جمشید مشایخی: مخاطب تئاتر می آید هنر ببیند نه سوپر استار
تاريخ : يکشنبه ۵ تير ۱۳۹۰ ساعت ۱۰:۳۱
یک هنرمند پیشکسوت تئاتر معتقد است در تئاتر اصالت با کلیت اجرا است و نه بازیگران آن که بخواهیم چهره انتخاب کنیم.
به گزارش هنرنیوز ،جمشید مشایخی در گفت و گو با خبرگزاری سینمای ایران، گفت: تئاتر یک هنر واقعی است و هر کسی نمی تواند در آن وارد شده و موفق به ایفای حرفه ای نقش شود. مردمی هم که برای دیدن تئاتر می روند، به دنبال دیدن این هنر اصیل هستند. به عنوان مثال وقتی فردی مانند حمید سمندریان نمایشی را اجرا می برد، مخاطبان به خاطر اعتمادی که به نام بزرگ او دارند بلیط می خرند و توجهی به بازیگران تئاتر وی ندارند.
وی افزود: راه حل جذب استقبال مردم در هنر تئاتر استفاده از هنرمندان بی تجربه در این زمینه نیست. موفقیت یک تئاتر وابسته به شهرت بازیگر آن نیست بلکه به متن و تبهر بازیگر مربوط است. برای بازیگر شدن در هنر تئاتر سال ها تمرین و ممارست لازم است. نمی توان از کسی که به واسطه بازی در سینما و تلویزیون به عنوان هنرپیشه پذیرفته شده است انتظار داشت که از پس نقش های پیچیده تئاتر بر آید. خود من وقتی پس از سال ها می خواستم به تئاتر بازگردم از کارگردان خواستم یک ماه به صورت خصوصی با بنده تمرین کند تا به شرایط گذشته بازگردم.
مشایخی درباره دشواری های ایفای نقش در تئاتر در مقایسه با تلویزیون و سینما گفت: ببینید در سینما برای بازی گرفتن از هنرپیشه تکنیک های مختلفی وجود دارد. مثلا اگر هنرمند نتواند گریه کند در چشمان او اشک می ریزند و یا اگر نتواند عکس العمل های عصبی نشان دهد، قبل از فیلمبرداری روی این قضیه کار می کنند. ولی در تئاتر هنرپیشه بدون واسطه رو به روی مردم است و باید بتواند بدون هیچ ترفندی نقش را در بیاورد.
این هنرمند ادامه داد: در گذشته به خاطر همه گیر نبودن سینما و تلوزیون، مردم اقبال بیشتری به تئاتر داشتند. اما در حال حاضر این استقبال کم شده است. ما برای رونق تئاتر امروز نیاز به این داریم که در مورد ممیزی نمایشنامه ها حساسیت کمتری به خرج داده شود تا استادان تئاتر کشور بتوانند با فراغ بال نمایش هایشان را روی صحنه ببرند. در حال حاضر در کشور ما نمایشنامه هایی وجود دارد که سال هاست برای اجرا منتظر مجوز هستند. این ها همان نمایشنامه هایی است که در صورت اجرا، می تواند گیشه را نیز جذب کند.
جمشید مشایخی درباره سابقه استفاده از چهره های سرشناس سینما، برای کمک به گیشه تئاتر نیز گفت: نمی خواهم نام ببرم ولی پیش از انقلاب اسلامی نیز یکی از سوپراستارهای سینمای کشور، به تئاتر آمد ولی مخاطب از بازی او استقبالی نکرد. تا کسی سال ها زحمت نکشیده باشد نمی تواند از عهده ایفای نقش در صحنه نمایش بر آید.
هنرمند برجسته سینما و تئاتر کشور گفت: نباید ادبیات دراماتیک و تئاتر را شوخی دانست. به نظرم استفاده از سوپر استارهای سینما نوعی ساده انگاری و شوخی با هنر ارزشمندی مانند تئاتر است. این نگاه غیر حرفه ای به تئاتر کشور لطمه های جبران ناپذیری می زند. درام نیاز به تجزیه تحلیل دارد. هنرپیشه باید با تمرین و ممارست شناسنامه نقش را بیرون بیاورد تا بتواند با آن ارتباط برقرار کند.
جمشید مشایخی در پایان گفت: زیبایی هنر خدا است. گاهی در سینمای ما هنرپیشه ها بر حسب زیبایی چهره می شوند. ولی در تئاتر باید دید که خود هنرمند به جز آن چه خدا به او عطا کرده است چه توانایی هایی دارد. مخاطب به سالن تئاتر می آید که هنر ببیند و نه هنرپیشه.