سیزدهمین جشنواره بين المللي تئاتر مقاومت، انقلاب و دفاع مقدس از 28 آبان تا 3 آذر در کشور برگزار می شود.به گزارش هنرنیوز، این اتفاق امسال به همت بنیاد فرهنگی روایت و معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درقالب بخش های مختلف مسابقه صحنه اي، بين الملل، مسابقه آثار عروسكي و كودك و نوجوان، ويژه، خياباني، تلويزيوني و توليد نمايشنامه و نمايشنامه خواني طراحی و پی ریزی گردید و به دلیل برگزاری دوازده دوره و رویکردهای تازه این رویداد فرهنگی و اجتماعی به اذعان بسیاری از اصحاب تئاتر و رسانه از ظرفیت ها و کارکردهای گسترده ملی و بین المللی برخوردار است. جشنواره تئاتر مقاومت با توجه به فضای کلی منطقه و جهان اسلام مي تواند بستري مناسب و موثر براي هم صدايي و تعميق روابط و مناسبات ميان هنرمندان جهان اسلام و روشنفكران آزاده جهان شود.
بی تردید، موضوع مقاومت، موضوعي مشترك و ريشه دار در میان كشورهای جهان بویژه، جهان اسلام است و برگزاری جشنواره تئاتر مقاومت در ابعادي گسترده و فراگير مي تواند دستاوردهای قابل توجه و جدی را برای تئاتر کشور در پی داشته باشد. در همین زمینه نقطه نظرات چند تن از هنرمندان و کارگردانان تئاتر را مرور می کنیم.
ضرورت گسترش ابعاد بین المللی جشنواره
داود رشیدی کارگردان و بازیگر تئاتر، جشنواره مقاومت را فرصتی می داند برای نشان دادن رشادت های ملت ایران در طول جنگ تحمیلی. وی معتقد است: "برگزاری جشنواره تئاتر مقاومت بهترین راه برای یادآوری رشادت ها و سلحشوری های همه مردم ایران در طول 8 سال جنگ و مقاومت ملت ایران در برابر دشمن است.
به گفته وی "وقوع جنگ و مقاومت مردم ایران در برابر رژیم بعث عراق رویداد بزرگی در تاریخ کشور ما بوده و همیشه باید به نسل های جدید این موضوع مهم را به طرق مختلف یادآور شویم.
رشیدی با اشاره به اینکه برگزاری جشنواره تئاتر مقاومت از جمله راه های موثر برای به تصویر کشیدن رشادت های مردم و جوانان ایران است، می افزاید: جوانان، پاسداران و بسیجیان سلحشور همه بسته به توانائیشان، یکپارچه زیر پرچم امام خمینی (ع) از تمامیت ارضی کشورمان به نوعی در برابر تمام دنیا دفاع کردند که این جشنواره می تواند یاد این سلحشوری ها را زنده کند.
وی اضافه می کند: این جشنواره بهتر است در حوزه بین الملل نیز مطرح شود؛ چرا که تنها ایران درگیر مقاومت و جنگ و انقلاب نبوده و بسیاری از کشورهای جهان نیز این موضوع را از نزدیک لمس کرده اند. پس بهتر است هم نمایش های ایرانی با این مضمون در کشورهای دیگر اجرا شود و هم نمایش هایی از کشورهای دیگر در ایران به اجرا درآید.
جشنواره مقاومت و جایگاه ممتازآن
امیر دژاکام نویسنده وکارگردان و مدرس دانشگاه تئاتر در ارزیابی جایگاه جشنواره تئاتر مقاومت در بین جشنوارههای کشور عنوان می کند: جشنواره تئاتر مقاومت جایگاه خود را در بین جشنواره های متفاوت کشور پیدا کرده و شایسته است به دلیل موضوع و شانیتی که دارد در بین هنرمندان و مردم محبوبیتش بیش از پیش گردد.
وی توجه به اجرای عمومی آثار مقاومت، پرداخت کمک هزینه های مطلوب به گروه ها و توجه مسئولان و هیات انتخاب متن و اجرا برای انتخاب آثاری که تحلیلی هستند و نه شعاری را از جمله موارد نیاز حوزه تئاتر مقاومت می داند و می افزاید: آثار شعاری و فرمایشی مخاطب ندارد و ما در این جشنواره به آثاری نیاز داریم که جذابیت داشته باشد چرا که مردم ما تجربه جنگ را دارند و باید برای آنها موضوعاتی از جنگ مطرح شود که جذاب باشند.
دژاکام معتقد است کشف احساسات، زوایای پنهان جنگ و بیان بسیاری از ناگفته ها از مواردی است که باید به آنها توجه کرد زیرا ما از جنگ دور شده ایم و می توانیم با نگاهی تحلیلی به این زوایا جشنواره را جذاب کنیم.
