نخستين جشنواره علمي پژوهشي نهاد برگزار شد
به همت نهاد کتابخانه های عمومی کشور؛
نخستين جشنواره علمي پژوهشي نهاد برگزار شد
 
تاريخ : سه شنبه ۱۰ خرداد ۱۳۹۰ ساعت ۱۵:۵۱
مراسم آیین پایانی نخستين جشنواره علمي پژوهشي نهاد كتابخانه‌هاي عمومي كشور، امروز 10 خرداد با معرفي كتابداران برتر پژوهشگر برگزار شد. دبير كل نهاد كتابخانه‌هاي عمومي در اين جشنواره حمايت خود را از طرح‌هاي پژوهشي خلاقانه كتابداران اعلام كرد.

به گزارش هنرنیوز به نقل از روابط عمومي نهاد كتابخانه هاي عمومي‌،در مراسم اختتاميه نخستين جشنواره علمي و پژوهشي نهاد كتابخانه‌هاي عمومي كه در سالن همايش‌هاي شهيد مطهري دانشگاه تربيت مدرس برگزار شد، منصور واعظي، دبير كل نهاد كتابخانه‌هاي عمومي در سخناني از دهه چهارم انقلاب اسلامي به عنوان دهه پيشرفت و عدالت ياد كرد و گفت: رويدادهايي كه در دنيا در حال وقوع است، بيانگر اين است كه پيشرفت در كشور ما ورسيدن به شرايط يك قدرت تاثيرگذار جهاني،‌ دور از ذهن نيست. اما اينكه اين موضوع چقدر قابل تحقق است، با پژوهش، نوآوري، خلاقيت و انديشيدن ارتباط مستقيم دارد. اين دهه بايد دهه‌اي باشد، كه يك تمدن جديد براساس مباني ديني و علمي ما شكلبگيرد.

واعظي با بيان اينكه از سال 85 گفتمان جديد فرهنگي در شوراي فرهنگ عمومي مطرح و پياده‌سازي شد، افزود: يكي از موضوعات مرتبط مهم، مقالات منتشر شده در ISI است كه زماني شاخص اصلي ارتقاي سطح اساتيددانشگاه‌ها بود. اين مسئله با ابراز نگراني شوراي فرهنگ عمومي از جمله نگارش مقاله‌اي در اين باره توسط دكتر داوري، عضو اين شورا رو به‌ رو شد و به نتايج خوبي رسيد. به گونه‌اي كه اكنون درجه‌بندي و شاخص ارتقاي اساتيد تنها مقالات ISI نيست.

وي در ادامه بر لزوم حضور تمام كتابداران كشور در دومين جشنواره علمي و پژوهشي نهاد كتابخانه‌ها تاكيد كرد و گفت: كتابداران بايد همه اهل علم و تحقيق باشند.

دبير كل نهاد كتابخانه‌هاي عمومي افزود: وظيفه ارائه رده‌بندي جديد مبتني بر فرهنگ اسلامي بر عهده اداره كل پژوهش و نوآوري نهاد گذاشته شده است كه اميدواريم به زودي محقق شود.

در ابتداي اين مراسم، محمد خندان،‌ دبير علمي جشنواره و مدير كل پژوهش و نوآوري نهاد كتابخانه‌هاي عمومي كشور در سخناني گفت: علم جديد، در ذات خود مبتني بر پژوهش است و پژوهش نيز در ذات خود، مبتني بر روش، به اعتباري مي‌توان گفت كه علم جديد از تبديل فلسفه به روش ايجاد شده است.

خندان خاطرنشان كرد: اگر در سند چشم‌انداز نهاد آمده است كه نهاد كتابخانه‌هاي عمومي كشور در افق ايران 1404، نهادي پژوهش‌محور، نوآور و خلاق و بهره‌مند از مشاركت نخبگان و فرزانگان خواهد بود بايد توجه داشته باشيم كه تحقق چنين چشم‌اندازي با متفكرانه‌ كردن پژوهش ممكن خواهد بود. در اين مسير اولين گام ايجاد انگيزه پژوهش در افراد مختلف است و در اين بين حمايت از پژوهشگران در قالب برگزاري جشنواره‌هاي علمي و پژوهشي مي‌تواند مشوق باشد.

وي افزود: درنظر داريم اين جشنواره را به طور منظم به صورت دوسالانه برگزار كنيم.گسترش فرهنگ پژوهش در بين كتابداران، حفظ و ارتقاي سطح دانش كتابداران، ترغيب كتابداران به حضور در عرصه‌هاي علمي و پژوهشي، ارج نهادن به پژوهشگران، شناسايي افراد مستعد در عرصه پژوهش در كتابخانه‌هاي عمومي، برقراري ارتباط مستمر نهاد با محققان و هدايت استعدادها براي رفع نيازهاي پژوهشي كتابخانه‌هاي عمومي اهداف اصلي اين جشنواره است.

همچنين در اين مراسم، دكتر غلامرضا فدايي، عضو هيات علمي جشنواره و رئيس دانشكده كتابداري و اطلاع‌رساني دانشگاه تهران در سخناني گفت: هيچ سنتي برتر از تحقيق نيست و پژوهشگران جوان بايد با كوشش و خودباوري به اكتشاف و تبيين واقعيت‌ها بپردازند.

