به دنبال راهي براي افزايش خلاقيت كودكان
گزارشي از پشت صحنه برنامه گل آموز؛
به دنبال راهي براي افزايش خلاقيت كودكان
 
تاريخ : شنبه ۸ مرداد ۱۳۹۰ ساعت ۰۹:۴۷
پر كردن اوقات فراغت كودكانو دانش آموزان و افزايش خلاقيت و مهارت در اين گروه سني مساله مهمي است كه بخشي ازاين وظيفه مهم را صدا و سيماي ايران به عهده گرفته است و جداي از تمامي كم و كاستي هايي كه برنامه‌هايي با اين محوريت ديده مي شود اما سياستگذاران رسانه به نظر ميرسد لزوم توجه به كودكان ودانش آموزان و اهميت انتقال اطلاعات مفيد از طريق تلويزيون را درك كرده اند.

در طي چند سالي كه از پخش برنامه هاي زنده با محوريت كودكان در تلويزيون مي گذرد شاهد حضور خاله‌ها و عموهاي بسياري بوده‌ايم كه البته برخي به دليل خلاقيت و نوآوري توانسته اند ماندگار شوند و برخي ديگر با تك برنامه‌هايي از ياد كودكان رفته‌اند.

خاله‌سارا اما در اين مياننامي آشنا براي كودكان است. مجري كه براي اولين بار با برنامه "قاصدك" شبكه تهران به بچه‌ها معرفي شد و با تجربه 8 ساله خود در كار كودك و نوجوان حدود يكسال است كه تهيه كنندگي برنامه‌اي به نام "گل آموز" را براي شبكه آموزش برعهده دارد.

اين روزها عمده برنامه‌هاي كودك محور سيما در شبكه‌هاي دو،تهران و آموزش متمركز شده است و يكي از برنامه‌هاي زنده مخصوص كودكان برنامه گل‌آموز است.

استوديو 24 تقريبا براي همه آنهائي كه با تلويزيون و برنامه‌هاي آن آشنايي دارند نام شناخته شده اي و حداقل درطول برخي از برنامه‌ بارها به آن اشاره شده است.استوديو 24 در شبكه دو قرار دارد وبراي اينكه بتوانيم گزارشي از پشت صحنه برنامه گل آموز تهيه كنيم بايد به اين محلمي رفتيم.

در بدو ورود به استوديو 24بيش از هر چيز جنب و جوش خاصي كه قبل از شروع پخش برنامه وجود داشت جلب توجه مي‌كرد. بازيگران آيتم‌هاي نمايشي در حال مرور ديالوگ هاي خود بودند و سارا روستاپور ياهمان خاله سارا هم مدام در حال رفت و آمد بين استوديو و اتاق فرمان بود و همه چيزرا كنترل مي كرد.

نام شبكه آموزش اين انتظاررا ايجاد مي‌‌كند كه رويكرد‌هاي برنامه سازي آن نيز متفاوت‌تر از شبكه‌هاي ديگر باشد و روستاپور در خصوص تفاوت كاركودك در شبكه آموزش با برنامه هاي كودك در شبكه هايديگر مي‌گويد: در شبكه آموزش، اساسا براي آموزش غير مستقيم براي كودكان برنامه‌ريزي شده است، اما در شبكه‌هاي ديگر اولويت برنامه‌سازي متفاوت است، اكثر شبكه‌ها روي مبحثمهارت اجتماعي سرمايه‌گذاري مي‌كنند، اما هدف اصلي اين شبكه، آموزش است.

اگر كسي گل آموز را ديدهباشد،عروسكي در اين برنامه به نام مويز حضور دارد كه مريم اكبري به جاي او صحبت مي‌كندو نوع صحبت او در كنار عروسك گرداني نرگس علاء‌الديني حتي براي عوامل برنامه نيزجالب است. و در فرصت‌هايي كه بين آيتم‌هاي مختلف برنامه ايجاد مي‌شود دائما در حال هماهنگي بين تكيه كلام‌هاي اكبري و نحوه عروسك‌گرداني علاءالديني هستند.

البته گل آموز در طي يكسالي كه از پخش آن در شبكه آموزش مي‌گذرد دچار تغييراتي محتوايي نيز شده است كه روستاپور در توضيح آن مي‌گويد: برنامه آموزشي "گل آموز" با هدف ايجاد فرصتهاي مناسب براي كودكان و بالابردن مهارت هاي فردي و پركردن اوقات فراغت آنهاست. دراين برنامه سعي كرديم دروسي را كه بچه‌ها در مدرسه ياد مي‌گيرند، با زباني ديگر مروركنيم و باتوجه به آموزشي بودن اين برنامه، آموزش براي كودكان در گل آموز براساس بازيو نمايش است، ضمن اين‌كه روي كتاب‌هاي درسي دانش‌آموزان تاكيد ويژه دارد.

