3 ميليارد بودجه براي حمايت از گروه‌هاي حرفه‌اي تئاتر
معاون هنري مطرح كرد:
3 ميليارد بودجه براي حمايت از گروه‌هاي حرفه‌اي تئاتر
 
تاريخ : دوشنبه ۱۵ شهريور ۱۳۸۹ ساعت ۱۱:۰۵
معاون امور هنري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، از اجراي طرح استقرار گروه‌هاي نمايشي در تهران و شهرستان‌ها، تشكيل شوراي حمايت از آثار و.... به عنوان مهم‌ترين فعاليت‌هاي پيش روي اين معاونت در حيطه تئاتر خبر داد.

به گزارش هنر نیوز ،حميد شاه‌آبادي در گفت‌وگويي با ايسنا، با تاكيد بر جداسازي عرصه سياست‌گذاري از عرصه‌ي اجرايي به تشريح برنامه‌هاي تئاتري در شش ماهه دوم امسال پرداخت.

وي از طرح استقرار گروه‌هاي نمايشي در تهران و شهرستان‌ها به عنوان يكي از اين برنامه‌ها ياد كرد و توضيح داد: اساس طرح استقرار گروه‌هاي تئاتري ايجاد رابطه بين گروه نمايشي و مخاطب است. البته ظرفيت اجراي اين طرح در تهران و شهرستان‌ها متفاوت است. با اين حال اين طرح در مجموعه تئاتر كشور پيگيري خواهد شد.

معاون هنري درباره‌ي زمان شروع اجراي اين طرح در تهران گفت: در تهران از اول مهرماه اين طرح اجرا مي‌شود. تا به حال 16 مكان براي استقرار گروه‌ها شناسايي شده‌اند و با برخي از اين مكان‌ها قرارداد بسته شده است.

شاه آبادي درباره‌ي كليات اجراي اين طرح اضافه كرد: با تغييراتي كه در انجمن هنرهاي نمايشي استان‌ها شكل گرفته، اين انجمن‌ها فعال‌تر از گذشته به كار خود ادامه خواهند داد و با همراهي ادارات كل ارشاد استان‌ها در حد توان‌شان براي استقرار گروه‌هاي نمايشي سالن تامين خواهند كرد.

به گفته او، در اين طرح سالن‌هاي حرفه‌اي و چند منظوره به عنوان پايگاه فعاليت در اختيار گروه‌ها قرار خواهد گرفت و هر گروه به محض تشكيل، كمك‌هزينه اوليه‌اي را براي شكل‌گيري فعاليت‌هايش دريافت خواهد كرد.

معاون هنري متذكر شد:انتظار ما اين است كه گروه‌هايي كه از اين تسهيلات استفاده مي‌كنند، سالانه حداقل يك نمايش را به اجراي عمومي بگذارند كه هزينه توليد اين نمايش جداي از كمك‌هزينه شكل‌گيري گروه، پيش‌بيني شده است و با كمك ادارات كل ارشاد استان‌ها و انجمن هنرهاي نمايش تامين خواهد شد.

شاه آبادي درباره‌ي مبلغ كمك هزينه شكل‌گيري گروه‌ها در شهرهاي گوناگون توضيح داد: گروه‌هايي كه در مراكز استان‌ها فعاليت مي‌كنند 5 ميليون تومان كمك هزينه اوليه مي‌گيرند كه اين رقم براي شهرهاي ديگر 2 و نيم ميليون تومان و براي شهرهايي با جمعيت زير 100 هزار نفر، يك ميليون تومان پيش‌بيني شده است. ضمن اينكه در هر استان متناسب با گروه‌هايي كه مستقر مي‌شوند، بودجه تامين مي‌كنيم به عنوان مثال در استان زنجان بودجه‌اي معادل 50 ميليون تومان به اين امر اختصاص يافته است.

وي در توضيح چگونگي استقرارگروه‌هاي نمايشي در تهران به ايسنا گفت: در تهران هشت سالن اصلي به گروه‌هاي حرفه‌اي اختصاص دارد. 5 سالن مجموعه تئاتر شهر همراه با تماشاخانه سنگلج، تالار هنر و اداره تئاتر در اختيار اين گروه‌ها قرار مي‌گيرد. اين سالن‌ها به طور اختصاصي فقط به اجراي نمايش اختصاص دارند. البته تعداد ديگري از نمايش‌هاي حرفه‌اي در سالن‌هايي مانند وحدت يا نياوران كه چند منظوره هستند، اجرا خواهند شد.

معاون هنري در اين گفت‌وگو از تشكيل شورايي به نام شوراي حمايت از آثار خبر و توضيح داد: در شش‌ ماهه دوم سال هم گروه‌هاي حرفه‌اي تهران و شهرستان‌ها، آثارشان را از طريق اداره كل هنرهاي نمايشي، به اين شورا ارائه مي‌دهند.

