نبی ا... مصدق یکی از هنرمندان مجسمه سازی است که آثارش در حاشیه هفته فرهنگی استان گلستان در فرهنگسرای نیاوران به نمایش درآمده است. وی در آئین گشایش هفته فرهنگی استان گلستان مورد تقدیر وزیر ارشاد قرار گرفت به همین سبب در گفتگویی کوتاه از هنر او جویا شدیم.
اهل کدام شهر گلستان هستید؟ کردکوی از چه زمان با مجسمه سازی ارتباط یافتید؟
از کودکی با این هنر ارتباط یافتم از کودکی حجم می ساختم مجسمه های چوبی و خواسته و ناخواسته این فعالیت به مجسمه سازی تبدیل شد.
حوزه علاقه شما در زمینه مجسمه سازی چیست؟
باورهای ملی و اساطیری از علایق همیشگی من بوده است. شاید همین امر سبب شد تا رفته رفته به داستان های قرآن توجه کنم.
با توجه به آن که پیش از این شما درباره داستان های اساطیری به خلق اثر هنری پرداخته اید، در این باره توضیح دهید که این مجموعه از آثار قرآنی در یک اثر چگونه گردآوری شد؟ چرا داستان ها را جداگانه اجرا نکردید؟
ابتدا قرار بود هر داستان در یک تندیس جای گیرد اما احساس کردم این کار جواب گو نیست به همین سبب تمام داستان ها را در یک اثر گردآوری کردم. بارها طرح زدم و مدت ها نیز در این زمینه مطالعه کردم.
از چه منابعی برای گردآوری این داستان ها بهره گرفتید؟ آیا منبع شما برای گرداوری تنها قرآن بود یا از منابع دیگر نیز بهره گرفتید؟
خیر به جز قرآن کتاب های دینی بسیاری را مورد مطالعه قرار دادم که از جمله آنها انجیل بود. در نتیجه داستان ها دائماً در ذهن من مرور می شد تا در نهایت تصویر آن در ذهنم شکل گرفت. بخشی را اتود می کردم و بخشی را به صورت بداهه اجرا می کردم.
این پروسه زمانی شاید بسیار به طول انجامید. اما حاصل اثری ارزشمند شد.
چه میزان وقت صرف خلق این اثر کردید؟
نزدیک به ۸ سال. در واقع نزدیک به ۲ سال صرف پژوهش و تحقیق اولیه و ۶ سال صرف اجرای آن کردم. گاه فرم ها گره می خورد و طی زمانی طولانی متوقف می شد. باید زمانی را تنها صرف نگاه کردن به آن می کردم تا این قفل باز شود. این موضوع ۸ سال به طول انجامید.
در حاشیه این ۸ سال کارهای دیگری هم انجام دادید و یا صرفاً به این اثر پرداختید؟
بله گاه این اتفاق افتاده است. در حاشیه این اثر آثار دیگری خلق کرده ام.
خصوصیات بارز اثرتان چیست؟
در تمام طول کار سعی کردم از پرداخت های اضافی پرهیز کنم و یک فضای تاریخی را به دست بیاورم. فضایی که بیننده را به ۱۴۰۰ سال پیش ببرد.
در این اثر از فرم های مشبک استفاده کردم. اسلیمی ها را شکستم و فرم های روان و فضاهای مثبت و منفی را به دست آوردم. این فضا تقریباً مقبول واقع شده است و می توان گفت جواب گرفته است.
درباره سیر تحول کاری خود توضیح دهید. عرفانی که پس از اجرای این اثر به آن دست پیدا کردید را حاصل کدام مرتبه کاری می دانید؟
من سعی می کنم به فضایی عرفانی راه یابم اما اگر این موضوع صحت داشته باشد. معتقدم این رهیافت هدیه خداوند است. ما چو ناییم و نوا در م ز اوست. ما چو کوهیم و صدا در ما ز اوست. معتقدم این فضا باید از معنویت حاصل شود.
رشته تحصیلی شما با حجم مرتبط است؟
خیر من دیپلمه هستم.
چه شد که چوب متریال اصلی شما در آثارتان شد؟
من با چوب زندگی کردم بازی های کودکانه من را به چوب پیوند داد. به یاد دارم پیش از آن که مدرسه را تجربه کنم با چوب و با چاقوی مادرم مجسمه می ساختیم بارها مادرم مرا به خاطر برداشتن چاقوی آشپزی اش مورد تنبیه قرار داد.
اکنون مادرتان چه حسی نسبت به هنر شما دارد؟
هنوز هم گاه مرا نکوهش می کند اما به گونه ای متفاوت از کودکی صدای زیادی که کار با چوب ایجاد می کند او را آزار می دهد.
متریال های دیگر را نیز امتحان کرده اید؟ یا تنها چوب را به عنوان متریال مورد علاقه خود قبول دارید؟
بله اما متریال های دیگر را به صورت حرفه ای تا اندازه ای که از چوب بهره می برم استفاده نکرده ام.
در میان متریال های دیگر شیشه و فلز و گِل را بیشتر استفاده می کنم البته از همه متریال ها استفاده کرده ام.
در آثارتان اثری ترکیبی وجود نداشت به ترکیب مواد علاقه دارید؟
نه آثارم را با ترکیب مواد اجرا نمی کنم و تنها به شکل آموزش این شیوه را به کار برده ام. مجموعه کارهای خودم را با چوب است دوست دارم فرم ها را در چوب ببینیم.
با هنرمندان دیگر جهان آشنا هستید؟
تنها از طریق مطالعه اما چندان این موضوع را دنبال کردم. کدام هنرمندان را بیشتر دوست دارید و فضای ذهنی خود را به او نزدیک تر می بینید همه هنرمندان را دوست دارم اما فضای خود را تنها از ذهنیت خود اقتباس می کنم. فضاهای مشبک و استفاده آنها به شکلی ایرانی . از هنر قاجار و هنر کلاسیک ایران در آثارم بهره گرفته ام. سعی کردم پیکره ها بزرگ و حجیم نباشند و این خصوصیت از نقاشی ایران بهره گرفته است.