بررسي اعجازهاي ادبي قرآن
بررسي اعجازهاي ادبي قرآن
 
تاريخ : چهارشنبه ۱۷ آذر ۱۳۸۹ ساعت ۱۴:۵۶
كتاب «نقش قرآن در تكامل نقد ادبي» نوشته «سعد زغلول» با ترجمه دكتر علي‌اوسط ابراهيمي از سوي موسسه بوستان كتاب تجديد چاپ شد.

به گزارش هنر نیوز به نقل از ايبنا، اثر حاضر، تكامل علوم ادبي را در پرتو قرآن مجيد، به تفصيل بررسي كرده است.

آنچه توجه محققان در عصر حاضر به آنها جلب شده، زمينه نقد ادبي نزد عرب‌هاست. بر اساس مطالب كتاب، نخستين گامي كه تحقيقات دانشگاهي مصري در اين زمينه برداشتند، توجه به آثار مولفان نقد ادبي مانند ابن‌سلام، جاحظ، آمدي، قاضي جرجاني، ابوهلال عسكري، عبدالقاهر جرجاني و ديگران است، كساني كه در ماهيت شعر و بيان عربي و مقايسه ميان شاعران، قلم زدند و نيز افرادي كه در زمينه طبقه‌بندي فنون صنايع ادبي و توضيح اسرار بلاغت و زيبايي آن كوشيدند.

گام دوم، تحقيق در گرايش‌هاي بزرگي است كه در تحول نقد و بلاغت عربي مفيد است. برخي از محققان به شناسايي فرهنگ يوناني به طور عام و به دو موضوع خطابه و شعر به طور خاص روي آوردند كه تاثيري در فلسفه ذوق عربي داشت و ديگران به تحقيقات جديد درباره روان‌شناسي، زيباشناسي و جامعه‌شناسي پرداختند. همچنين به آن چه مي‌تواند بر طبيعت نقد ادبي و منابع آن از روح انسانيت و راه‌هاي وارد شدنش به احساسات دروني پرتو افكن شود، روي آوردند.

گروه سوم، دست‌اندركار تحقيقات قرآني از جنبه‌هاي گوناگوني مانند كلمه، كلمه‌هاي ناآشنا و معاني و نظم و اعجاز شدند و كوشيدند بر اساس اين تحقيقات، بيشتر پديده‌هايي را شرح دهند كه به سليقه عربي‌ـ اسلامي اختصاص داشت كه بهترين الگو و سرمشق خود را از كتاب آسماني در بيان و تعبير استفاده كرد. طبيعي است كه گروه زبان عربي در دانشگاه اسكندريه، در اين زمينه‌هاي جديد بهره كامل برگيرد و براي اعضاي هيات علمي، تحقيقات و كتاب‌هاي مختلفي در اين زمينه‌ها پديدار شد.

در بخشي از مقدمه كتاب به قلم استاد محمد خلف‌الله آمده است: «كتابي كه اينجا تقديم مي‌داريم، به كتابخانه عربي ـ‌ اسلامي‌ تعلق دارد. اين كتاب از استاد زغلول سلام، يكي از فارغ‌التحصيلان مشهور اين رشته مي‌باشد. وي از كساني است كه در زندگي دانشگاهي خود به دانش دوستي و تلاش در جست‌وجو و گردآوري تحقيقات عربي ميان منطق دانشمند و سليقه اديب شهرت دارد. اين كتاب در اصل تحقيقي است كه صاحب آن به دانشگاه اسكندريه تقديم كرد و به درجه فوق ليسانس با رتبه ممتاز نائل گشته است. استاد زغلول در اين تحقيق موفق شد تصوير علمي و روشني از نخستين كوشش‌هايي كه دانشمندان اسلام از پايان قرن دوم تا قرن چهارم هجري انجام داده‌اند ترسيم كند و در كشف ويژگي‌هاي سبك قرآني از نظر لغت، نظم و روش‌هاي تعبير آن و پي‌بردن به اسرار بلاغت و اعجاز و تاثير آن در دل‌ها بيان كرده‌اند، بر اساس اين پروژه علمي، وي كوشيده است تا رابطه ميان اين كوشش‌ها و ميان پژوهش‌هايي كه از اين دانشمندان و ديگران در تحقيق ويژگي‌هاي ادب عربي و اسرار زيبايي و بلاغت آن است، ثابت كند... .

