پیام شاعران و نویسندگان به بهانه روز ملی ادبیات کودک و نوجوان
گلایه‌ها و شادمانی‌ها
پیام شاعران و نویسندگان به بهانه روز ملی ادبیات کودک و نوجوان
امروز، هجدهم تیرماه روز ملی ادبیات کودک و نوجوان است؛ به همین مناسبت سراغ تنی چند از اهالی قلم که سالهاست در حوزه ادبیات کودک و نوجوان فعالیت دارند رفته‌ایم تا پیامشان را بشنویم.
 
تاريخ : چهارشنبه ۱۸ تير ۱۳۹۳ ساعت ۱۳:۴۸

توجه بیشتر شاعران و نویسندگان به مبانی ادبیات فارسی

افشین علا شاعر کودک نوجوان؛ «من فکر می کنم روز ملی ادبیات کودک و نوجوان بهانه مغتنمی است برای اینکه پدید آورندگان آثار کودک و نوجوان یک بازنگری و رجوع جدی به ادبیات گرانسگ فارسی داشته باشند؛ چه ادبیات کلاسیک و چه ادبیات معاصر به معنای تخصصی کلمه، نه به معنای شعر کودک. زیرا گاهی وقت ها ما در مواجه با مخاطب کودک و نوجوان به کودکانگی اثر بسنده می کنیم در حالیکه فرم و قالب اعم از شعر، داستان یا هر قالب ادبی دیگری که برای بچه ها خلق می شود باید از تمام توانمندی‌ها، ظرفیت ها و ظرافت‌های ادبیات گرانسگ فارسی برخوردار باشد.
مشکلاتی مثل ضعف تالیف، بهم ریختگی دایره واژگان، فانتزی دیدن مخاطب و پرداختن به سوژه های فانتزی شعر و ادبیات، این موارد رفته رفته تبدیل به معضلی شده که ادبیات کودک و نوجوان را در سطح سرگرمی پایین آورده است و گاهی وقت ها صرفا کاربرد آموزشی دارد، ادبیات کودک و نوجوان قبل از هرچیز ژانری از ادبیات است و باید از تمام ویژگی های یک اثر پیشرو برخوردار باشد.
ما در دهه‌های اول بعد از انقلاب یعنی دهه شصت و هفتاد شاهد رشد چشمگیر ادبیات کودک به ویژه شعر کودک بودیم اما رفته رفته دچار آفت‌هایی شدیم از جمله نگاه سطحی، کلیشه زدگی، تکرار و روزمرگی و سهل انگاری در زبان، خیال و فرم شعر کودک.
این روز را بهانه ای قرار بدهیم برای پیوند دادن مخاطب کودک با گنجینه اصلی ادبیات که همان میراث کهن ادبیات ماست؛ چراکه ادبیات کودک به مثابه کلیدی است که ما آن را به دست بچه‌ها می‌دهیم تا با این کلید به سراغ گنجینه اصلی بروند؛ البته گام به گام و در زمان خودش. این کلید را با بار سطحی و مبتذل نمی توانیم به بچه ها بسپریم چون بچه ها راه را گم می کنند و ازآنجا که در ادبیات کودک و نوجوان مخاطب یک مخاطب مقلد است آنچه که ما برای او خلق می کنیم ملکه ذهن او می شود و توسط آن با ادبیات آشنا می شود لذا اگر ما ادبیات ناپخته‌ای داشته باشیم و بر توانمندی‌های ادبیات فارسی اشراف نداشته باشیم، ذهن کودکان از آثار و محصولاتی که ارزش هنری و ادبی ندارند انباشته می شود و خود به خود این کودکان در بزرگسالی جذب ادبیات فاخر و پیشرو نخواهند شد بلکه صرفا به آن، نگاه ابزاری و تفریحی خواهند داشت. در حقیقت محتوای اصلی پیام من توجه بیشتر شاعران و نویسندگان به مبانی ادبیات فارسی است که ثروت اصلی کشور ما به حساب می آید.» 

متاسفم که سالروز مرگ مرحوم مهدی آذریزدی را به عنوان روز ملی ادبیات کودک و نوجوان انتخاب کرده‌اند
 
مصطفی رحماندوست شاعر کودک و نوجوان؛«متاسفم که سالروز مرگ مرحوم مهدی آذریزدی را به عنوان روز ملی ادبیات کودک و نوجوان انتخاب کرده‌اند، روزی که این روز را انتخاب می کردند من گفتم چنین روزی را به سالروز مرگ انتخاب نکنید چراکه ما می‌خواهیم تبریک بگوییم اما در پوسته آن تسلیت نهفته است؛ حالا نمی دانم همان هایی که امروز را انتخاب کردند چه فکری می کنند؛ شما به من تبریک می گویید من به شما در حالیکه سالروز مرگ مرحوم آذریزدی است و مثلا روز ادبیات کودکان است؛ خنده دار است. همین.» 

حاضر نیستم هیچ پیامی برای این روز داشته باشم 

خسرو آقایاری کارشناس ادبیات نوجوان و سردبیر کتاب ماه کودک و نوجوان:« من حاضر نیستم هیچ پیامی برای این روز داشته باشم چراکه وقتی ده نشریه تخصصی در این مملکت با خواست خودخواهانه مدیرعامل تعطیل شد؛ رسانه‌ها هیچکدام واکنش نشان ندادند در حالیکه خیلی تلخ است بعد از بیست سال یک نشریه تخصصی تعطیل شود و مطبوعات از کنار آن ساده بگذرند.» 

از فرصت های دوباره استفاده کنیم 

حمیدرضا شاه آبادی نویسنده ادبیات کودک ونوجوان؛« هر کودکی که به دنیا می آید صفحه سفیدی است که خداوند دوباره در برابر بشریت قرار می دهد تا دیکته های غلط نوشته شده را بازنویسی کند. من همیشه پیش خودم احساس می کنم که ما تا چه حد از این فرصت های دوباره استفاده کردیم و می توانیم استفاده کنیم.»

کد خبر: 73276
Share/Save/Bookmark