به گزارش هنرنیوز به نقل از پایگاه خبری حوزه هنری ، حجه الاسلام و المسلمین ژرفا شاعر ، نویسنده و عضو هیات علمی گروه فلسفه هنر مدرسه اسلامی هنری و دانشگاه ادیان و مذاهب در نشست علمی هنر د ربستر تشیع كه با موضوع هنر طیب از نگاه قرآن و سنت سخن می گفت ، با بیان این مطلب افزود : عترت تفسیرگر و تبیینگر كتاب خداست و پرتوهای آن را در برابر چشمان غبارآلود و غفلتزده امت بازمیتاباند. البته خطوط اصلی اندیشه اسلامی در قرآن بیان شده و عترت عهدهدار ترسیم آفاق این خطوط است. در وادی هنر نیز باید خطوط اصلی را از قرآن كریم اخذ نمود و گستره مفهومی و مصداقی آن را در عترت بازجست.
این پژوهشگر ادامه داد : در قرآن كریم، به زیبایی بهای بالاصاله داده نشده و جمال تا جایی مورد احترام و حمایت و از مقومات حركت انسان مسلمان شمرده شده كه طیب باشد و برای طیب بودن پنج شرط اساسی در قرآن یاد شده است كه سیره و سخن اهل بیت علیهم السلام را باید در سایه همین خط اصلی تحلیل و تحقیق كرد.
این شاعر و نویسنده ادامه داد : اگر ارتباط گفتاری و رفتاری اهل بیت عصمت را با سه هنر شعر، داستان، و موسیقی مقایسه و تحلیل كنیم، درمییابیم كه دقیقا همان خط اصلی و اصیل قرآنی در سخن و سیره آنان قابل ردیابی است. البته شعر و شاعران به حسب شخصیت شاعران نزد پیشوایان ما جایگاه نداشتهاند؛ زیرا طیب بودن هنر اصل بوده و طیب بودن در دامنه همان پنج شرط ارزیابی میشده و از این رو اساسا به كاركرد شعر توجه شده است.
ژرفا با بیان این كه قصه و قصهگویان اساسا از جایگاهی نزد اهل بیت برخوردار نیستند خاطر نشان كرد : آن شروط اصلی در كار قصهگویان لحاظ نمیشده و جنبه كاركردی قصهگویی در فرهنگ و معارف اسلامی در آن روزگار جایگاهی نداشته، فارغ از آن كه شخصیت قصهگویان چگونه بوده است. اما موسیقی، برخلاف قصه، كاركردی كاملا دو گونه داشته است.
وی افزود : در یك جنبه، موسیقی وسیله ابراز احساسات و ایجاد آرامش و شادی و تنوع در زندگی مسلمانان بوده كه رگههای تأیید آن در سخن و سیره معصومان قابل ردیابی است؛ اما وجه غالب موسیقی یعنی حیث درباری و دستگاهی آن كه اولا ابزار گناه و فسق و همراه دیگر وجوه عصیان و ثانیا مایه تحكیم پایههای حكومت ستم و جور بوده، به شدت در فرهنگ عترت، مطرود و محكوم است.
عضو هیات علمی گروه فلسفه هنر مدرسه اسلامی هنر ادامه داد : از تلفیق این برخورد تطبیقی با هنرهای سهگانه رایج در آن روزگار با خطوط اصلی تفكر قرآنی میتوان منظومه هنر در دیدگاه قرآن و عترت را می توان بر گونه های اباحه و گاه تشویق هنر و به تبع آن، احترام و تكریم برای هنرمند، مادام كه هنرش طیب باشد ، ترسیم نمود . گرچه هنر طیب دارای دایرهای بسیار گسترده است كه مناطق پنجگانه ممنوع و محرم آن در قرآن كریم با سیاق حصر، بیان شده است.
این كارشناس در بخش دیگری از صحبتهای خود تصریح كرد :وقتی این موارد را كنار می گذاریم احساس می كنم كه به خونی تازه در احیای رویكرد نیاز داریم و من امیدوارم به این رویكردها در كنار فقها اهمیت داده شود . اگر خطوط اصلی رویكردی هنری را در كتاب خدا بیابیم و بدانیم ائمه رسالتی جز تببین این خطوط اصلی نداشتند آن وقت تمام نگاهها آشتی جویانه می شود.
ژرفا با اشاره به آیات قرآن كریم در باب هنر تاكید كرد : من ادعا می كنم كه خط اصلی قرآن درباب هنر تشویق كامل است و اگر این خط قرآنی را در فطت دنبال كنیم می بینیم كه این خط حفظ ده و هرگونه تشویق و حتی انحراف برخی از هنرمندان در این منطقه جای می گیرد.