با شروع برنامه‌ كاراكتر‌هايآيتم نمايشي برنامه كه حسين عباسي و احسان كريمي به همراه فاطيما بهارمست با مطرح كردن موضوعات مختلف سعي مي‌كنند اطلاعات كودكان و دانش‌آموزان را بالا ببرند و بامطرح كردن برخي از موارد مهارت‌هاي لازم را به اين گروه سني آموزش دند.

روستاپور درباره چگونگي انتقال آموزش ها و مهارتهايي در "گل آموز" به كودكان داده مي‌شود مي‌گويد: آموزش دروس كتاب هاي درسي به صورت نمايشي،بخشي كه تازه به برنامه اضافه شده"كاغذ سفيد" نام دارد كه اين بخش به همه كودكان اين فرصت را مي دهد تا نوشتههاي خود را در قالب شعر و داستان بنويسندو براي برنامه ارسال كنند."مداد رنگي"هم بخش ديگري از برنامه تابستانه "گل آموز" است كه ذهنيت هاي كودكانه راآموزش مي دهد.بخش ديگري از برنامه "مي داني چرا" آقاي مداد اطلاعات عموميرا براي بچه ها به تصوير مي كشد و "قصه هاي خانم نبات" هم هر بار يك موضوع اخلاقي را از دل داستانها برايبچه ها بازگو مي كند تا بچه ها نتيجه اي كه از داستان را گرفتند را بيان كنند.



وي ادامه مي‌دهد: "خط وتا" هم بخش ديگري است كه در آن بچه ها با كمك گرفتن از ابزار ساده مي توانند كاردستيهاي آسان بسازند.اين بخش كمك مي كند تا كودكان در ايام تابستان بتوانند با يك هنر آشناشوند و اين هنر را در خانه با وسايل كم هزينه بسازند.

اجراي آزمايش‌هاي كتاب درسعلوم نيز يكي ديگر از آيتم‌هايي است كه در طي پخش برنامه گل آموز به دانش‌آموزانانتقال داده مي‌شود كه روستاپور در اين خصوص نيز مي‌گويد:"دانشمند كوچك"يكي ديگر از بخش هاي برنامه "گل آموز" است كه آزمايش هاي كتاب درسي علومدانش آموزان را براي آنها اجرا مي كند و باعث مي شود اين مطالب براي دانش آموزان درايام تابستان مرور شود و آنها به صورت غيرمستقيم با اين مباحث آشنا شوند.

اما نحوه بيان مطالب و تنوع آيتم‌ها موردي است كه به عهده كارگردانان هنري برنامه جواد طاهري، زهرا الفت و مهرداد نظام‌آبادي است كه زهرا الفت سرپرست نويسندگان برنامه نيز هست و به گفته روستاپورتمامي آيتم‌هايي كه در برنامه اجرا مي‌شوند و يا به مرور زمان اضافه مي‌شوند پس ازبحث‌هاي كارشناسي انتخاب مي‌شوند با تواند بار آموزشي مناسبي براي كودكان داشتهباشد.

در فاصله‌اي كه با روستاپورصحبت مي‌كنيم چندين آيتم‌ اجرا مي‌شود اما بيش از همه كودكاني كه از يكي دو ساعتقبل از شروع برنامه به شبكه دو و استوديو 24 آمده‌اند مشتاقند تا نوبت حضور آنهادر برنامه برسد.

كودكان و آموزش‌آموزاني كه همراه با خانواده‌هاي خود آمده‌اند تا هم شوق حضور در برنامه مورد علاقه‌شان راببرند و هم در پايان آن به صورت غير مستقيم مهارت‌هايشان از طريق اطلاعاتي كه دادهمي‌شود بالا برود.

به نظر هر ترتيب در بين برنامه‌هاي كودك و نوجوان صداوسيما برنامه گل‌آموز، با ساختار متفاوت علاوه بر آموزش دروس و كتاب هاي درسي،خلاقيت و مهارت كودكان را در رشته هاي مختلف هنري از جمله قصه و داستان گويي،شعر،نقاشي افزايش مي دهد و باكمك گرفتن از ابزار ساده درساخت كاردستي نيز اعتماد به نفس و خلاقيت كودكان را به نمايشمي گذارد.همچنين "گل آموز" پخش زنده اين برنامه نيز موجب شده است تا در جذب مخاطب موفق‌تر بوده و اين ارتباط زنده و همنفس بودن با مخاطب خيلي به جذب مخاطب بيشتركمك مي‌كند.

کد خبر: 30282
Share/Save/Bookmark