گفتگو با گیتی ساعتچی بازیگر مجموعه «معمای شاه»؛
ماهواره زشتیها را عادی کرده است
گیتی ساعتچی گفت: جوانان امروز ما تلاش دارند تا از غربیها تقلید کنند به خصوص در زمینه فرهنگی ماهوارهها با نشان دادن فیلمهایی ضد فرهنگی فرهنگ ایرانی ما را از بین میبرند و کاری می کنند که زشتیها عادی جلوه نماید.
تاريخ : شنبه ۳ خرداد ۱۳۹۳ ساعت ۱۳:۰۹
گیتی ساعتچی درباره روابط و احترام میان جوانها با بزرگترهایشان و همچنین تفاوت تربیت جوانان امروز با گذشته گفت: متاسفانه در حال حاضر این احترام به شکل درست رعایت نمیشود. همین الان به مدت یک سال است که در مجموعهای در حال فعالیت هستم که در آن هم پیشکسوتان حضور دارند و هم جوانها اما در واقع آن احترامی که سابق بین کوچکترها و بزرگترها بود را دیگر نمیبینم تقریباً کمرنگتر از قبل شده است.
وی در ادامه افزود: یکی از اخلاقهای بنده این است که همیشه در همه جا سعی کردهام کوتاه بیایم حالا در هر موردی که فکر کنید. در سلام کردن پیش گام بوده ام اما متاسفانه این افتادگی را در بین جوانهایمان دیگر نمیبینم. انتقادی که به جوانهایمان مخصوصاً آنهایی که در این حرفه فعالیت دارند دارم وارد است این است که سیگار میکشند این جوانها همچون فرزندان من هستند و من از دیدن این صحنهها بسیار ناراحت میشوم و شاید نمیدانند که یکی از بزرگترین اشتباهاتشان در زندگیشان همین کشیدن سیگار است. در زمانهای بسیار دور ما در هر موردی تلاش میکردیم احترام بزرگترهایمان را نگه داریم اما همین جوانها که برخی شان هم در سنین بسیار پایین هستند اصلاً به این معقوله توجه نمیکنند و سر صحنه فیلم برداری جلوی هر کسی که با هر کسوتی که باشد سیگارشان را میکشند متاسفانه در امر فرهنگ سازی در برخی موارد پس رفت داشتهایم و قبح خیلی از چیزها ریخته است.
بازیگر مجموعه «معمای شاه» گفت: به عنوان یک فردی که در عرصه هنر سالها است فعالیت دارد افتخار میکنم که نه بنده بلکه هیچ کدام از اهل خانوادام سیگاری نیستند و بسیار هم از سیگار بدمان میآید شما میتوانید از همکارانی که با بنده در طی این سالها فعالیت داشتهاند بپرسید. شما قضاوت کنید این ناراحت کننده نیست که یک جوان بیست ساله که تازه پشت لبش سبز شده است سیگار بکشد؟!
ساعتچی این گونه ادامه داد: متاسفانه نصیحت پذیری جوانهای ما کم شده است در قدیم اگر بزرگتری ما را نصیحت میکرد ما اگر هم برایمان قابل پذیرش نبود به او گوش میدادیم اما امروزه اگر قصد نصیحت جوانی را داشته باشیم باید دلهره این موضوع را داشته باشیم که مثلاً نکند در جواب چیزی بگوید که به ما بیاحترامی شود.
وی با اشاره به اینکه ما در سلام کردنمان به هم دچار سوتفاهم و مشکل هستیم گفت: نمیدانم چرا جامعه ما به سمتی رفته است که باید ابتداییترین مشکلاتمان در فرهنگ را هنوز حل نشده بدانیم. شاید خندهتان بگیرد اما ما و مخصوصاً جوانان ما دیگر سلام کردن را فراموش کردهاند سلام سلامتی میآورد از قدیم زمانی که با به بزرگترمان میرسیدیم اگر دیر سلام میکردیم پدر یا مادرمان چنان نگاه تندی میکردند که سریعاً متوجه منظورشان میشدیم اما در این زمانه افراد نسبت به هم بیتقاوت هستند یعنی اصلاً یکدیگر را نمیبینند که بخواهند سلام کنند و این واقعاً بسیار ناراحت کننده است. به نظرم کارمان در عرصه فرهنگ به جایی رسیده است که باید برای سلام کردن به همدیگر کلاسهای آموزشی بگذاریم.
این هنرمند پیشکسوت در ارتباط با غرب زدگی و تقلید جوانهای ما از فرهنگ غربی گفت: تجربه سالها کار و زندگی به من این را میگوید که فرزندان جوان ما غرب زده شدهاند و گویا میخواهند ادای غربی ها را در بیاورند بیآنکه خودشان هم متوجه این تاثیر گذاری شده باشند. ماهوارهها تاثیر زیادی در جریان فرهنگی فعلی ما دارند. آها با فیلمهایشان بسیاری از موارد را برای خانواده عادی کردهاند آنها فرهنگ خانواده ایرانی را نشانه رفتهاند.
وی در ادامه گفت: مثلاً در فیلمهایشان نشان میدهند یک بچه بیست ساله شب دیر به خانه میآید و وقتی پدر یا مادرش از او توضیح میخواهند در جواب میگوید به شما ربطی ندارد و در ادامه هم نشان نمیدهند که این کار ناپسند چه اتفاقات بدی را به دنبال خواهد داشت این روابط در فرهنگ ایرانی اسلامی ما تعریف نشده است. این نوع فیلمها تاثیر گذار نیست؟ این فیلمهای مزخرف را نباید دید. دختر ایرانی و پسر ایرانی نمیتواند فرهنگ غربی که از طریق ماهوارهها به آن آموزش داده میشود را بپذیرد چرا که در جامعه دچار تناقض میشود.
ساعتچی در پایان گفت: شاید اگر جوانی این حرفهای من را بخواند خندهاش بگیرد و یا برایش جذاب نباشد حداقلش این است که بیتفاوت است اما باور کنید همین موارد ساده واقعیتهای زندگی ما هستند. تربیت جوانان ما دچار تحول بدی شده است دختران و پسران امروز ما باید فرزندان آینده این سرزمین را تربیت کنند آنها باید بدانند که فرهنگ ایرانی اسلامی چیست و رسانه و تلویزیون در شناساندن فرهنگ صحیح ما به جوانها نقش بسیار مهمی دارد. من یادم میآید که هیچ وقت جلوی پدرم بدون جوراب نگشتهام نباید جوانها به کسی که این نوع احترام را برای خودش در نظر گرفته است بگویند که فناتیک (متعصب افراتی) است باید بدانند و آگاه باشند از رعایت نکردن همین موارد کوچک کارمان به جایی میرسد که امروز شاهدش هستیم. قدیمیها با اینکه سواد و اطلاعات امروزی را نداشتند ولی در امر تربیت بچههایشان موفقتر عمل میکردند چه شده است که امروز با پیشرفت علم و تکنولوژی در فرهنگمان پس رفت داشتهایم؟
گفتگو: علی اکبر دهبان