شهر فرهنگي اروميه مي تواند به عنوان مقر يكي از نهادهاي فرهنگي يا اقتصادي بين المللي تبديل شود و محل رفت و آمد مسئولان عالي رتبه اقتصادي و سياسي قرار گيرد همين رفت و آمد ها باعث مي شود تا آرام آرام شهر اروميه قطب فرهنگي منطقه گردد.
از سوي ديگر حضور ارامنه و آشوريان در اروميه يك فرصت است و با وجود مذاهب اهل سنت فضايي بوجود آمده كه زندگي مسالمت آميز در طول قرن هاي متمادي و با تركيب جمعيتي مختلف باعث شده رنگين كماني از فرهنگها در آذربايجان غربي رقم بخورد. اين شرايط موجب شده تا در حوزه هاي علمي و فرهنگي و دانشگاهي نيز مي توان نمايندگي يكي از سازمان هاي بين المللي علمي يا فرهنگي را در اروميه قرار داد به عنوان مثال مقر سازمان يونسكو كه در پاريس است.
فرهنگ اجتماعي و نحوه برخورد در اين ميان از اهميت خاصي برخوردار است و همواره در طول تاريخ اين روحيه ميهمان نوازي مردم آذربايجان زبانزد همگان است. مردمان اين ديار مهرورزي را نماد اديان الهي مي دانند و اين نمادها نشانگر هوشمندي براي انتقال مفاهيم عالي و انساني بشريت است. براي دنيايي كه در آن بشريت گسست بين فرهنگ ها را مشاهده مي كند.
از سوي ديگر آموزه هاي ديني مبتني بر نيازهاي فطري بشري است و مهرباني و مهرورزي يا همان مفهوم عشق در همه آموزه هاي ديني تبلور دارد و دينداري باعث شده تا در مقاطع مختلف تاريخ روحيه همبستگي و مدارا با ديگر اقوام در آذربايجان غربي تبلور يابد.
بايد گفت كه همزيستي مسالمت آميزي كه همه اقوام و اديان در شهر اروميه درطول تاريخ داشته اند در عمل تجربه مي كنند مثال زدني است و بايد الگويي براي ساير ملل و مذاهب باشد.
بنا به گفته كارشناسان مختلف اجتماعي و فرهنگي، صلح جهاني در شهر اروميه جاري است و حضور آشوريان و ارامنه در مراسم عزاداري مسلمانان و شيعيان و يا بزرگداشت نوروز ايرانيان باستان نشان از همزيستي مسالمت آميز دارد.
يك ملت واحد با سلايق و ويژگي ها و اديان مختلف در ايران اسلامي زندگي خوب و خوشي دارند و وقتي پاي وطن و آرمان ها پيش مي آيد همه حضور دارند. شهداي مسيحي در دوران دفاع مقدس افتخار ايران اسلامي هستند و ايرانيان از ديرباز با فرهنگ متمدنانه رنگين كماني از اقوام و اديان و مذاهب مختلف بوده اند و هميشه عنصر دينداري براي آنها يك اصل بوده است.
اين در حالي است كه آحاد ملت ايران با وجود قوميت ها و مذاهب مختلف، از حقوق شهروندي مساوي برخوردارند و هيچ گاه كسي به خاطر نوع دين از حق اجتماعي خود محروم نشده است.
*** مهدي قلي پور
كارشناس ارشد فقه و حقوق جزا
عضو انجمن روزنامه نگاران مسلمان