مراسم تودیع و معارفه معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی صبح امروز ۱۰ شهریورماه با حضور حمید شاه آبادی و علی مرادخانی معاونان سابق و فعلی این معاونت و علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و جمعی از هنرمندان در تالار وحدت برگزار شد.
علی جنتی: دغدغه مالی نباید مانع آفرینشگری هنرمند شود
وی با تأکید بر جایگاه مهم هنر ایران خاطرنشان کرد: فرهنگ و تمدن ایرانی با هنر مردمپسند آمیخته است و این چنین است که میگویند هنر نزد ایرانیان است و بس، اگر امروز از ایرانی و ایران نامی برجاست و جهانیان را به تکریم وا میدارد، حاصل ممارست هنرمندانی است که آثارشگفتی آفریدهاند و ما به این مفاخر هنری میبالیم و سرافراز هستیم. سپهر مفاخر ایران همواره شاهد ستارگان پرفروغی بوده، با این حال هنر ایرانی و خالقان آن آنگونه که باید و شاید مورد توجه نبودهاند.
علی جنتی ضمن بیان اینکه دغدغههای مالی نباید مانع خلاقیت هنرمندان شود، یاد آور شد: هنرمند ایرانی باید بر تخت عزت و افتخار بنشینند و دغدغههای مالی نباید مانع آفرینشگری او باشد. هنرمند ما هرگز نباید از لحاظ مادی در عذاب باشد و برای حداقل معیشت خود دغدغه داشته باشد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اضافه کرد: عیار هنرمند ایرانی چنان است که در صورت فراهم شدن بستر مناسب میتواند آثارش را در دورترین نقاط جهان عرضه کند. این بستر هم در بخش دولتی و هم در بخش خصوصی فراهم است اما به هدایت نیاز دارد، تقویت بخش خصوصی و کاهش تصدیگری دولت نیز ضرورتی اجتنابناپذیر در این زمینه است.
وی ادامه داد: تسهیل در صدور مجوزها، حذف قوانین دستوپاگیر و سرو سامان دادن به فعالیتهای آموزشی را از مهمترین اولویتهای خود میدانیم و تلاش برای افزایش کیفیت جشنوارههای ملی و بینالمللی در حوزه تجسمی، توجه جدی به موسیقی مقامی و نواحی در قالب برنامههای بلندمدت، احیاء ارکستر ملی و حمایت از آن به عنوان نماد موسیقی کلاسیک ایرانی از مهمترین تأکیدات وزارت ارشاد در بخش موسیقی است، احیاء جشنوارههای تئاتر فجر و آیینی-سنتی، تقویت شورای حمایت و حمایت از آثار نمایشی ارزشمند، تقویت گروههای حرفهای و ممانعت از اجرای آثار ضعیف در تالارهای مهم نمایشی را از مهمترین الویتهای خود در حوزه تئاتر برشمرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد دولت یازدهم وزارت ارشاد را مهمترین متولی اجرای سیاستگذاریهای دولت و معاونت هنری دانست و یادآور شد: حساسیت معاونت هنری و پاسخگویی مطالبات متعدد هنرمندان، کار انتخاب معاون هنری را بسیار دشوار کرده بود. تردیدی نداشتم فردی دردآشنا و البته نامآشنا باید در این سمت قرار بگیرد. فردی که مورد اجماع اهل هنر باشد و بتواند در سایه تجربیات و شناخت دقیق این حوزه کاروان هنر ایرانی را به سر منزل مقصود روانه کند، خدمت به اهل هنر با ظرایف روحی خاص و ظرفیتهای بزرگ، افتخاری بزرگ و کاری دشوار است.
علی جنتی با اشاره به دشواری انتخاب معاون هنری افزود: گزینههای متعددی را بررسی کردیم و در نهایت با توجه به سوابق مدیریتی و اعتماد هنرمندان به نام علی مرادخانی رسیدیم که در سه دهه گذشته همواره در فعالیتهای مدیریتی هنری سرآمد بوده و جسارتش بر حمایت از هنرمندان شهرت داشته و ایشان علیرغم میل باطنی خود این سمت را پذیرفت،
وی با تقدیر از تلاشهای حمید شاهآبادی معاون پیشین امور هنری، خاطرنشان کرد: تغییرات در زیرمجموعهها کاملا طبیعی است، به هر حال وضعیت ما مانند تیمی است که میخواهد به قلهای دست یابد. وقتی مربی تیم میبیند یکی از بازیکنان خیلی در زمین خسته شده است او را جابهجا میکند و طبیعی است ما همچنان از خدمات آقای شاهآبادی بهرهمند شویم.
علی جنتی در بخش پایانی سخنانش اظهار امیدواری کرد: با همراهی همه هنرمندان بتوانیم هنر ایرانی را به قلههای بلند مورد نظرمان در سطح جهانی برسانیم.
