پشت پرده های یک اتهام؛
ما اسکار را تحریم کردیم نه «یه حبه قند» را
جواد شمقدری از پشت پردههای انتخاب فیلم «یه حبه قند» برای شرکت در اسکار گفت.
تاريخ : چهارشنبه ۱۷ مهر ۱۳۹۲ ساعت ۱۰:۳۰
بدون تردید جواد شمقدری یکی از مدیرانی بود که درعرصه سینما پر بحثترین، پرجدلترین و پر حاشیهترین دوره مدیریتی را سپری کرد. بر همه مشخص است که جواد شمقدری سفت و سخت بر پایه اعتقادهای خود ایستاد و بر اساس همین اعتقادها و ارزشها برنامه ریزی سالهای اخیر سینما را انجام داد. اعتقادات و ارزشهایی که برگرفته از آرمانهای انقلاب اسلامی است. شاید همین امر باعث شد؛ تا او دچار اتهامات گوناگون در زمینههای مختلف مدیریتی شود. اتهاماتی مانند: تحریم فیلم «یه حبه قند» برای حضور در اسکار. مدیری که به گفته خودش نگاه سلیقهای و سیاسی به سینما نداشته است؛ بلکه ازهمان ابتدای کار با نگاهی کارشناسی وارد این پست شد.
سیاست های ما در سینما نیازمند یک پروسه 10 ساله بود
شمقدری در مراسم تودیع و معارفه خود در همان ابتدای کار گفت: من با یک سیاست جامع، مدون و کارشناسی پا به این عرصه گذاشتم. برنامههای من یک پروسه ده ساله به طول میانجامد. نه اینکه من در این مدت در این پست حضورداشته باشم؛ بلکه به این مفهوم که این برنامهها و سیاستها باید در این مدت زمان ادامه داشته باشد تا نتیجه بخش باشد.
یکی از اتهامهایی که به جواد شمقدری وارد میکنند؛ این موضوع است؛ که او به تنهایی به حذف فیلم سینمایی «یه حبه قند» از اسکار اقدام کرده است؛ و یک جانبه موجبات حذف فیلم از معرفی به اسکار را فراهم کرده است.
سینمای ایران در جهان وجهه خاصی دارد
شمقدری در گفت وگویی که با ماهنامه «تراز» انجام داد به این اتهامات یک طرفه پاسخ داد. او در رابطه با این پرسش که میگویند شما به رای داوران احترام نمیگذاشتید؛ به طور مثال در مورد فیلم«یه حبه قند» که به اسکار نرفت چه توضیحی دارید؛ گفت: ابتدا عرض کنم اینکه در هالیوود به بهانه آزادی فیلمی ساخته میشود به نام «آرگو» که بر خلاف باورها و اعتقادات ما است برایمان قابل قبول نیست. چون همین آدمها که ادعای آزادی دارند به فیلم«۱۱سپتامر» اجازه اکران ندادند و به کل فیلم را بایکوت کردند تا جایی که کارگردان و تهیه کننده، ایران را بهترین جا برای نمایش فیلم شان دیدند پس باید بپذیریم که آنها فقط شعار آزادی میدهند. که در عمل یک حرف بیمعنا از جانب آنها است. خوب به هر حال در مقابل نمایش این فیلم کسی باید کاری میکرد و واکنشی نشان میداد. به هر جهت واکنش ما هم تاثیر داشت.
وی در ادامه تاثیرگذاری این حرکت را این گونه بیان نمود: ببینید سینمای ما در بین سینمای جهان مخصوصاً دربین سینمای کشورهای اسلامی دارای وجه خاصی است و با توجه به اینکه سال قبلش بهترین فیلم بخش خارجی در اسکار از آن ایران شده بود کشورهای دیگرما را رصد میکردند.
قبل از انتخاب فیلم، تصمیم به تحریم اسکار گرفتیم
معاونت سینمایی دوره قبل این گونه ادامه داد: این ناگفتهها باید گفته شود. ما قبل از اینکه فیلمی را برای اسکار معرفی کنیم تصمیم به تحریم آن گرفتیم. اما اگر قبل از انتخاب فیلم ما این مسئله را عنوان میکردیم آنها فکر میکردند ما فیلمی نداشتیم که معرفی کنیم. وقتی «یه حبه قند» انتخاب شد دیدیم که فیلم برای سازمان سینمایی نیست لذا حق تهیه کنندگی آن باما نبود. این شد که ما گفتیم پیشنهاد میدهیم، دقیقاً نامه من این گونه بود که من پیشنهاد میدهم به تهیه کننده و کارگردان که با توجه به شرایط موجود اسکار را تحریم کنند. فقط پیشنهاد دادیم. حالا اگر دوستان به دلایلی جرات نکردند رای خودشان را اعلام کنند و ناخواسته تمکین کردند؛ به خودشان بر میگردد. این دیگر مشکل من نیست. ما دوست داشتیم با صدای بلند بگویند ما تحریم میکنیم؛ نه اینکه فضای منفی ایجاد کنند و به ما تهمت بزنند. حق فرستادن آن فیلم به اسکار را در اختیار خودشان گذاشتیم. از نظر من آقایان میتوانستند فیلم را بفرستند.
جواد شمقدری درادامه افزود: در یک جلسه که مسئولان رده اول فرهنگی کشور از جمله آقای خاموشی حضور داشتند بحث شد که چه کار کنیم؟ خود آقای خاموشی رسماً پذیرفت که اسکار را تحریم کنیم. اما جای تاسف دارد که دوستان نیامدند رسماً اعلام کنند. شاید هم به این دلیل بود که آقای خاموشی نمیدانست جواب کارگردان را چه بدهد برای همین به نوعی خودش را کنار کشید.
او در بیان این مطلب که با رویدادهای پیش آمده در این مورد شرایط به گونهای پیش رفت که همه چیزبه پای شما گذاشته شد؛ گفت: بله مسئولیت همین است. این فیلم مال ما نبود بلکه برای جریانی بود که در مقابل ما قرار داشت.