به گزارش هنرنیوز به نقل از پایگاه خبری حوزه هنری علی خلیلی در خصوص شخصیت ادبی مرحوم سید محمود گلابدرهای گفت: شخصیت ادبی محمود را باید از نوع زندگی كه داشته ترسیم كرد زیرا وی فردی كاملا مذهبی و با دیانت بوده و در خانوادهای رشد و نمو داشته كه از جانب مادری و پدری كاملا مذهبی و با اصالت بوده است، به طوری كه این دیانت و شخصیت مردمی و انقلابیاش در آثاروی هویدا است.
وی در خصوص اینكه آثار مرحوم گلابدرهای بیشتر درچه حوزههایی بوده است، گفت: مرحوم گلابدرهای از روز اول كه دست به نگارش و نویسندگی زده در سه حوزه مردم، انقلاب و جنگ فعالیت كرده است؛ در دوره شاهنشاهی به دلیل مردمی بودنش میخواست فاصله طبقاتی كه بین فقیر و غنی بوجود آمده و آن ظلمهایی كه به مردم میشده را به نوعی نشان دهد كه این در آثار قبل از انقلاب وی هویدا است.
وی در ادامه افزود: دومین وجه آثار محمود از زمان انقلاب و پیش از آن آغاز میشود، زمانی كه محمود با جنبش مردمی روبرو میشود و علی رغم روشنفكران آن زمان كه قیام مردم را قیامی كور كه عمری كوتاه دارد میدانستند، محمود در آن دوران به عنوان یك روشنفكر مشهور دارای جایگاهی كاملا مردمی بوده كه به قیام ملت ایران میپیوندد و در تمام درگیریها حضوری فعال دارد و رمان «لحظههای انقلاب» وی نشان از پیوستن محمود به مردم است.
خلیلی در ادامه در خصوص كتاب «لحظههای انقلاب» محمود گلابدرهای گفت: كتاب «لحظههای انقلاب» پنج ماه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی به چاپ میرسد و این كتاب مورد توجه بسیاری از شخصیتهای ادبی و سیاسی از جمله؛ سیمین دانشور، شهید مفتح، پرویز خرسند و... قرار میگیرد و میتوان گفت كه این كتاب به عنوان سند، مرجع و منبع بسیاری از تحقیقات و رسالههای دانشگاهی و هنری قرار گرفته و دانشجویان و دانشگاهیان از آن بهره جستهاند و ما در صدد تهیه فیلمنامه آن هستیم و ان شاء الله این اثر همانند سایر اثار گلابدرهای به سینما راه خواهد یافت.
وی كتاب حسین آهنی را از دیگر رمانهای انقلابی محمود گلابدرهای خواند و گفت: دومین كتاب محمود راجع به انقلاب اسلامی رمان «حسین آهنی» بوده است كه بعد از رمان لحظههای انقلاب وی به نگارش در آمده است. این نویسنده چه قبل از انقلاب وچه بعد از انقلاب با مردم بوده و حتی در زمان جنگ نیز در جبههها حضور پیدا میكند و به طوری كه در بعد از انقلاب تمام آثارش شامل انقلاب و جنگ بوده است.
علی خلیلی در خصوص آثار گلابدرهای در حوزه جنگ گفت: محمود در حوزه جنگ در سال ۶۰ كتاب «اسماعیل اسماعیل» را كه موضوع آن به پیر زنی بر میگردد كه در اهواز است و در زمان حمله موشكی بعثیها به شهر اهواز و آبادان ان شهرها خالی از سكنه میشود ولی این پیر زن به دلیل وجود پسرش اسماعیل كه رزمندهای است، در شهر اهواز باقی میماند و محمود داستان آن پیر زن را به نگارش در میآورد.
وی رمانهای «صحرای سرد»، «پرستو» و «دال» كه بعد از «پر كاه» شاهكار سوم این نویسنده محسوب میشود را از دیگر اثار جنگ سیدمحمود گلابدرهای خواند.
این نویسنده در خصوص موضوع رمان «دال» كه سومین شاهكار ادبی محمود گلابدره ا ی بوده است، گفت: رمان «دال» در خصوص زندگی ایرانیانی است كه بعد از انقلاب اسلامی از ایران فرار میكنند و به كشورهای خارجی پناهنده میشوند كه طرح فیلمنامه این رمان توسط داریوش مهر جویی نوشته میشود ولی به دلیل عدم سرمایه گذاری، این فیلم ساخته نمیشود.
خلیلی، ده سال آمریكا، آقا جلال، مادر، سنگ سه مثقال را از دیگر آثار وی خواند و در ادامه گفت: در حوزه خانواده شهدا گلابدرهای رمان «مادر» را به نگارش در میآورد كه این رمان در خصوص ننه علی است كه (مادر تمام ما بوده است) و محمود گلابدرهای ننه علی را بعد از اینكه از آمریكا میآید در بهشت زهرا میبیند شروع به نگارش داستان مادر میكند كه این رمان برگرفته از زندگی معنوی و عرفانی مادر شهید است.
وی از سایركتابهایی كه ازمحمود گلابدرهای به چاپ رسیده است به كتابهای؛ حكومت نظامی، منیر، سفر به اشتباه عشق اشاره دارد.
علی خلیلی درخصوص نحوه آشناییاش با محمود گلابدرهای گفت: از سال ۷۹ زمانی كه محمود از آمریكا به ایران بازمی گردد در مجلسی با ایشان آشنا میشوم و با صحبتهایی كه در آن مجلس پیش می آید من مجذوب محمود میشوم .
خلیلی در ادامه افزود: در حال حاضر من وصی قانونی محمود گلابدرهای هستم و موسسهای به نام «دالمند» را راه آندازی كردهام و ان شاء الله در صدد هستم كه تمامی آثارمحمود گلابدرهای كه سه برابر آثار چاپ شدهاش هنوز به چاپ، بتوانم آنها را منتشر كنم.
شایان ذكر است علی خلیلی كه وصی و جانشین قانونی مرحوم گلابدرهای است، پدرش از جوانمردهای سیستان بوده و در خانوادهای كه هنر جایگاه خاصی داشته بزرگ شده است از هفت سالگی قیام ۱۵ خرداد را احساس كرده و عاشق این رویداد بوده است وی در محلهای زندگی میكرده كه روحانیونی چون آیت الله سعیدی، استاد علامه جعفری، استاد آشیخ جواد كرمانی، حاج آقا نظام الدین الهی قمشهای در آن محله بودهاند.
وی از قبل از انقلاب جذب حركتهای انقلابی میشود و جزء موسسین كانون اسلامی سلمان بوده، همچنین این نویسنده فعالیتهای سیاسی، فرهنگی و نظامی نیز داشته است.
شایان ذكر است دومین یادبود مرحوم سید محمود گلابدرهای، هشتم شهریورماه ساعت ۱۷ در تالار مهر حوزه هنری واقع در خیابان سمیه – نرسیده به پل حافظ – حوزه هنری بر پا میشود.