محمدعلی باشهآهنگر کارگردان فیلم سینمایی "ملکه" که به تازگی جایزه صلح و حقوق بشر را از جشنواره "مذهب امروز" ایتالیا کسب کرده است گفت: در شرایطی که دنیا نگاه جنگطلبانهای نسبت به ایران دارد، جایزه صلح و حقوق بشر جشنواره "مذهب امروز" کشور ایتالیا به فیلم "ملکه" نشان داد که سینمای ایران و به خصوص این فیلم موضوع و نگاهی بینالمللی دارد.
وی در ادامه افزود: به اعتقاد من سینمای جنگ و دفاع مقدس ایران میتواند به خوبی در فضای بینالمللی به نمایش درآید البته به شرط آنکه سینمای دفاع مقدس از موضوعات محلی و نگاه صرفا داخلی بیرون آید. تا زمانی که نگاه منطقهای و محلی نسبت به سینمای جنگ و دفاع مقدس وجود داشته باشد نمیتوان در فضای بینالمللی حضور حداکثری داشت و به همین دلیل باید به دنبال بیان موضوعاتمان در قالب جهانی برویم.
کارگردان فیلم "فرزند خاک" درباره اهمیت حضور در جشنواره "مذهب امروز" گفت: کسب جایزه از این جشنواره نشان میدهد که می توان فیلم های دفاع مقدس را نه تنها در کشورهای همسایه بلکه در اروپا و آمریکا هم به نمایش گذاشت و از این طریق نگاه صلحطلبانه ایران را به دنیا معرفی کرد. اما متاسفانه ما در عرضه فیلم در ژانر سینمای دفاع مقدس ضعیف و منفعل عمل می کنیم.
باشهآهنگر با انتقاد از اینکه ساخت فیلم با موضوع دفاع مقدس دچار سیاستزدگی شده است، تشریح کرد: در حوزه سینمای جنگ کمکاری بسیاری شده است. این در حالی است که از بدیهیترین اتفاقهایی که در جنگ ایران و عراق رخ داده میتوان فیلم ساخت اما ما فیلمنامهها و قصههای جنگ تحمیلی عراق علیه ایران را به دمدستیترین اتفاقهایی که در طول تمام سالهای دفاع مقدس رخ داد منحصر کردهایم.
وی در ادامه متذکر شد: یکی از دلایل ایجاد چنین فضایی در سینمای جنگ این است که این ژانر در سینمای ایران متاثر از نوعی سیاستزدگی است که اگر نگاه سیاستزده از بدنه این ژانر سینمایی برداشته شود، دنیا مفهوم سینمای ایران در حوزه جنگ را به درستی درک خواهد کرد. نگاه تقویمی به این سینمایی دفاع مقدس باید از گردونه سینمای ایران خارج شود.
کارگردان "ملکه" تصریح کرد: هر کاری کنیم سینمای ایران از جهت تکنیک با دنیا فاصله دارد و در این بخش رقابت با سینمای جهان معنا ندارد و آنچه سینما ما را به دنیا معرفی میکند مفهوم و قصه است. ما میتوانیم تعریف صلح ایرانی و نگاه صلحطلبانهای که از ایرانیان کهن به جا مانده است به جهان معرفی کنیم و فیلم "ملکه" از همین صلح ایرانی سخن میگوید.
این کارگردان در پایان بیان کرد: مردان "ملکه" جوانمردانه میجنگند و همین نگاه جوانمردانه موجب دیده شدن آن در دنیا شد. عنصری که همه دنیا تشنه آن است صلح و نگاه انسانی است و حال وقتی حرف از جوانمردی زده میشود این حرف را میبیند و میشنود.