غیر از هنر که تاج سر آفرینش است دوران هیچ منزلتی پایدار نیست.
علی مرادخانی: گسترش فضاهای فرهنگی از مولفههای توسعه است
در ادامه مراسم علی مرادخانی به عنوان معاون امور هنری گفت: بخشی از صحبتهای من خطاب به دولت، بخشی از آن خطاب به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی است.
وی ادامه داد: خداوند با هنر آغاز کرد. وقتی انسان برای سجده فروافتاد خداوند او را ستاره دانست. هنرمندان ما هرگز از هوای نفس سخن نمیگویند چرا که هنر ما توحیدی است و خداوند اینگونه هنرمندان را هدایت کرده است.
مدیر موزه موسیقی اظهار داشت: استحضار دارید معاونت هنری بزرگترین بخش وزارت ارشاد است و به همین دلیل لازم است چند نکته را یادآور شوم، آقای جنتی هرگز از حوزه فرهنگ و هنر دور نبوده و خود میداند هنرمندان با چه مشکلاتی روبرو هستند. ایشان به عنوان رفیقی ۳۰ ساله به بنده امر فرمودند و من پذیرفتم.
علی مرادخانی در ادامه صحبتش با معذرتخواهی خطاب به دولت گفت: مطالبات هنرمندان از دولت زیاد است. انتظار میرود دولت در برنامه توسعه متوازن بتواند شرایطی فراهم کند که وضعیت فرهنگ و هنر بهتر شود، چون متاسفانه در این سالها قدری غفلت صورت گرفته و آنچه لازم بوده انجام نشده است و حتی مدیران آن دوره هم از این وضعیت گلهمند هستند.
معاون جدید هنری افزود: اگر بتوانیم بودجه ۱۰ درصدی از کل بودجه کشور را به فرهنگ و هنر اختصاص بدهیم، اتفاق خوبی است. خوشبختانه آقای رئیس جمهور به این مطلب توجه ویژهای داشتهاند اما ترجمه سخن ایشان در نظام بودجه باید اتفاق بیافتد که اگر چنین شود، میتوانیم منویات ایشان را جامع عمل بپوشانیم.
وی با بیان اینکه ناچاریم وضعیت جهشی در بودجه داشته باشیم، خاطرنشان کرد: هنر یک وظیفه ذاتی دارد و توقع ایجاد میکند و من از آقای جنتی قول گرفتهام با اهالی تئاتر، موسیقی و تجسمی دیدارهای جداگانهای داشته باشم، چون باید ایشان را با وضعیت معاونت و گستردگی فعالیتهای این بخش آشنا کنیم و آقای دکتر را به خودمان بدهکار کنیم.
مرادخانی خطاب به جنتی یادآور شد: ۳۰ سال پیش به عنوان یک رفیق در کنار شما بودم و از شما درس بزرگ، نظم و پاکیزگی را آموختم.
مرادخانی با اشاره به هنر موسیقی به عنوان هنری چندساحتی اظهار داشت: همه این شاخهها نیازمند کمکهای اساسی است. همچنان که در هنرهای تجسمی هم به این حمایت نیاز داریم، هنر تئاتر نیز به عنوان هنری مادر است که هنرمندان محترمی در آن وجود دارد.
مرادخانی در ادامه یادآور شد: سال ۸۳ که مرکز موسیقی را تحویل دادیم، بودجه معاونت هنری ۱۸ میلیارد بود. سال ۸۱ بودجه من ۶۰۰ میلیون تومان و سال ۸۲، ۹۰۰ میلیون تومان بود که سال ۸۳ به آمار جهشی ۳ میلیارد تومان در موسیقی دست یافتیم. حالا هم نیازمند همین جهش هستیم و این موضوع برای من بسیار مهم است.
وی خطاب به هنرمندان گفت: ضمن احترام کامل به شما بزرگواران به طور جدی از همه هنرمندان میخواهیم به امور مورد علاقهشان اهتمام بورزند.
معاون هنری یکی از مولفههای توسعه را گسترش فضاهای فرهنگی دانست و افزود: این موضوع به طور کامل محقق نشده و دولت در این زمینه مدیون هنرمندان است.
علی مرادخانی با تأکید بر ضرورت راهاندازی موزه هنرهای معاصر و تئاترشهر در همه استانها، ادامه داد: در این زمینه نیازمند حمایت استانداریها هستیم، چرا که آنها دستشان باز است و هر چند میگویند همه امکانات در تهران متمرکز شده اما این شهر به اندازه پایتخت یک کشور صاحب تمدن، امکانات ندارد.
