شجریان در گفتگو با خبرنگار گروه موسیقی هنرنیوز در پاسخ به این پرسش که «با توجه به بحث ردیف سازی و آوازی در موسیقی ایرانی همچون ردیف محمود کریمی آیا برای سازهای ابداعی شما کتاب مدونی در حوزه ردیف دستگاهی و سازی در نحوه آموزش این سازها در نظر گرفته شده است؟ اظهار داشت: ماهیت نت بدین صورت است که وقتی نت باشد چندان فرقی نمیکند که ساز ما چیست و لذا وقتی نت باشد با هر سازی میتوان آن را نواخت؛ زیرا که سازهای آرشهای نتهای مثل هم دارند، سازهای زهی نتهایش مثل هم است و سنتور نتهایش تفاوتی ندارد.
وی با بیان این مطلب ضمن اشاره به آینده این سازهای ابداعی گفت: میشود برای این سازها کتاب مدون کرد و فکرهای گسترده تری برایشان داشت اما در حال حاضر نیازی نیست که نت نویسی جداگانهای برای این منظور انجام شود اما در آینده اگر نوازندهها خواستند برایش متدی بگذارند میتوانند این کار را بکنند مثلا برای تندر میشود این کار را کرد.
استاد بزرگ آواز ایران در پاسخ به این پرسش که «برای ورود این سازها به حوزه علمی موسیقی همچون دانشگاهها و یا کلاسها و کارگاههای موسیقی چه زمینههایی باید فراهم شود؟ گفت: این سازها فی نفسه چنان قابلیتی دارند که خود راهشان را در این مسیر پیدا میکنند و خود نوازندهها به سمت آن میآیند و شاید در آینده در متد آکادمیک هم مورد بررسی قرار بگیرند و شاخهای مطالعات دانشگاهی واقع شوند.
شجریان در خاتمه تصریح کرد: وجود این سازها برای پر کردن خلائی است که در رابطه با صدای بم در اجراهایی چون اجرای ارکستر وجود دارد و لذا نیاز و ضرورت وجود این سازها به مرور زمان روشن شده و این سازها نوازندگان خاص خود را خواهند داشت که بعدها حضورشان در ارکسترها نشان دهنده ارزش و جایگاه این سازها خواهد بود.
مریم خاکیان