طرح جلوگیری از صدور مجوز برای «مولف ناشر» تصویب و ابلاغ شد
معاون فرهنگی وزیر ارشاد در پاسخ به پرسش هنرنیوز؛
طرح جلوگیری از صدور مجوز برای «مولف ناشر» تصویب و ابلاغ شد
بهمن دری معاون فرهنگی وزیر ارشاد گفت: نامه اتحادیه ناشران و کتابفروشان پیرامون بحث جلوگیری از صدور مجوز برای مؤلف ناشر با بررسی های لازم تصویب و به اهالی حوزه نشر ابلاغ شد.
 
تاريخ : سه شنبه ۲۷ دی ۱۳۹۰ ساعت ۱۳:۴۴

دری در پاسخ به پرسش هنرنیوز مبنی بر اینکه «چندی پیش نامه ای از سوی اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران پیرامون بحث جلوگیری از صدور مجوز برای مؤلفین ناشر به دفتر معاون فرهنگی وزیر ارشاد ارسال شده است. پیرو این جریان و بررسی تصویب قانون نشر در سال ۱۳۴۸ و اینکه چه برآیندی در حوزه نشر سبب شده است تحت لوای این قانون، آسیب اقتصادی آینده حوزه نشر را تهدید نموده، حقوق ناشر را به خطر بیاندازد چیست؟» اظهار داشت: در رابطه با موضوع مؤلف ناشر باید چند نکته را مطرح کنیم برای اینکه اطلاعات و داده هایی که اخیراً در این باب بیان شده است تکمیل یا اصلاح شود؛ بر حسب قانون، نظارت بر چاپ کتاب زیر نظر وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی است. بند قانونی که این مسئله را عنوان می کند در آنجا اشاره دارد به اینکه ناشر قبل و بعد از انتشار، مسئولیت وزارت ارشاد رافع و نافی مسئولیت خود ناشر نیست.
نظارت بر چاپ کتاب به عهده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است
وی به بحث نظارت در این حوزه اشاره نمود و گفت: بنابراین قانون این است که نظارت بر چاپ کتاب به عهده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است اما این مسئولیت نافی و رافع مسئولیت
نظارت بر چاپ کتاب به عهده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است
ناشر نیست. بنابراین وقتی کتاب که منتشر می شود و تقاضای صدور مجوز می کند باید به ناشر تقاضای ناشر باشد، حال بسیاری از کتاب ها ممکن است بنا به صلاحدید مؤلف تعیین شود که این کتاب آماده انتشار است ولی ناشری برای آن پیدا نکرده است یا اینکه یکی از ناشران این کتاب را چاپ نکند، در این صورت اگر به وزارت ارشاد ارائه شود وزارت ارشاد ممانعتی از آن ندارد اما مؤلف در برابر وزارت ارشاد و قانون پاسخگو است در حالیکه در قانون ما این مسئله را نداریم و فقط ناشر است که باید این کار را انجام دهد.
وی با بیان این مطلب تصریح کرد: نکته دوم اینکه در حال حاضرکتاب هایی که مؤلفین برای آن مجوز می گیرند و چاپ می شوند بعداً در انبارها می مانند، برای اینکه مؤلف سازوکارش را ندارد مثلاً استاد دانشگاه تشخیص می دهد که کتابش ارزشمند است. کتاب هم می آید و منع قانونی ندارد و مجوز می گیرد ولی بعد از آن در جریان عرضه کتاب با مشکل مواجه می شود و بعدا ما متأسفانه مواجه هستیم با نامه نگاری های خرید کتاب از جانب مولف.
به مولف توصیه می کنیم از طریق نشر و ناشر اثر خود را ارائه نمایند
معاون فرهنگی وزیر ارشاد جوانان را علاقه مندان به تالیف کتاب در این حوزه دانست و عنوان نمود: نکته سوم این است که برخی از مؤلفان که بیشتر قشر جوان و در سن ۱۸ تا ۲۴ سال هستند فکر می کنند کتابشان بهترین کتاب دنیاست و این کتاب را به ارشاد میدهند، طبق
فقط ناشر باید پیگیر کار نشر شود
قانون ما نمی توانیم جلوی مجوز نشر این کتاب را بگیریم ولی به مولف توصیه می کنیم از طریق نشر و ناشر اثر خود را ارائه نمایند.
