محمدرضا مخبر دزفولی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی و هیئت همراه روز گذشته طی سفری به شهر قم، پس از زیارت حرم حضرت فاطمه معصومه(س) از پژوهشگاه حوزه و دانشگاه و پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی دیدن و با مسئولان این نهادهای پژوهشی دیدار و گفتگو کرد.
مخبر دزفولی در جلسه مشترک با مسئولان پژوهشگاه حوزه و دانشگاه گفت: بنده با مجموعه پژوهشگاه حوزه و دانشگاه از زمانی که تحت عنوان دفتر همکاری های حوزه و دانشگاه فعالیت می کرد، آشنا هستم و در جریان خدمات این نهاد خدمتگزار قرار دارم. امروز و بعد از چندین سال از فعالیت نهادهایی از این دست، باید منصفانه و با دقت بسنجیم که چقدر کار شده و چقدر کار مانده است. این مجموعه باید با هماهنگی شورای تخصصی حوزوی کمک رسان شورای عالی انقلاب فرهنگی در انجام وظائفش باشد.
وی ضمن اشاره به موضوع تحول و ارتقای در علوم انسانی به عنوان یکی از ماموریتهای اصلی شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: بعد از انقلاب تاکنون دو بار موضوع تحول و ارتقای در علوم انسانی در دستور کار قرار گرفته که در هر دو بار به عدم موفقیت منجر شده و این بار که به اهتمام رهبر معظم انقلاب این موضوع در دستور کار نهادهای علمی کشور است، به فضل الهی موضوع تحول و ارتقای علوم انسانی در این دوره حتما محقق خواهد شد.وی افزود: همه دلسوزان نظام باید در این موضوع و موضوعاتی از این دست تمام توان خود را پای کار بیاورند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: مجموعه شورای عالی انقلاب فرهنگی دست هر فرد یا نهاد دلسوزی که برای برآورده کردن این نیازهای نظام اسلامی پا پیش بگذارد را به گرمی می فشارد.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران ضمن تاکید بر منحصر نبودن نهادهای فعال در زمینه تحول و ارتقای علوم انسانی به نهادهای فعال در حال حاضر گفت: در موضوع تحول و ارتقای علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی به عنوان متولی اصلی این کار معتقد است که نهادهای حوزوی با هماهنگی شورای تخصصی حوزوی باید در کنار شورای تخصصی تحول و ارتقای علوم انسانی وارد کار شوند. این نگاه ما از این دید کلان نشات می گیرد که همه موظفند تا منویات رهبر معظم انقلاب اسلامی را تحقق ببخشند و تنها بخشی از کار بر دوش نهادهای رسمی است.معتقدیم تجربه به پای کار آوردن همه دلسوزان در یک چهارچوب مشخص موفق است
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: ما این تجربه موفق را در تدوین نقشه جامع علمی کشور، سندتحول بنیادین آموزش و پرورش و... مشاهده کردیم و هم چنان معتقدیم این تجربه یعنی به پای کار آوردن همه دلسوزان در یک چهارچوب مشخص موفق است.
وی ضمن اشاره به سخنان یکی از حضار در جلسه گفت: رفع مشکل اعضای هیئت علمی مراکز پژوهشی و رفع تبعیض بین این افراد و اعضای هیئت علمی مراکز آموزشی در دستور کار شورای عالی انقلاب فرهنگی است و انشاءالله با اصلاح آئین نامه ارتقای اعضای هیئت علمی مرکز آموزشی و پژوهشی این مشکل مرتفع خواهد شد.وی افزود: مسلما ارزش یک طرح پژوهشی چندین برابر یک مقاله است و باید این موضوع و موضوعاتی مانند این مد نظر قرار گیرد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ضمن اشاره به سخنان یکدیگر از حضار در جلسه ادامه داد: در زمینه تحول و ارتقای در علوم انسانی مشکل متون آموزشی به وضوح مشاهده می شود و باید متون آموزشی علمی، متقن و بر پایه مبانی معرفتی اسلام تدوین و تالیف شوند. آثار تحول در علوم انسانی باید در متن زندگی مردم مشاهده شود. اگر طبق نقشه جامع علمی کشور چرخه ایده تا بازار برای تولید ثروت در کشور ترسیم شده است، ترسیم چگونگی توزیع عادلانه این ثروت وظیفه متخصصان در علم اقتصاد اسلامی است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: فلسفه تعلیم و تربیت که در شورای تخصصی حوزوی به عنوان مبنای نظری سند تحول بنیادین آموزش و پرورش تدوین شده بود، خوشبختانه مورد تائید رهبر معظم انقلاب واقع شد و معظم له بر ادامه آسیب شناسی نظام تعلیم و تبیت بر طبق مبانی فکری و معرفتی اسلام تاکید فرمودند. باید نظام امتیاز دهی به اعضای هیئت های علمی تابع تلاش آنان در مسیر اولویت های کشور باشد.
وی در پایان ضمن تقدیر از تلاش های صورت گرفته در این پژوهشگاه گفت: پژوهشگاه حوزه و دانشگاه یکی از ارکان تحولات علمی و فرهنگی در جامعه است و ارتباط این پژوهشگاه با بدنه شورای عالی انقلاب فرهنگی باید بیشتر شود.
حجت الاسلام و المسلمین حمید پارسانیا، رئیس شورای تخصصی حوزوی شورای عالی انقلاب فرهنگی در این دیدار گفت: باید برای تحول در علوم انسانی قالبهای گفتمانی تحمیل شده از غرب را درهم بشکنیم.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: مفاهیم علوم انسانی باید از رسوبات نگاه مادی غرب پاکسازی شوند. حوزه علمیه باید در این طرح کلان جدی وارد شود.
حجت الاسلام و المسلمین پارسانیا در پایان یاد فعالان دوره های گذشته پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی را گرامی داشت.
حجت الاسلام سعیدی روشن، رئیس پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در ابتدای این دیدار گزارشی از روند فعالیت های این مرکز ارائه داد و سپس تعدادی از اعضای مرکز به بیان دیدگاه های خود پرداختند.