معاون هنری دولت یازدهم جهانی شدن را یکی از مهمترین رویکردهای وزارت ارشاد دانست و توضیح داد: برای رسیدن به این هدف، اول باید با دنیا آشنا شویم. جوانان ما مشغول فعالیت هستند. کار جهانی لزوما پرهزینه نیست بلکه مهمترین مساله پیدا کردن، ایده است. امیدوارم با توجه به غنای هنری که داریم بحث دیپلماسی هنر را بر مبنای هنر جهانی پی بگیریم.
حمید شاهآبادی: هنر میتواند معرف کشور و دین ما باشد
حمید شاهآبادی معاون پیشین امور هنری در این مراسم تاکید داشت: خدا را شاکرم که فرصتی داد تا در شکلگیری برگی از هنر کشور سهیم باشم و در کنار هنرمندان، پیشکسوتان و مدیران خدمتی هر چند کوچک انجام دهم.
وی گفت: اگر اقدامی صورت گرفته محصول کار دستهجمعی از همه کارکنان بوده است و خوشحالم امروز در نقطهای هستیم که بخش زیادی از کارها انجام شده است، هر چند بخش زیادی هم باقی مانده است که امیدوارم برادرم جناب آقای مرادخانی این توفیق را بیابند و هنر را در جایی که شأن و جایگاهش است برساند.
شاهآبادی که به تازگی حکم مشاور هنری وزیر ارشاد را دریافت کرده است، در عین حال به تشریح آمار کمی فعالیتهایش پرداخت و گفت: میتوانیم به رشد کمی افتخار کنیم. در دوره ما بیش از ۵۳ طرح جدید شروع شد اما بر کیفیت بیش از کمیت توجه داشتیم. کوشیدیم هیچ یک از طرحهایمان در خلاء، جشنوارهزدگی و بیبرنامگی رخ ندهد.
وی ادامه داد: هیچ یک از مأموریتهای دوره اخیر بدون مطالعه نبود. رشد آلبومهای موسیقی در جهت رشد موسیقی متعالی بود. رشد تعداد اجرای نمایشها در جهت توجه به هنر ملی و بومی بود. همچنان که طرح استقرار گروههای نمایشی منبعث از نگرش توجه به تئاتر استانها بود. معاون پیشین امور هنری یادآور شد: از آنجا که هنر عرصه دستاندازی دشمن است، امروزه هنر ما فقط عرصهای برای پرکردن اوقات فراغت نیست بلکه میتواند معرف کشور و دین ما باشد و امیدوارم با تغییراتی که شکل میگیرد توجه به این مباحث کلان هم بشود.
وی در پایان تأکید کرد: با تغییر دولتها نگاه کلان به اسناد بالادستی از بین نمیرود. نیروی انسانی به عنوان والاترین سرمایه همیشه وجود دارد. مدیران میآیند و میروند و من خوشحالم به عنوان خادم هنرمندان چند صباحی توفیق خدمتگذاری داشتم و عذرخواه کمبودها هستم. اگر حقی به سبب تصمیمات ناشیانه من از بین رفته، مرا عفو کنند. همچنان میکوشم در عرصه فرهنگ و هنر وظیفهام را به درستی انجام دهم.
در ادامه این مراسم استاد داوود گنجهای به عنوان نمایندهای از حوزه موسیقی در این مراسم سخنانش را با این نثری آغاز کرد و گفت: صدها فرشته بوسه بر آن دست میزنند که گره از کار خلق باز کند، علی جنتی دارای شخصیتی ارزشمند هستند چرا که خوشبختی را برای ملت میخواهند و از نفاق بدشان میآید.
وی ادامه داد: از هنرمندان زمانی که زنده هستند تقدیر کنیم نه اینکه زمانی که فوت میکنند، همه هنرمندان عاشق هستند، ما از سوی خداوند مسئول هستیم تا دلها را به هم پیوند بزنیم و دست به دست هم بدهیم و دردهای هم را بشنویم.
گنجهای در پایان اظهار داشت: اسب سفید ۲۴ خرداد را درست هدایت کنیم که اگر درست هدایت نشود همه به زمین میخوریم، در خانه اگر کس است یک حرف بس است.
در ادامه این مراسم از محمود عزیزی دعوت شد تا به نمایندگی از جامعه تئاتریها صحبت کنند که محمود عزیزی در سالن حضور نداشت.
جلیل رسولی خطاط به عنوان نمایندگی از هنرمندان هنرهای تجسمی افزود:ای جان فدای آنکه دلش با زبان یکی است، تشکر میکنم از آقای روحانی برای انتخاب علی جنتی به عنوان وزیر فرهنگ و تبریک به جنتی برای انتخاب علی مرادخانی معاون هنری.
وی ادامه داد: همه میدانیم مدیریت در حوزه فرهنگ و هنر کاری بس دشوار است چرا که تعدد شاخههای هنری و سلایق متعدد در میان هنرمندان تجسمی به چشم میخورد و همانگونه که هنرمند حرفی برای گفتن دارد مدیران هنری نیز باید با این هنرکمندان همگام شوند.