وی تصریح نمود: نکته چهارم این است که طی کارکارشناسی که اتحادیه ناشران و کتابفروشان انجام داد نامه ای نوشته شد مبنی بر اینکه وقتی قرار است نشر حرفه ای شود چه دلیلی دارد که مؤلف حال یا استاد دانشگاه یا شاعر بیاید و همان کارهایی را که یک ناشر برایش برنامه دارد انجام دهد، من جمله معطلی برای کتابخانه، برای، برای چاپخانه و اعلام وصول و موارد دیگر.
وی در تشریح نکته پنجم گفت: نکته پنجم این است که بسیاری از این کتاب های مولف ناشر _که البته تعدادشان اندک است _در قانون به آنها اجازه داده شده است که یکبار از این حق قانونی استفاده کند نه اینکه مولف ناشر آثار خود شود بیاید بلکه باید بیاید تقاضای پروانه نشر کند و در این صورت است که می تواند ناشر آثار خود شود.
دری ضمن اشاره به ارتقای ارزش معنوی کتب بیان داشت: نکته بعدی این است که کتاب هایی که توسط مؤلفین و در کسوت ناشر معرفی می شود معمولاً دارای ارزش های نسبی هم نیستند، به نظر می رسد اگر ما می خواهیم به سمت وسوی مؤلف محوری پیش برویم _چون در سیاست های ما این امر موکد است_ باید شرایط رابه گونه ای که شأن مؤلف حفظ شود فراهیم کنیم،
اگر قرار است در حوزه کتاب اتفاقی بیفتد بایستی ناشر، ناشر حرفه ای می باشد و مؤلف، مؤلفی باشد که کار خود را به نحو احسن انجام دهد
زیرا جایگاه او بالاتر از این است که برود سراغ کارهایی که در حیطه کاری دیگران است ضمن اینکه کتاب هایی که به این صورت منتشر شود و مولف از این امتیاز استفاده کرده است اغلب در خانه هایشان انبار شده است.
بهمن دری با توصیه موکد به ناشران برای الویت بندی آثار نشر گفت: من توصیه می کنم که ناشران ما هم کانونی فراهم بیاورند که به جوانان و اهالی ذوق و اندیشه که آثار شایسته ای در این زمینه دارند بهای بیشتری داده شود.
تخلفات حوزه نشر را از جانب معاونت فرهنگی با پیگیری متوالی و قطعی توامان است
وی تخلفات حوزه نشر را از جانب معاونت فرهنگی با پیگیری متوالی و قطعی توامان دانست و خاطر نشان ساخت: گاهی ما ناشرینی داریم که از مؤلف پول می گیرند و کتاب چاپ می کنند البته ما در مسئله قراردادهای مؤلف و ناشر ورود نداریم اما به شکایات رسیدگی می کنیم؛ زیرا که اگر قرار است در حوزه کتاب اتفاقی بیفتد بایستی ناشر، ناشر حرفه ای می باشد و مؤلف، مؤلفی باشد که کار خود را به نحو احسن انجام دهد.
معاون فرهنگی وزیر ارشاد در خاتمه تصریح نمود: توصیه ما به اتحادیه ناشران این است که سوی دیگر این مسئله را هم در نظر بگیرند، با مؤلفانی که به ناشران مراجعه می کنند اگر با آن ها مفاهمه کنند و کتاب هایشان را منتشر کنند مشکلی نیست اما اگر قرار باشد بازار دلالی ایجاد شود ما به طور حتم با این مسئله برخورد می کنیم و می دانیم که کدام از ناشران در این حیطه فعالیت می کنند که الحمدالله تعدادشان اندک است در عین حال گفتن این مسئله که استثنائاتی هم برای مولفانی که طرح یا کتاب برجسته و ارزشمندی داشته باشد ضروری است و اینکه آنها از حمایت معاونت فرهنگی برخوردار خواهند شد، در حال حاضر این نامه اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران تصویب و به اهالی حوزه نشر ابلاغ شده است.
کد خبر: 35944
Share/Save/Bookmark