كتاب «اخلاق در اداره» نوشته آيتالله حسين مظاهري و به كوشش محمدجواد خالقي از سوي موسسه بوستان كتاب منتشر شد.
به گزارش هنرنیوز به نقل از ايبنا، اثر حاضر، وظايف كارمندان را در برخورد با ارباب رجوع تعيين و چگونگي پاسداشت كرامت آنان را گوشزد ميكند.
بر اساس مطالب كتاب، فطرت آدمي كمالخواه و خداجوست و از همينرو انسان ميكوشد تا خود را به سوي تكامل ببرد و استعدادهايش را به رشد برساند. در اين فرآيند، مجموعه عوامل تشويق كننده و نيز بازدارنده در وجود او در حال فعاليت هستند و هريك او را به سويي ميبرند. هرگاه كه عوامل بازدارنده بر انسان غلبه كند، فلسفه وجودياش از ياد ميرود. در اين غفلت خانمانسوز، همه استعدادها به هدر ميرود و سطح توقع انسان تا حد حيوانيت تنزل ميكند. انساني كه بايد رو به خدا ميداشت و به او نظر ميكرد و هدفي جز رضايت و رضوان حضرت حق نداشت اكنون فقط به خور و خواب و شهوت ميانديشد و از آسمان و آن سوي طبيعت بريده است.
اينجاست كه نقش بزرگ انبياي الهي و امامان معصوم(ع) مشخص ميشود. آنان با تذكرهاي به موقع و انذارها و بشارتهاي خود، رابطه انسان را با خدا، مردم، پدر و مادر، معلم و استاد، همسايه و دوست، فاميل و حتي ارتباط او را با همه هستي مشخص ميكنند و هدفهاي عالي را به ياد ميآورند. اين تذكرها و اندرزها و تبشيرها، همان است كه آن را «اخلاق» ميناميم. همه پيامبران براي اين مبعوث شدند تا رفتارها و كردارهاي مردم را تصحيح كنند و آنان را به اخلاق نيكو برانگيزانند و پيامبر ما(ص) آخرين آنها بود كه براي تكامل چنين اخلاقي مبعوث شد چنانكه خود ايشان ميفرمايد: «اني بعثت لاتمم مكارم الاخلاق؛ من برانگيخته شدم تا مكارم اخلاق را تكامل بخشم.»
ادامه رسالت پيامبران و امامان معصوم(ع) را عالمان ديني برعهده دارند تا اخلاق را بهطور همهجانبه در خانه، مدرسه، كارخانه و اداره تعليم دهند و همگان را به وظايف خويش آشنا سازند. اين مهم در روزگار ما خود را به صورت يكنياز مبرم و ضروري نشان داده و در ادارهها و سازمانهاي گوناگون كارآيي دارد. از همينرو سلسله مباحث اخلاقي براي كاركنان ادارات برگزار شد.
محمدجواد خالقي در بخشي از مقدمه اين اثر مينويسد: «كتاب حاضر، متشكل از مجموعه بحثهاي اخلاقي است كه فقيه متتبع و معلم اخلاق، حضرت آيةالله مظاهري در جمع كاركنان ادارهها مطرح كردهاند كه پس از پياده شدن از نوار، استخراج منابع، مستندسازي و ويرايش به صورتي كه اكنون ملاحظه ميكنيد درآمده است. انتشار اين اثر به مناسبت هفته دولت است از اينرو آن را به شهداي گرانقدر دولت به ويژه دو شهيد والامقام رجائي و باهنر تقديم ميكنيم.
يادآور ميشويم كه اينگونه بحثهاي اخلاقي را با حضور اساتيد ارجمند، آيات عظام: جوادي آملي، احمدي ميانجي(ره)، شاهآبادي، مومن، استادي، اشتهاردي، و تهراني پيگيري و برگزار كردهايم و به زودي در مجموعه ديگري به چاپ خوهد رسيد.»
درباره ارزش كار اداريان بايد گفت كه اقتصاد هر مملكتي مبتني بر كار است؛ كار توليدي، كار توزيعي و كار خدماتي. از نظر اسلام، قرآن و روايات اهلبيت(عليهمالسلام) كارهاي خدماتي -نظير ادارهها- اهميت بيشتري دارد؛ يعني اسلام كه مردم را بركار توليدي و كار توزيعي مثل تجارت سفارش كرده، به كار خدماتي بيشتر اهميت داده و تاكيد كرده است؛ تا جايي كه ميتوان گفت: عبادتي بالاتر از خدمت به جامعه نيست.
براساس مطالب كتاب، ثواب كار خدماتي، از نماز شب، روزه مستحبي، حج و حتي از جهاد بالاتر است. در روايتي آمده است: «قضاء حاجةالمومن يعدل سبعين حجة مبرورة؛ برآوردن حاجت مردم، مساوي با هفتاد حج مقبول است». در اين باره اگر همين يك روايت بود قبولش مشكل بود و به نوعي توجيه ميشد، اما آن چه آن را يقينآور ميكند اين است كه اين روايت به طور پي در پي و متواتر، نقل شده است.
در سيره پيامبر(ص) آمده است كه سعي و كوشش پيغمبر اكرم(ص) هميشه اين بود كه گرهاي از كار مسلماني باز كند. يا اگر اميرالمومنين(ع) گرهاي از كار يك مسلماني ميگشود، برايش از نماز شب خوشحالكنندهتر بود. از تاريخ و سيره پيامبر و ائمه(ع) به خوبي استفاده ميشود كه بيتفاوت بودن در كار مسلمانان، توهين كردن به آنان، به اندازهاي براي آن بزرگواران ناراحت كننده و غمانگيز بوده كه حتي اگر فرزندشان از دنيا ميرفت، آن اندازه ناراحت نميشدند.
ارزش كار اداريان، خدمت خالصانه، نتايج اخلاص، پرهيز از منتگذاري، پرهيز از عجب، ويژگيهاي مديران موفق، نتايج سعه صدر، مديران و امتحان الهي، اهميت خردورزي، احتياط در مديريت، اهميت دادن به شخصيت انسانها و برخوردها، نقش تهذيب در ساماندهي كارها، خدمتگزاري و آرامش، حسابرسي از منصبداران در قيامت و جبران كوتاهي و گناه(توبه)، از مهمترين عناوين كتاب حاضرند.
چاپ نهم كتاب «اخلاق در اداره» در شمارگان 2500 نسخه، 156 صفحه و بهاي 20000 ريال راهي بازار نشر شد.