گزارش هنرنیوز از نشست رسانهای دومین سمینار بین المللی «دین و نمایش»؛
دین می تواند از تئاتر به عنوان یک ابزار نیرومند استفاده کند
تاريخ : دوشنبه ۲۴ آبان ۱۳۸۹ ساعت ۱۲:۲۴
مهدی حامدسقایان در نشست رسانهای دومین سمینار بین المللی «دین و نمایش» گفت: دین می تواند به عنوان یک ابزار نیرومند از تئاتر استفاده کند.
نشست رسانهای دومین سمینار بین المللی «دین و نمایش» در سالن کنفرانس تئاتر شهر با حضور حسین مسافرآستانه مدیر مرکز هنرهای نمایشی و دکتر مهدی حامدسقایان دبیر جشنواره تئاتر حقیقت برگزار شد.
در ابتدای این نشست مسافرآستانه سخنان خود را در مورد دومین سمینار بین المللی «دین و نمایش» این چنین آغاز کرد: یکی از خلاءهایی که در فعالیتهای فرهنگی، هنری به ویژه تئاتر شاهدش هستیم خلاء پژوهش است و بسیار عنوان شده که با فقر پژوهشی مواجه هستیم؛ لذا با برگزاری این قبیل سمینارها سعی شده با دقت و برنامهریزی جدیتری برای این فقدان کاری انجام شود و دستاوردها یی را برای تئاتر بدست آورد.
وی افزود: برگزاری این سمینار یکی از فعالیتهای بسیار ضروری است که طرح و اجرایش با حضور اساتید دانشگاهی و دکتر سقایان نشان دهنده حساسیت ویژه آن است. بحث دین و تئاتر بحثی است با نظرات مختلف ، عده ای معتقدند این دو هیچ تناسب و ارتباطی با هم ندارند و عدهای معتقدند که اتفاقا این دو مسئله رابطه ای تنگاتنگ و ماهوی باهم دارند و برای اینکه جایگاه و اهمیت «دین و تئاتر» در دنیا و کشور مشخص شود وجود چنین سمینارهایی ضروری است و من به جهت پشتیبانی و حمایت، در این دوره با این سمینار فعالیت میکنم.
پس از اتمام سخنان مدیر مرکز هنرهای نمایشی، مهدی حامدسقایان دبیر سمینار به سخنرانی پرداخت و گفت: اینکه چه رابطهای بین «دین و نمایش» است را این سمینار و مقالاتی که در این سمینار ارایه میشود پاسخگو است؛ اما آنچه که دغدغه اصلی مسئولان و جامعه هنری ما بوده این است که همیشه به دنبال این بودیم که رابطه بین دین و هنر رابررسی کنیم اینکه چگونه دین بر تئاتر تاثیرگذار خواهد بود چه از نظر شکل، محتوا و سبک و شیوهای که هنرمندان مختلف دارند و از طرف دیگر چگونه دین می تواند به عنوان یک ابزار نیرومند از تئاتر استفاده کند این رابطه دو سویه می تواند برای هنرمند تئاتر گستردگی وافق دید زیادی را ایجاد کند.
وی اضافه کرد: هنرمندان ما درطی این سالها نشان داده اند که به مسائل دینی و دین علاقه دارند و از آئینها ومناسک دینی در شکل و اجرای نمایشهای خود استفاده می کند. تئاتر دینی در دنیا بسیار محدود است وکشور هایی که به طور شاخص از این نوع تئاتر استفاده می کنند بسیار کم است اما کشورما در خاورمیانه تنها کشوری است که دارای چنین تئاتری است که مصداق آن تعزیه است.
دبیر این سمینار افزود: پژوهش به عنوان ابزاری مفید ومناسب می تواند به تئاتر ما کمک کند وافق دید سیاست گزاران، مسئولان وهنرمندان را افزایش دهد وهمانطور که «پیتربروک» گفته «تئاتر امروز جهان یعنی پژوهش» و معتقدم که بدون پژوهش نمی شود در هیچ عرصه ای فعالیت کرد.
سقایان ادامه داد: طی صحبتهایی که با مدیر کل پیشین مرکز هنرهای نمایشی آقای پارسایی داشتم برگزاری دومین سمینار «دین و نمایش» را پیشنهاد دادم که اولین دوره آن در سال 84 برگزار شد که متاسفانه استمرار پیدا نکرد. ایشان این پیشنهاد را پذیرفتند و برای شروع کار محورهای مشخصی را تعیین کردیم که در فراخوان جشنواره حقیقت این مضامین مطرح شد که حول محور سیره انبیای الهی و ائمه اطهار، مهدویت و...بود. بعد از مدتی تصمیم گرفتیم برای اینکه این سمینار از بعد جهانی هم بررسی شود محورهای دیگری چون جایگاه معنویت در تئاتر امروز جهان، تئاتر ومتافیزیک در جامعه مدرن، بحران هویت و انعکاس آن در تئاتر مدرن، تنهایی و اضطراب بشر در نمایشنامههای مدرن، بازتاب آئینها و مناسک دینی در تئاتر و جستجوی شاخصههای اساسی تئاتر دینی را اضافه کنیم.
وی اظهار داشت: بعد از مشخص شدن محورها دبیر خانهای تشکیل شد و فعالیت خود را شروع کردیم و فراخوان این سمینار 15 خرداد به اطلاع همگان رسید در این زمان با تعدادی از پژوهشگران داخلی و خارجی مکاتباتی داشتیم. در این بین از 300 پژوهشگر دعوت به همکاری شد و در طی این زمان حدود 110 چکیده به ما رسید که 80 مقاله داخلی و30 مقاله خارجی بود و شهریور ماه به همراه دکتر عطا اله کوپال و دکتر شیرین بزرگمهر به داوری آثار نشستیم که سرانجام 50 چکیده انتخاب شد که 12 چکیده خارجی و38 چکیده داخلی است.
در این سمینار ما میزبان 4 میهمان از خارج و از کشورهای هلند، لهستان، آمریکا وانگلیس هستیم که دو تن دیگر از پژوهشگران خارجی در آمریکا و مقاله و سخنرانی خود را با با ویدئو کنفرانس ارائه میدهند و6 مقاله نیز از اساتید برجسته دانشگاهی کشور داریم که جمعا 11 مقاله ارائه خواهد شد در این سمینار دو جلد کتاب به چاپ خواهد رسید.