اما طبيعت آن رابطه و پديده‌هايش، در طي قرن‌ها چه بود؟ از نظر تاريخي معروف است كه عرب‌ها وقتي كه قرآن را شنيدند به شدت تحت تاثير قرار گرفتند و در مقابل جذابيت و گيرايي نظم آن، شگفت‌زده و متحير شدند. تا آنجا كه شماري از روساي ايشان، برخي از جنبه‌هاي اين ديدگاه را بيان كردند، مانند گفتار عتبةبن ربيعه كه وقتي از پيغمبر(ص) آيه‌هاي اوليه سوره فصلت را شنيد، نزد قومش برگشت. از او پرسيدند: اي ابووليد! پشت سر تو چيست؟ گفت: "پشت سرم سخني را شنيدم كه هرگز نظير آن را نشنيده بودم. به خدا قسم! شعر و جادو و كهانت نيست. اي قبيله قريش! از من اطاعت كنيد و آن را از من بدانيد و اين مرد را به حال خود بگذاريد."

علاوه بر آن، وليدبن مغيره نيز مي‌گويد: "به خدا قسم! سخنان او داراي حلاوت است و ريشه آن چون خرما بن، بارور و شاخه آن خرماي تازه و شيرين است."»

در كتاب‌هاي «سيره» نظير اين روايت، بسيار است و همه آنها در بيان تاثير قرآن در دل عرب و در توضيح تاثير بلاغت قرآن در وجودشان اتفاق نظر دارند. برخي از دشمنان از همان زمان به برتري جويي و ستيزه‌، روي آورده بودند و گفتند: «اگر بخواهيم، مثل اين را مي‌گوييم.» پيغمبر(ص) مامور شد تا آنان را به مبارزه بطلبد كه مثل آن، يا 10 سوره يا يك سوره همانند آن را بياورند. بنابراين، از اين طريق خواست ايشان را آگاه كند كه ناتوانند و چنانچه انس و جن، گردهم آيند تا نظير اين قرآن را بياورند، نتوانند همانند آن را بياورند، هرچند برخي از ايشان پشتيبان ديگري باشند.

كتاب حاضر در دو بخش كلي تنظيم شده كه در هر بخش چند باب شكل گرفته و هركدام از اين باب‌ها به چند فصل تقسيم شده‌اند.

كتاب نخست، بررسي‌هاي نخستين قرآني تا پايان قرن سوم هجري را دربرمي‌گيرد (باب نخست: بررسي‌هاي قرآني شامل كوشش‌هاي اوليه تفسير، بررسي‌هاي لغوي اسلوب قرآني و پژوهش‌هاي مياني سبك قرآن و باب دوم: بررسي‌هاي لغت و شعر در قرن سوم شامل تحقيقات زبان، بررسي‌هاي شعر و بيان.)

كتاب دوم، بررسي‌هاي اعجاز قرآن (ديدگاه‌هاي نو در نقد، كه از سه باب تشكيل شده است. باب نخست، تحول بررسي‌هاي بيان قرآن در سده چهارم هجري و پيدايش پژوهش‌هاي اعجاز قرآن شامل پژوهش‌هاي اعجاز قرآن، تحقيقات باقلاني براي بيان قرآن و اعجاز آن، باب دوم، تحول تحقيقات نقد در سده چهارم و چگونگي تاثيرپذيري آن از قرآن شامل تحقيقات بلاغت و علوم آن، تحقيقات نقد شعر در قرن چهارم و باب سوم، خلاصه مطالب را شامل مي‌شود.

در انتهاي اين اثر، نمايه‌اي از آيات و اعلام نيز درج شده است.

چاپ دوم كتاب «نقش قرآن در تكامل نقد ادبي» در شمارگان 1200 نسخه، 512 صفحه و بهاي 95000 ريال راهي بازار نشر شد.
کد خبر: 20977
Share/Save/Bookmark