نشست بازتعریف سینمای دفاع مقدس شب گذشته با حضور جواد شمقدری رئیس سازمان سینمایی و جواد جباری مدیرعامل بنیاد فرهنگی روایت عامل در هتل پارس کرمان برگزار شد.
در ابتدای این نشست جواد شمقدری گفت: برای همه ما سوال است که در سینمای دفاع مقدس چه کارمتفاوتی باید صورت گیرد که بر روی آن اتفاق متمرکز شویم تا این سینما به نتیجه مطلوبی که در نظرمان است برسیم، چگونه می شود که یک هنرمند جوان ایرانی دفاع مقدس را در یک کاریکاتور نشان دهد که در شان این اتفاق نیست، این برمی گردد به این که این هنرمند چه اندازه از این اتفاق شناخت دارد.
وی ادامه داد: من معتقدم که سینمای دفاع مقدس به چندین مرحله تقسیم می شود که مرحله اول آن سینمای حادثه ای و اکشن است در مرحله بعد این سینما وارد ژانر حماسی شده و در مرحله آخر این سینما وارد حوزه اجتماعی می شود و در این حوزه مانند دیگر مسائل اجتماعی با مشکلات رو به رو بوده است. سینمای اجتماعی ای که به مسائل نگاه انتقادی دارد و گاهی همین نگاه به سیاه نمایی منجر می شود.
رئیس سازمان سینمایی افزود: معتقدم که سینمای دفاع مقدس ما باید وارد مرحله آرمانی شود تا بتواند با توجه به آرمان هایی که در تمام حوزه ها برای ما اهمیت دارد سینمای دفاع مقدس هم بازخوانی شود. وابعادیمورد توجه قرار گیرند که نیاز ما در جامعه جهانی هستند و با شرایط و نیاز زمانه ما همخوانی داشته باشند که اگر به این اتفاقات توجه شود قطعا اتفاق خوبی در سینمای دفاع مقدس ما خواهد افتاد.
جواد شمقدری خاطرنشان کرد: ما با نگاه آرمانی در این سینما جایگاه خوبی در سینما خواهیم داشت و این سینما می تواند به ما در راهبردهایمان کمک کند، برای نمونه فیلم اخراجی ها فیلمی صرفا کمدی نبود اتفاقا این فیلم پاسخگوی بسیاری از سوالات مردم ما بود که البته این اتفاق را در دیگر کارها هم دیده ایم.
وی در ادامه تاکید داشت: هر فردی در جایگاهی که برایش تعریف شده است باید پاسخگو باشد اما در سطح کلان این مسئولان هستند که باید پاسخ دهند اما متاسفانه مشکل ما اینجاست که مراکزی که باید در خصوص این مباحث کلان فرهنگی فکر کنند وجود ندارد و در مورد آن کار هم نشده است، به همین خاطردر این فرایند فرهنگی هنرمند دغدغه این را دارد تا مسئله خود را مطرح کند و مسئول نیز باید تصمیم گیری ای با توجه به مسائل داشته باشد بر همین اساس باید برگردیم و فرایندها را بازگری کنیم.
شمقدری تصریح کرد: ما برای دفاع مقدس هنوز متولی مشخصی را نداریم و واقعا نمی دانیم که متولی دفاع مقدس چه ارگانی است پس در گام اول باید این مباحث را مورد بررسی قرار دهیم، اما به صراحت باید بگویم که الان معیارمشخصی برای انتخاب فیلم ها در این ژانر نداریم، در حقیقت دستور العمل کلی برای سینما تعریف شده اما این دستور العمل به گونه ای نیست که بتوان آن را تنها برای ژانر دفاع مقدس تعریف کرد و شاید معیارها تنها سخنان امام خمینی(ره ) و یا مقام معظم رهبری باشد.
در ادامه این نشست جواد جباری اظهار داشت: جامعه را باید براساس شرایط امروز در داخل و خارج از کشور تعریف کرد و براساس این تعریف دفاع مقدس را نیز تعریف کرد. اساس دفاع چیزی است که در تمام دوره ها وجود دارد اما دفاع براساس نوع حمله دشمن تعریف می شود و ما باید خود را با آن هماهنگ کنیم. جنگ امروز دیگر نظامی نیست به همین خاطر اهمیت کار فرهنگ در حوزه سینما بیشتر از گذشته است و فیلم های امروز باید در جهت بالا بردن روحیه مردمی باشد، امروز وظیفه ما سخت تر از دیروز است و باید موشکافان و عمیق تر به این فیلم ها پرداخته شود.
وی افزود: ما باید دفاع مقدس را به امروز پیوند بزنیم به گونه ای که از اتفاقات آن دوران برای امروز استفاده کنیم. فرهنگ دفاع مقدس ما بسیار غنی است که می توان از آن برای امروز استفاده کرد.