معاون میراث فرهنگی توضیح داد:
خواستههای یونسکو درباره « میدان نقش جهان»،«منظر فرهنگی بم» و «میمند»
یونسکو از طرف ایرانی خواست تا نسبت به تکمیل بررسیهای « میدان نقش جهان» ، جابه جایی شهرک «امیرالمومنین» بم و کنترل ورود گردشگر به میمند اقدام کند.
تاريخ : دوشنبه ۲۲ تير ۱۳۹۴ ساعت ۰۱:۵۴
به گزارش هنرنیوز، یکی از اقدامات مهم در سیونهمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو مانند سالهای گذشته بررسی پرونده حفاظت آثار تاریخی بود که یا پیش از این تهدید به قرار گرفتن در فهرست میراث در خطر بودند یا به تازگی از این فهرست خارج شده بودند و کشورها موظف میشدند تا گزارشاتی در این باره ارائه دهند تا در این اجلاس مورد بررسی قرار گیرد و تأیید شود یا مشمول تذکراتی در این باب بشود.
از آنجا که «میدان نقش جهان» و «منظر فرهنگی بم» نیز در این فهرست قرار داشتند، سازمان میراث فرهنگی اوایل امسال توضیحاتی دربارهی آخرین اقدامات انجام شده در « میدان نقش جهان» توسط شرکت مترو و مسئولان پایگاه میراث جهانی بم به یونسکو ارسال کردند که کارشناسان یونسکو در حاشیهی این اجلاس که از هفتم تا ۱۷ تیرماه در شهر بُن آلمان برگزار شد، آنها را بررسی و در نهایت نتایج را به مسئولان ایرانی اعلام کردند.
ارائه روند حفاظت از «بم»
محمد حسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی در این باره میگوید: روند کنونی اقدامات در بم مورد تأیید اجلاس قرار گرفت و ضمن تشکر از ایران، مسوولان خواستار تداوم روند گذشته شدند.
او در مورد منظر فرهنگی بم توضیح داد : براساس اعلام یونسکو باید به تدریج و در دراز مدت شهرک امیرالمومنین برچیده شود، این اقدام هم با تخصیص زمینهای معوض و جابجایی ساکنان شهرک انجام پذیر است، در واقع در یک برنامهی مدیریتی دراز مدت باید به تدریج این شهرک برچیده شود.
ضرورت تکمیل بررسیها در میدان «نقشجهان» اصفهان طالبیان همچنین دربارهی پروندهی حفاظتی میدان جهانی نقش جهان بار دیگر تأکید کرد: بررسی وضعیت حفاظت میدان نقش جهان اصفهان برای ایران یک مسالهی حساس است، چون موضوع عبور مترو از زیر میدان نقش جهان مطرح شده است. از این رو شرکت بهرهبرداری مترو در اصفهان باید ۴ مفاد اصلی اعلام شده توسط یونسکو شامل انجام بررسیهای باستانشناسی، انجام مطالعات استحکام بخشی و پایش در منطقه و بررسی طرح جامع ترافیک برای عبور مترو از زیر میدان را بررسی و نتیجهی حاصل از آن را به یونسکو ارسال میکرد.
مسئول تدوین پروندههای ثبت جهانی افزود: پیش از آغاز اجلاس در گزارشی که متروی خط دو اصفهان تهیه کرده بود ارزیابی زیست محیطی و محیطی منطقه و یکسری اطلاعات برای گزارش وضعیت حفاظت این محوطه به یونسکو فرستاده شد، ما نیز به رسم امانت نظارت خود را مطرح کردیم و گزارشها عینا به کمیته ارسال شدند.
او ادامه داد: اکنون هم یونسکو با موافقت نسبت به گزارشهای اعلام شده، از ایران خواسته تا بار دیگر این گزارشها را به یونسکو ارسال کند و پس از انجام خواستههای مورد نیاز و مطالعات لازم، باردیگر نتایج به یونسکو فرستاده شود. تا زمانیکه همهی مطالعات مورد خواست یونسکو انجام و نتایج به یونسکو ارسال نشد، مترو حق انجام هیچ کاری در محدوده ی میدان جهانی نقش جهان را ندارد
معاون میراث فرهنگی کل کشور تصریح کرد:این مطالبات به متروی اصفهان اعلام شده است و هر گاه که مترو جواب دهد، ما آن را سریعا به یونسکو میفرستیم، قرار است این موارد بررسی شوند،یادمان باشد تا سند علمی و مطالعات وجود نداشته باشد، کسی نمیتواند بگوید طرح مطرح شده برای نقش جهان، خوب است یا بد!
کنترل حضور گردشگر در «میمند» طالبیان در بخش دیگری از سخنانش به تاکید یونسکو نسبت به کنترل ورود گردشگر به «منظر فرهنگی میمند» اشاره کرد و گفت: در سیونهمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو این بحث هم مورد تاکید قرار گرفت که سازمان میراث فرهنگی ایران باید یک برنامهی دقیق جهت هدایت و کنترل گردشگر در میمند داشته باشد. باید مطمئن باشیم حضور گردشگر تا چه میزان برای فضای جهانی میمند تهدید نیست.