علیرضا رئیسیان در گفتگو با هنرنیوز:
کاهش بودجه سینما نتیجه کم کاری مدیران است
یک کارگردان سینمای ایران کاهش بودجه سینما در سال ۱۳۹۳ را نتیجه کم کاری مسئولین سینمایی وزارت ارشاد اعلام کرد که نتوانستند به درستی در این زمینه با دولت رایزنی کنند.
تاريخ : شنبه ۲۳ آذر ۱۳۹۲ ساعت ۱۰:۲۷
علیرضا رئیسیان کارگردان با سابقهٔ سینمای ایران در گفتگو با خبرنگار سینمایی هنرنیوز در مورد کاهش بودجه سینما در سال ۹۳ افزود: معتقدم کاهش بودجه سازمان سینمایی در بودجه سال ۹۳ نتیجه کم کاری مسئولین در بخش وزارت ارشاد و حوزههای دیگر است چون با وجودی که در دولت حضور داشتند اما نتوانستند رایزنیهای مناسبی را برای عدم این کاهش انجام دهند.
وی اضافه کرد: کم شدن بودجه سینما با توجه به رشدی که قرار بود در بخش فرهنگ اتفاق بیفتد منافات دارد که حاکی از بیاهمیتی سینما در نزد مسئولین سینمایی است.
کارگردان فیلم سینمایی «چهل سالگی» با مطرح کردن این پرسش که چرا با حوزه فرهنگ با بیمهری برخورد میشود ادامه داد: کاهش بودجه سینما بیشک به ضرر کارهای سینمایی تمام خواهد شد. و دود این ضرر به چشم تمامی اهالی سینما خواهد رفت.
علیرضا رئیسیان تصریح کرد: نباید تصور کنیم که بودجه فقط صرف تولید فیلم میشود بلکه ما در همه حوزههای فرهنگی نیاز به پشتبانی بودجهای داریم و این امر تنها مختص به ایران نیست بلکه در تمام کشورهای اروپایی مرسوم است. حتی در امریکا، دولت در جاهایی مثل آکادمیک اسکار، حمایتهای مالی میکند. لذا حمایتهای مالی تنها منوط به تولید فیلم نخواهد بود.
کارگردان فیلم سینمایی «ایستگاه متروک» یاد آور شد: اگر چه تهیه کنندگان حرفهای دولتی، هر چقدر هم بودجه سازمان سینمایی افزایش یابد باز هم این پولها گیر آنان خواهد افتاد و به بقیه چیزی نخواهد رسید. اما عرض من از افزایش بودجه سینمایی، برای کل ساختار سینمایی مثل بخش زیر ساختها، بخش توسعه، بخش انتقال تکنولوژی و بویژه بخش بین الملل است چون بخش خصوصی امکان حضور و انجام چنین کارهایی را ندارد. ما الان یک استودیو طراز اول صدا در ایران نداریم. سالنها و بخشهای تجهیزاتمان هم که حال روز خوبی ندارند اینها همه نیاز به بودجه بیشتری دارد تا محقق شود. هر چند که معتقدم هنوز هم دیر نشده است شاید بتوان با رایزنیهایی میان آقای علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با کمیسیون محترم فرهنگی مجلس شورای اسلامی، بودجه سینمایی را افزایش داد.
علیرضا رئیسیان با بیان اینکه هیچگاه بودجه جریان فرهنگی رقم قابل توجهای نبوده است گفت: از بعد از انقلاب، رقم بخش فرهنگی حتی به نیم درصد کل بودجه هم نرسیده است و جای تعجب است که آیا با این بودجه کم میتوان به زیر ساختهای فرهنگی مثل سالنهای نمایش فیلم نمایش تاتر و موسیقی کمک کرد؟ متاسفانه رقم بودجه فرهنگی در مقیاس با بخشهای دیگر دولت، عدد قابل ملاحظهای نیست و من از این وضعیت متعجبم.
این کارگردان با سابقه سینمای ایران در عین حال افزود: حتی اگر بودجه سینمایی چند برابر هم شود ضروری است که در بخشی از فعالیتهای فرهنگی و بخشهایی که زیرمجموعه جریان سینمایی هستند بازنگری جدی صورت بگیرد.
وی خاطر نشان کرد: متاسفانه آمار دقیقی از اینکه چه میزانی از بودجههای مصوب سینمایی در هر سال محقق میشود وجود ندارد. این درحالی است که نباید قدرت چانه زنی مدیران سینمایی برای کسب بودجههای بیشتر برای زیرمجموعههای خود را نادیده بگیریم.
رئیسیان در پاسخ به این سوال که آیا کاهش بودجه سازمان سینمایی نمیتواند عاملی برای کاهش کیفیت جشنوارهها شود گفت: چون تکثر جشنوارهها هدفمند نیست بنابراین نمیتواند پیش برنده و به نفع مسائل کلان فرهنگی باشد. لذا معتقدم باید تعداد جشنوارههای سینمایی، هم کاهش پیدا کند، هم خروجی تعریف شدهای داشته باشد و هم اینکه، اهداف و ساز و کارهایش مشخص شود. آیا تا کنون فکر کردیم که این جشنوارهها چقدر توانستهاند جریان سازی کنند؟
وی با اشاره به قوه مقننه افزود: معمولا وظیفه مجلس، قانون گذاری و نظارت بر حُسن اجرای قوانین در بخش قانون گذاری است که ما متاسفانه طی ۵۰ ساله گذشته، شاهد مصوبه به درد بخوری در بخش فرهنگی نبودیم و گویا اولویت هیچ دوره از مجلس به طور جدی به حوزه فرهنگ نبوده است. در بخش نظارت هم کم کاریهای زیادی صورت گرفته و کمیسیون فرهنگی این وظیفه را به خوبی انجام ندادهاست.