هدف «نظمیه زنان» بررسی زوایای نگاه افراد مختلف است
اصغر خلیلی؛
هدف «نظمیه زنان» بررسی زوایای نگاه افراد مختلف است
اصغر خلیلی نویسنده و کارگردان نمایش گفت: معماری و ساخت شخصیت های بازیگران «نظمیه زنان» ربراساس حس و مسائل اعتقادی مطرح شده است.
 
تاريخ : پنجشنبه ۲۳ شهريور ۱۳۹۱ ساعت ۱۱:۲۹

به گزارش هنرنیوز؛ نشست رسانه ای نمایش «نظمیه زنان»، نوشته و کار اصغر خلیلی، روز گذشته، ۲۰ شهریورماه، با حضور اصغر خلیلی، کامران تفتی و بیژن افشار، بازیگران نمایش، در سالن کنفرانس مجموعه تئاترشهر برگزار شد.
در ابتدای نشست، اصغر خلیلی نویسنده و کارگردان نمایش «نظمیه زنان» یادآور شد: اولین بار که به این موضوع پرداختم، سه نمایشنامه با موضوع زنان را نوشتم که شامل سرخاب، اقرارنامه و نظمیه زنان می شود. متن نمایش «نظمیه زنان» را سه سال گذشته نوشتم و از دو سال پیش نیز به دنبال اجرای عمومی این اثر بودم.
خلیلی همچنین افزود: طی نه جلسه تمرین، شیوه نگاه و نگرش خود را به بازیگران نمایش منتقل کرده ام، بنابراین نوع بازی هر یک از بازیگران به درخواست من طراحی شد تا بیانگر نگاه من به هر یک از نقش ها باشد.
وی در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران مبنی بر نوع بازی بازیگران بیان کرد: قدرت یک کارگردان به او اجازه می دهد که یک موضوع و یک اتفاق اجتماعی را از دریچه نگاه خود مطرح کند. در نگاه اول که وظیفه تئاتر سرگرم سازی مخاطب است، طی ۱۶ شب، اجرای نمایش «نظمیه زنان» بسیار خوب بوده است.
خلیلی تاکید کرد: با توجه به از مجموعه نقدهایی که در چند جلسه رادیویی و تلویزیونی دیدم، این اثر به عنوان اثر نمایشی خوبی ارزیابی شده است.
در ادامه کامران تفتی تصریح کرد: بازی نقشی که در نمایش "نظمیه زنان" برعهده دارم به واسطه خواسته کارگردان، نوع طراحی شخصی ام و قابلیت های بدنی طراحی شده است.
وی اظهار کرد: حالت های عجیب بازیگران این اثر از جمله نرگس محمدی به خاطر باورپذیری آن نقش برای مخاطب است. نمایش "نظمیه زنان" سوالی را مطرح می کند که برای هر یک از افراد جامعه حائز اهمیت است. در زمانی که کارگردانان آثار نمایشی به سمت تولید نمایش های کم دیالوگ، بدون در نظر گرفتن ادبیات و تاریخ می روند، اصغر خلیلی در این نمایش مباحث کلی ای مطرح کرده است که نیاز به چالش های بزرگ دارد.
وی تاکید کرد: این اثر نمایشی نظم بزرگی در زندگی و کار من به وجود آورده است، زیرا این اثر دغدغه ای تاریخی دارد و با گذر از تونل زمان به سال ۹۱ می رسد و مسئله حجاب را مطرح می کند.
سپس بیژن افشار، که یکی دیگر از نقش آفرینان این اثر نمایشی است، گفت: زمانی که متنی را مطالعه می کنم به دنبال مسائل گفتاری نیستم و براساس تجارب و احساس، که با تعامل میان من و کارگردان شکل می گیرد، شیوه بازی در نمایش را طراحی می کنم. بنابراین از زمان وارد شدن به صحنه تا پایان نمایش همه حرکات و شیوه بازی با توافق کارگردان اثر است.