او معرفي اعضاي اين شورا را به اداره كل هنرهاي نمايشي واگذار كرد و افزود: اجازه بدهيد آقاي مسافر خود اعضاي اين شورا را معرفي كند. هم اعضاي شورا مشخص شده و هم سازوكار آن معلوم شده است و جزو اوليه‌ترين برنامه‌هايي است كه مدير اداره كل هنرهاي نمايشي به زودي آن را اعلام خواهد كرد.

حميد شاه آبادي يادآور شد: شورا عهده‌دار تصميم‌گيري براي اجراي گروه‌هاي حرفه‌اي در مكان‌هاي تخصصي است. ضمن اينكه ميزان حمايت از آثار را هم همين شورا تعيين مي‌كند.

معاون هنري از اختصاص 3 ميليارد بودجه براي حمايت از گروه‌هاي حرفه‌اي تئاتري در سال 89 خبر داد و افزود: اين رقم در مقايسه با سال گذشته نيم ميليارد تومان افزايش داشته است. از اين رقم كه خارج شويم همه گروه‌هاي حرفه‌اي و نيمه حرفه‌اي اگر بخواهند در ديگر مكان‌هاي چند منظوره اجراي عمومي بگيرند، اداره كل هنرهاي نمايشي به ميزان تشخيص‌اش از آن كارها حمايت مي‌كند.

او در ادامه با اشاره به تغيير شيوه حمايت مالي از اجراي آثار نمايشي درباره‌ي شيوه جديد حمايت از آثار تصريح كرد: تا به حال كارها را كاملا مورد حمايت قرار مي‌داديم اما در شيوه جديد اجراي عمومي آثاري كه خارج از فضاهاي تخصصي انجام مي‌شود هم مي‌تواند مورد حمايت قرار بگيرد.

وي اضافه كرد: انجمن هنرهاي نمايشي حامي همه اجراهاي عمومي در سراسر كشور است كه در اين راستا دو محور عمده وجود دارد. اول اينكه اين آثار چقدر با سياست‌هاي كلي اداره كل مبني بر توجه به آثار بومي و فرهنگ ايراني و اسلامي مطابقت داشته باشد و ديگر اينكه چقدر مورد استقبال مخاطبان قرار بگيرد. بنابراين ميزان حمايت با ميزان فروش بليت و گيشه هر اثر نسبتي منطقي دارد. در اين شيوه به جاي پرداخت رقمي معين به يك اثر، بخشي از هزينه آن متناسب با فروش بليت، تامين خواهد شد.

معاون هنري در پاسخ به اين پرسش كه با اجراي اين طرح، سرنوشت اجراي قرارداد تيپ به كجا مي‌رسد، توضيح داد: قرارداد تيپ امري است كه صاحب اثر بايد با عوامل اجرايي خود داشته باشد. اگر اداره كل هنرهاي نمايشي يا انجمن هنرهاي نمايشي، سفارش دهنده آن اثر باشند و به عنوان مالك و كارفرما بخواهند با عوامل قرارداد ببندند، طبعا بايد بر اساس قرارداد تيپ قرارداد ببندند.

وي ادامه داد: ما براي قرارداد تيپ احترام قائليم و معتقديم رقم مندرج در آن رقم واقعي دستمزد هنرمندان منتها در حداقل آن است.اما نقش اداره كل اين نيست كه مالك صاحب يك اثر باشد يعني اين اداره، كارفرماي يك نمايش نيست بلكه نقش حامي دارد. وقتي هنرمندي اثري را توليد مي‌كند مي‌تواند از اسپانسرهاي ديگر هم استفاده كند. اداره كل هنرهاي نمايشي به عنوان حامي گاه صددرصد هزينه‌هاي توليد يك اثر را تامين مي‌كند و گاهي بخشي از آن را. ارزيابي قيمت تمام شده توليد يك تئاتر بر اساس قرارداد تيپ است اما وظيفه اداره كل نيست كه تمام اين هزينه را تامين كند.

شاه آبادي يكي از اهداف اجراي اين طرح را حمايت از گروه‌هاي بيشتر دانست و تصريح كرد: در حال حاضر گروه‌هاي بسياري متقاضي اجراي آثار خود هستند و آثار خوبي هم توليد مي‌شود اما با توجه به منابع محدودي كه داريم، در اين شيوه جديد مي‌توانيم از گروه‌هاي بيشتري حمايت كنيم چرا كه بر عهده ماست كه به طور منطقي و معقول از اجراي بسياري آثار حمايت كنيم.

او در پاسخ به پرسش ديگري مبني بر چگونگي تعريف گروه‌هاي حرفه‌اي و نيمه حرفه‌اي، متذكر شد: تعريف گروه حرفه‌اي و نيمه حرفه‌اي بر عهده شوراي حمايتي است. اين شورا كه اهل فن در آن حضور دارند درباره‌ي تعريف گروه‌ها و چگونگي استقرارشان تصميم‌گيري مي‌كند. البته اگر اعتراض يا اشتباهي صورت بگيرد، ارتباطي به ميزان حمايت از آن گروه ندارد. علاوه بر اين اگر گروه‌هاي نيمه حرفه‌اي، كاري حرفه‌اي توليد كنند، مي‌توانند نمايش‌شان را در سالن حرفه‌اي اجرا كنند.

