بازار سنتي يزد كه موضوع بحث اين كتاب (دومين اثر از مجموعة بازارهاي ايران) است از بازارهاي عمده در شهرهاي كهن ايران است كه با دارا بودن برخي ويژگيهاي مشترك با ديگر بازارها از جمله در برداشتن عناصر پايهاي مسجد جامع، راسته و ...، برخورداري از نظام مكانيابي عناصر كالبدي، وجود نظام ساماندهي مشاغل و حرف، تأثيرگذاري در تكوين و شكلپذيري بافت كالبدي شهر موقعيت شاخصي را در بين ديگر بازارهاي مركز ايران دارد. قرار گرفتن اين بازار در اقليم گرم و خشك دشت مركزي ايران ويژگيهاي منحصر به فردي را به اين بازار داده است. از جمله نياز به جريان يافتن هوا در فضاي گرم بازار سبب شده راسته ها معمولاً داراي طاق بلند و گنبدي شكل با مصالح آجر يا خشت و داراي منافذ بزرگي به منظور تهوية هوا و تسريع در جابجايي هوا و كاهش دما و تأمين نور كافي باشد.
با وجود قدمت زياد بازار يزد تاكنون كمتر كار پژوهشي در اين حوزه صورت گرفته است. لذا بنياد ايرانشناسي در طرح «بازارهاي ايران»، بازار يزد را در اولويت پژوهش قرار داد.
در اين طرح به بررسي و مطالعه سه ركن اصلي بازار يزد - وجه كالبدي، سازمان اقتصادي و نيروي انساني بازار - پرداخته شده است. كتاب داراي هشت بخش به شرح زير است:
كالبدهاي اصلي و فرعي بازار يزد و عناصر آن، تكنگاريها كه به وصف بيش از چهل مكان تجاري – تاريخي را با هدف معرفي ارزشمندترين عناصر كالبدي بازار يزد توصيف ميكند؛ سازمان اقتصادي و اجتماعي و نيروي انساني بازار يزد كه به موضوع استمرار نظام اقتصادي و اجتماعي كهن بازار در روزگار كنوني پرداخته است؛ نظام صنفي بازار يزد با بررسي وضعيت ديروز و امروز پنج صنف از اصناف قديمي در حال زوال و فعال در بازار يزد، نقشههاي پهنهبندي مشاغل بازار؛ توصيفي از وضعيت ديروز و امروز بازارچههاي پيراموني بازار يزد؛ و پيوستها.
در تدوين اين اثر علاوه بر عكسهايي از بازار يزد، از اسناد قديمي تجاري نيز استفاده شده است. اين اثر با همكاري مشترك بخش پژوهش و شعبة بنياد ايرانشناسي يزد زير نظر مرحوم دكتر حسن حبيبي در سال ۱۳۸۹ شروع و در سال ۱۳۹۱به اتمام رسيد. كتاب بازار يزد در سال ۱۳۹۱در ۵۰۰ نسخه توسط انتشارات بنياد ايرانشناسي در تهران به چاپ رسيده است.