وی در خصوص بازتولید آثار موفق دفاع مقدس اظهار داشت: بازتولید آثار موفق حرکت مثبتی است که قرار است در این جشنواره اتفاق بیافتد البته اگر این بازتولیدها به سمت اجرای عمومی بروند خوشایند است در غیر این صورت احتیاجی به بازتولید نیست.
این مدرس دانشگاه درباره اجراهای عمومی آثار قبل از جشنواره گفت: اجرای عمومی آثار قبل از جشنواره از اتفاقات خوب این دوره جشنواره است که گروه ها با اجراهایی که قبل از حضور در جشنواره دارند با مخاطب ارتباط برقرار می کنند و اتفاقا این اجراها می تواند در سراسر تهران و در سالن های بسیاری که داریم باشد و این اجراها را تنها محدود به تئاترشهر نکنیم.
امیر دژاکام ادامه داد: اگر در هر کاری جذابیت ایجاد کنیم و از نیروی متخصص و تحصیل کرده و تکنیک های روز تئاتری در کارهایمان استفاده کنیم مطمئنا کارها با مخاطب بسیار اجرا خواهد شد و این ژانر مخاطب خود را جذب می کند.
دست هنرمندان را باز بگذاریم
رضا گوران کارگردان تئاتر معتقد است چنانچه بخواهیم با هنر نمایش به سراغ مفاهیمی چون: جنگ، انقلاب، و مقاومت برویم بهتر است به زوایای پنهان آن که تا به حال نپرداخته ایم بپردازیم و تکرار مکررات نکنیم.
به گفته وی مقاومت فقط مختص جنگ نیست، همیشه قبل و پس از جنگ هم مقاومت وجود داشته است؛ در واقع مقاومت در برابر هر چیزی که بخواهد آزادی و هویت انسان را خدشه دار کند معنا پیدا می کند و این موضوع در جنگ بارزتراست.
وی با بیان اینکه مسئولان باید دست هنرمندان را در پراختن به این موضوعات باز بگذارند و اجازه دهند که هنرمندان به موضوعاتی بپردازند که تا به حال کمتر به آن پرداخته شده؛ خاطر نشان ساخت: تا نگاه واقع گرایانه ای به جنگ نداشته باشیم نمی توانیم مخاطب را با خود همراه کنیم.
گوران تصریح می کند: چرا تا کنون کمتر راجع به مسائل و حواشی سیاسی جنگ تئاتر یا فیلمی ساخته ایم؟ ما باید با نگاه واقع گرا به جنگ بنگریم و به جزئیات آن بیشتر توجه کنیم.
وی در خصوص بین المللی شدن این جشنواره نیز اضافه می کند: گمان می کنم که در آینده حضور گروه های لبنانی، فلسطینی و ... که به نوعی درگیر جنگ و مقاومت بوده اتفاق چشمگیری است؛ چرا که ما می توانیم کارهای مشترک خوبی ارائه دهیم.
تئاتر مقاومت بستر مناسب برای درام نویسان
مهردادکوروش نیا جنگ را بستر خوبی برای درام نویسی می داند و معتقد است گنجينه جنگ هرگز تمام شدنی نیست.
به گفته وی با توجه به شرایط جامعه هر اتفاق و رویداد تئاتری در جامعه باعث می شود تا از گروه های تئاتری حمایت شود و جشنواره تئاتر مقاومت در جامعه کنونی هرچند گاهی با وقفه برگزار می شود اما نتایج خوبی دارد.
وی برگزاری جشنواره تئاتر مقاومت را زمین ساز فعالیت بیشترگروه های تئاتری می داند و می گوید: از سویی دیگر این جشنواره انگیزه ای می شود برای تولید آثار توسط گروه ها از سراسر کشور.
به اعتقاد این کارگردان تئاتر جشنواره مقاومت نباید تنها به موضوع هشت سال جنگ و دفاع مقدس بپردازد و باید به مسائل انسانی و اجتماعی پس از جنگ هم بپردازیم و درام نویسان ما باید به این موضوعات بپردازند.
کوروش نیا خاطرنشان می سازد: جنگ بستر خوبی برای درام نویسی است که می شود به تبعات بعد از آن در جامعه هم پرداخت به این دلیل است که جنگ هرگز تمام شدنی نیست و همیشه پیامدهایی را دارد.
وی می افزاید: بازتولید آثار شاخص از اتفاقاتی است که در کشورهای غربی شاهد آن هستیم است و متاسفانه در کشور ما به این موضوع آن طور که باید توجه نمی شود و این اتفاق خوشایندی است که از سوی سیزدهمین دوره جشنواره مقاومت شاهد آن هستیم.