خلیلی در ادامه در مورد نوع نگرش خود و طراحی بازی بازیگران تشریح کرد: در نمایش "نظمیه زنان" دو طیف شخصیت از لحاظ مونث و مذکر بودن خلق شده است. در نقش های خانم های این نمایش از سه نسل و چهار دیدگاه مشخص نمایشی استفاده کرده ام، زیرا بیش ترین افق من در این اثر از نگاه زنان بوده است.
وی افزود: در نمایش های پیشینم به موضوعاتی پرداختم که زنان عامل اصلی آن بودند، اما در نمایش "نظمیه زنان" این موضوع به شکل برعکس مطرح شده است.
کارگردان و نویسنده "نظمیه زنان" اظهار کرد: این نمایش یکی از سه نمایشنامه ای است که براساس هدف چند ساله ام و با موضوع زنان خلق و طراحی شده بود، اما در آن برخلاف دو اثر قبلی که زنان نقش تعیین کننده در امور را داشتند، مردها بر زنان تسلط دارند و زنان در این اثر مجاب به کنار آمدن با موضوع مطرح شده و اجرای آن می شوند.
وی ادامه داد: این اثر دارای نقشی است که کاملا متضاد با شخصیت دختر نمایشنامه است. همچنین دو زن دیگر به نام مه لقا و سپیده به لحاظ سنتی نزدیک به هم اند، ولی در دو طیف نگاه متفاوت از هم قرار دارند.
خلیلی ضمن بیان اینکه در این نمایش چهار نگرش را در سه فصل مورد بررسی قرار داده است، تصریح کرد: نقش مردها در نمایش "نظمیه زنان" به گونه ای طراحی شده که ایده ها و نگاه ها و توصیه ها را در حد یک حکم لازم الاجرا مطرح می کند و بر خلاف زنان نمایش، نقش تصمیم گیرنده را دارند.
وی افزود: نکته مهم تر این است که روزنامه تبدیل به یک شخصیت نمایشی شده که در حقیقت مونث مجازی متن من است و باعث می شود همه افراد نمایشنامه براساس آن روزنامه تصمیمات خود را اتخاذ کنند و به دنبال دیدگاه های روزنامه ای روند.
خلیلی بیان کرد: معماری و ساخت شخصیت های بازیگران را براساس حس و مسائل اعتقادی مطرح کرده ام. در این اثر مسائل دینی مطرح می شود که قصد از ارائه آن مشخص شدن حقیقت این موضوع است.
وی با بیان اینکه شخصیت های این اثر همه برگرفته از تاریخ اند، اعلام کرد: افراد قصه من همه در تاریخ حضور دارند، ولی فقط روی چند نفر تمرکز داشتم و تنها مطالب ملا حسین قومی در نمایشنامه ام دست نخورده باقی مانده است.
نویسنده و کارگردان نظمیه زنان بیان کرد: این اثر نه در مدح و نه در هجو حجاب است، بلکه در این اثر حجاب دستمایه ای بود تا یک موضوع از زوایای نگاه افراد مختلف بررسی شود.
کامران تفتی خاطرنشان کرد: هر یک از افراد جامعه شخصیتی دارند که اگر در جایگاه درست قرار بگیرند می توانند با هر اتفاقی رو به رو شوند. موضوع اصلی این اثر اتابک به عنوان نمونه ای از جامعه است که در موقعیت انتخاب دچار تردید می شود.
همچنین در پایان این نشست اصغر خلیلی یادآور شد: دعوت برای اجرای نمایش "نظمیه زنان"، تیرماه سال آینده، در گالری هنر هلند و به تماشا نشستن نیکلاس وردینوف، تهیه کننده و مدیر تئاتر روسیه، از این نمایش از اتفاقات حائز اهمیت طی ۱۲ روز اجرای این اثر نمایشی است.
گفتنی است، نمایش "نظمیه زنان"، نوشته و کار اصغر خلیلی، هر شب با بازی نگین ابدالی، امیر کربلائی زاده، مرضیه صدرایی، بیژن افشار، زری اماد، نرگس محمدی و کامران تفتی ساعت ۱۹:۳۰ در تالار قشقایی به صحنه می رود.

کد خبر: 46140
Share/Save/Bookmark