اين مدير هنري درباره‌ي تخصيص امكانات به گروه‌هايي كه در سالن‌ها مستقر مي‌شوند، گفت: حداقل انتظارمان اين است وقتي به گروهي سالني مي‌دهيم، آن سالن دفتر كاري هم داشته باشد. البته ما صاحب سالن نيستيم بلكه انجمن هنرهاي نمايشي، طرف قرارداد با سالن‌هاست و بر اساس تفاهمي كه دارند سالن‌ها را در اختيار گروه‌ها قرار مي‌دهد.

شاه‌آبادي با اشاره به اينكه در هر مكان گروه‌هاي متفاوتي مستقر مي‌شوند، متذكر شد: تلاش مي‌كنيم گروه‌ها جا و هويت پيدا كنند. وقتي گروهي چند سالي در جايي مستقر شد با تماشاگرش ارتباط عاطفي پيدا مي‌كند.

وي سپس به مشكلات متفاوت استقرار گروه‌ها در تهران و شهرستان‌ها پرداخت و عنوان كرد: در تهران به لحاظ سالن مشكلات بيشتري داريم اما در مراكز استان‌ها مشكلات كمتر است، چرا كه دولت نهم در بسياري از مراكز استان‌ها سالن‌هاي چند منظوره ساخته و مشكل سالن نداريم بلكه در شهرستان‌ها مشكل بزرگ ما سامان‌دهي گروه‌هاي تئاتري است كه اميدواريم تا پايان سال اين مشكل تا حدودي برطرف شود.

وي در بخش ديگري از اين گفت‌وگو درباره‌ي روند بررسي و تصويب متون نمايشي كه بر اساس طرح و با تمرين‌هاي درون گروهي، شكل مي‌گيرند، اذعان داشت: از مديركل جديد خواسته‌ايم در اين رابطه كارگروهي تشكيل دهد. فعلا جمع‌بندي نهايي نداريم و روال سابق به همان شكل ادامه دارد. بايد به مديركل جديد فرصت داد تا تدبيري بينديشد تا زماني كه سازوكار جديدي مشخص نشود، رويه قبلي مي‌تواند ادامه پيدا كند. سياست ما اين است كه در مورد نمايش‌هاي مبتني بر متن، اظهار نظر اداره كل منحصر به اجرا نباشد بلكه بدون توجه به اجرا، فرآيند بررسي متن انجام شود ضمن اينكه ما برخورد سلبي نداريم بلكه رويكردمان اصلاحي است و اين گونه نيست كه اثري كنار گذاشته شود بلكه با تغييرات، بررسي شود.

معاون هنري در ادامه اين گفت‌وگو درباره‌ي دستاوردهاي سفرهاي استاني‌اش با اشاره به انجام 17 سفر استاني بيان كرد: تنها دو مورد از اين سفرها به صورت ويژه براي شناسايي امكانات آن استان‌ها بوده و ديگر سفرها به صورت مناسبتي و براي افتتاح يا اختتام موضوع خاصي انجام شد كه ضمن حضور در آن رويداد جلسات متفاوتي با هنرمندان و مسوولان استان، استاندار، امام جمعه، مديركل صداوسيما و... برگزار شده است كه در اين جلسات تعهدات مالي هم مطرح شده است.

وي افزود: در اين سفرها، گام اول آشنايي بيشتر با دغدغه هنرمندان و مسايل استان است و گام دوم تبيين برنامه‌هاي جديد معاونت هنري است.

معاون هنري با اشاره به دو سفر ويژه‌اش به استان‌هاي زنجان و يزد درباره‌ي دستاورد اين سفرها تشريح كرد: در سفر زنجان مقدمه تفاهم‌نامه‌اي با انجمن موسيقي اين استان انجام شد كه بر اين اساس قرار است انجمن موسيقي استان با همكاري صداوسيما ضبط يك آلبوم در زمينه موسيقي عاشيقي را انجام دهند. صداوسيماي اين استان علاوه بر حمايت مادي نسبت به پخش اين موسيقي توجه ويژه‌اي خواهد داشت كه اميدواريم اين آلبوم جديد پيام‌آور خاطره‌اي خوب و موثر از موسيقي عاشيقي براي مردم زنجان و گامي موثر براي ارائه داشته‌هاي اين استان باشد.

وي در پايان از برگزاري هفته هنري يزد در تهران به عنوان يكي ديگر از فعاليت‌هاي معاونت هنري در استان‌ها خبر و توضيح داد: در اين هفته هنري كه نيمه دوم امسال برگزار مي‌شود مجموعه‌اي از همه هنرهاي يزد به نمايش گذاشته مي‌شود. علاوه بر هنرمندان يزدي فراخواني براي حضور هنرمندان تهران و عموم مردم منتشر مي‌شود.

کد خبر: 16242
Share/Save/Bookmark