. چراکه مطبوعات اسناد تاریخ فرهنگ و سیاست و رخداد های اجتماعی یک قوم هستند. این موضوع سبب خواهد شد تا مطالعه مطبوعات و رخداد های سیاسی برای محققین آسان شود و یک مرجع کامل در اختیار مردم قرار گیرد. تاریخ معاصر ایران و اثرات آن بر جهان هم چنین اثرات متقابل تاریخ جهان بر ایران با تشکیل موزه قابل بررسی خواهد بود. به هر روی امیدوارم بلافاصله پس از پایان نمایشگاه، مقدمات اجرایی این موزه انجام شود.
کد خبر: 48940
Share/Save/Bookmark
نظرات : ۱
hamed : 
با سلام و خسته نباشید
گزارش شما را دیدم ولی باید عرض کنم مسئول موزه آقای محبت اله زارع بودند و این موزه اعم از عکس ها و دستگاه های چاپ به همت ایشان جمع گردیده و تاسیس موزه دائم نیز توسط ایشان انجام خواهد شد. آقای نور علیشاهی فقط در زمان نمایشگاه آنجا ایستادند!!
۱۳۹۱-۰۸-۱۶ ۱۱:۱۵:۰۱