همچنين دكتر فريده عصاره،‌ عضو هيات علمي جشنواره و استاد گروه كتابداري و اطلاع‌رساني دانشگاه شهيد چمران اهواز در سخناني خاطرنشان كرد: تا يش از سال 1340 شمسي در نبود دانش‌آموختگان كتابداري و اطلاع‌رساني، استخدام كتابداران عمدتا با مدرك ديپلم صورت مي‌گرفت. اوايل دهه 40 دوره كارشناسي ارشد در دانشگاه تهران و به دنبال آن در دهه 50 به ترتيب در دانشگاه‌هاي شيراز، اهواز و ساير دانشگاه‌هاي كشور تاسيس شد. اتفاق مباركي كه در نهاد كتابخانه‌هاي عمومي كشور رخ داده تركيبي از كاركنان پيشكسوت با كوله‌بارهايي از تجربه و متخصصان كتابداري است.

عصاره بر لزوم مشاركت كتابداران نهاد كتابخانه‌هاي عمومي در توليد علم تاكيد كرد و افزود: اين مهم طي مراحل و با كمك و ياري اساتيد فن و پژوهشگران همچنين سياستگذاري و سرمايه‌‌گذاري از سوي نهاد كتابخانه‌هاي عمومي ميسر مي‌شود. مشاركت و همكاري در توليد آثار علمي از طريق همكاري و يا زيرنظر پژوهشگران در مواردي چون همكاري در گردآوري و تلخيص آثار ارزشمند، همكاري در ترجمه آثار مفيد، همكاري در نوشتن مقالاتي براي شركت در كنفرانس‌هاي داخلي، همكاري در انجام طرح‌هاي پژوهشي با مجريان در اين طرح‌ها، همكاري در استخراج مقاله از طرح‌هاي پژوهشي و همكاري در نوشتن مقالات علمي و در نهايت نوشتن مقاله‌هاي علمي در اين زمينه موثر هستند.

وي گفت: بر اساس سند چشم‌انداز 1404 همچنين با توجه به سياستگذاري مسئولان نهاد كتابخانه‌هاي عمومي كشور كه در اين راه قدم برداشته‌اند ضرورت مشاركت كتابداران در توليد علم به خوبي احساس مي‌شود. پتانسيل‌هاي نهفته دركتابداران وجود دارد ولي آغاز اين اقدام بدون زمينه‌سازي و بي‌درنگ امكان‌پذير نيست. اين مهم طي مراحلي قابل اجراست و به سياستگذاري از سوي نهاد كتابخانه‌هاي عمومي نياز دارد. از آن جمله در بدو آغاز، ترتيبي داده شود تا كتابداران كتابخانه‌هاي عمومي به ترجمه و تلخيص كتاب‌ها بپردازند.

همچنين در اين مراسم، دكتر محمد حسن‌زاده، عضو هيات علمي گروه كتابداري و اطلاع‌رساني دانشگاه تربيت مدرس در سخناني گفت: اين جشنواره نقطه شروع براي شكستن اين پارادوكس است كه كتابداران كتاب‌شناس خود اهل تحقيق نيستند. كتابداران ما آنچنان سرگرم اشاعه منابع و رده‌بندي و فهرست‌‌نويسي مي‌شوند كه پژوهش را فراموش مي‌كنند.

همچنين در اين مراسم، مهري پريرخ، عضو هيات علمي جشنواره ودانشيار گروه كتابداري و اطلاع‌رساني دانشگاه فردوسي مشهد در سخناني گفت: كتابخانه عمومي دروازه‌اي به دانش است كه شرايط را براي يادگيري مادام‌العمر، تصميم‌گيري مستقل و رشد فرهنگي افراد و گروه‌هاي اجتماعي فراهم مي‌كند. كتابخانه عمومي سازماني اجتماعي است كه دانش موردنياز افراد را براي زندگي اجتماعي فراهم مي‌كند و نهادي براي خودآموزي و خودرهبري در يادگيري است.

پريرخ افزود: رسالت كتابخانه عمومي آموزش توده مردم و ايجاد فرصت براي هر فرد است تا بر پايه نيازها به آموزش خود بپردازد. تامين نيازهاي اطلاعاتي و ترويج زندگي زندگي دانش‌مدار در مردم همچنين كمك براي تغيير كيفيت و شيوه زندگي و ايجاد تحول در جامعه از رسالت‌هاي كتابخانه عمومي است.

وي خاطرنشان كرد: كتابخانه عمومي بايد به اقشار مختلف در پيش‌بيني و رفع مشكلات با استفاده از اطلاعات كمك كند و به ترويج سواد اطلاعاتي بردازد.

پريرخ افزود: فراهم كردن انواع مختلف رسانه‌ها براي تامين نيازهاي مختلف افراد و گروه‌ها براي تحصيل و كسب اطلاعات از اهداف كتابخانه‌هاي عمومي است.

در مراسم اختتاميه نخستين جشنواره علمي و پژوهشي نهاد كتابخانه‌هاي عمومي كشور از عليرضا رستمي، خاليد ولايتي، شيوا ياري، مرجان خجسته‌فر و افسانه زينلي كرماني تجليل شد. همچنين ماريه رحيمي، منصور كوهي رستمي، مرضيه خالويي، فرحناز بهرام‌‌پور و مهديه سادات حيدري شايسته تقدير شناخته شدند.
کد خبر: 27916
Share/Save/Bookmark