فصلنامه «بوم» منتشر شد
فصلنامه «بوم» منتشر شد
نخستین شماره فصلنامه تخصصی بوم منتشر شد.
 
تاريخ : يکشنبه ۱۵ دی ۱۳۹۲ ساعت ۱۵:۴۳
به گزارش هنرنیوز، نخستین شماره از فصلنامه تخصصی « بوم» با موضوع سکونتگاه های بومی، گردشگری و بوم، معماری و بوم، هنرو بوم، فرهنگ و هنر و طبیعت و بوم ،بوم ملل، گفتگو، چهرهها، یادها، سفرنامه، و... منتشر شد.

صاحب امتیاز و مدیر مسوول این فصلنامه امیرحمزه ثقفی و مشاور و مدیر اجرایی آن رامین نوری است که نخستین شماره آن زیر نظر شورای سردبیری منتشر شده است.

در  سرمقاله « بوم » آمده است: قاب کنش متقابل جانداران با محیط پیرامون تعریف عام از بوم تلقی می‌شود. با این تعریف تأثیرپذیری و تأثیرگذاری انسان با محیط طبیعی در هر زمان و مکان دستاوردهایی درپی داشته است که با ارزش‌های زیستی آن دوران در حوزه شناخت آن قابل تعریف و دسته‌بندی است. 

ایران با تمدن کهن و حوزه جغرافیایی متنوع و استقرار فرهنگ‌های متعدد در سکونتگاه‌های زیستی، ارزش‌های متنوع فرهنگی و‌هنری، کالبدی ماندگار فراهم ساخته‌ است که علی‌رغم گذر زمان و فرسودگی آن‌ها، بی‌اغراق ناب‌ترین یافته‌ها و دستاوردهای کنش متقابل آدمیان با طبیعت را می‌توان در آنها مشاهده کرد و در حوزه‌های بسیاری از جمله موارد ذیل قابل تفحص و تعمق است.
۱- شکل پردازی کالبد و مجموعه سکونتگاه‌ها بر اساس اقلیم و جغرافیای چندگانه با تأثیرات فرهنگی و اقتصادی و ...
۲- معماری ارگانیک و متنوع از ساده‌ترین شکل کپرگونه آن تا فاخرترین بناهای حکومتی
۳- معماری پایدار یا بناهای تولیدی از جمله آب‌انبارها،یخچال‌ها، کبوترخانه‌ها، آسیاب‌های آبی و بادی، عصارخانه‌ها، پالانه پز خانه‌ها و ...
۴- خلق هنرهای دستی بی‌شماری که حین زیبایی و ارزش‌های معنوی باعث اشتغال نیز بوده و بالغ بر یک صد و چهل نوع آن ثبت شده است از قبیل قاشق سازی، نمدمالی، گلیم‌بافی، کاشی‌کاری، گره چینی، منبت‌کاری، قلم‌زنی و ...
۵- آب‌یابی و آب‌رسانی سنتی
۶- سنت و آیین‌های مذهبی، جشن‌ها و رخدادهای فرهنگی متنوعی که در کالبد سکونتگاه‌های زیستی در جای‌جای این مرز و بوم شکل یافته و جاری است.
۷- هنر آشپزی و شیرینی‌پزی و سوغات بومی که به لحاظ تنوع قومیتی فرهنگی و اقلیمی تنوع ذائقه بسیاری را دارا بوده و باعث تولید گونه‌های بی‌شماری از فرآورده‌های خوراکی سنتی و تنقلات است که در نوع خود قابل تعمق و توجه است.
۸- اکوسیستم ویژه و جغرافیای پهناور و متنوع از ارزش‌های طبیعی گردشگری و گونه¬های بی‌شماری از گیاهان و جانوران منحصربه‌فرد
۹- موسیقی و آواهای اقوام که بیانگر عمق احساس انسان‌های بومی بوده و در رهگذر تاریخ به تکامل رسیده است و بسیاری موارد دیگر که پرداختن به آن‌ها می‌تواند بستری برای تبادل‌نظر در عرصه‌های مختلف بوم‌شناسی و بوم‌گردی ایران‌زمین فراهم آورد. 

طی سال‌های گذشته باهمت بسیاری از فرهیختگان موجی از توجه به ایران‌زمین شکل‌گرفته و نتایج آن در بسیاری از کتب و مقالات متعدد، همایش‌ها‌و مطبوعات کشور انعکاس پیدا کرده است، اما در این میان جامع‌ترین بستر شکل‌گیری و خلق ارزش‌های ماندگار که همانا سکونت‌گاه‌های بومی است کمتر مورد توجه قرارگرفتهاست.
بنابراین در مجموعه بوم باهدف کلی رسیدن به جامعه آرمانی ایرانی بر پایه شناخت از ماهیت فرهنگی قومی در گستره جغرافیایی این مرز و بوم و بوم ملل مختلف دنیا به ارزیابی بهینه‌تری از ارزش‌های ماندگار جامعه ایرانی بر پایه اهداف ذیل دست خواهیم یافت:

- ایجاد زمینه مناسب جهت درک و شناخت عمیق از ارزش‌های کمی و کیفی سکونت‌گاه‌های بومی
- ایجاد زمینه مناسب جهت ارتباط بین جامعه شهری و روستایی در تمامی عرصه‌های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی
- تلاش در جهت جلوگیری از روند تاریخ‌زدایی در مفاهیم و ماهیت فرهنگی و کالبدی بوم ایران
- ایجاد زمینه مناسب جهت ادراک ضرورت تأمین و اصلاح زیرساخت‌ها برای تداوم حیات بومی
- ایجاد زمینه مناسب ادراک و بهره‌برداری بهینه از منابع بومی در عرصه‌های مختلف بوم‌گردی و گردشگری
- ایجاد زمینه مناسب برای ارتقاء سطح علمی و فنی دانشجویان و علاقه‌مندان به عرصه‌های بوم‌شناسی
کد خبر: 67534
Share/Save/Bookmark