محسن محسنینسب نویسنده و کارگردان سینما درگفتگو با خبرنگار تلویزیونی هنرنیوز در خصوص گرایش کارگردان سینما به سمت ساخت سریالها وتله فیلمهای تلویزیونی اظهار داشت: کارگردانان و تهیه کننندگانی که از سینما به سمت ساخت مجموعههای تلویزیونی و تله فیلم سازی میروند به نظرمشان سینما را نسبت به تلویزیون پایین میآورند. به دلیل اینکه اکثر این تهیه کنندگان کارگردانانی که به تلویزیون وارد میشوند مجبورند شرایط آنجا را هم بپیزند و مطیع مدیران سیما باشند. مدیرانی که برخی از انها تخصص لازم در زمینه تصویر ندارند از تلویزیون وسینما شناخت کافی ندارند.
وی افزود: من در گذشته چندتله فیلم ساختم. هر چند ممکن است برخی از کارگردانان وتهیه کنندگان سینما به خاطر غم نان روبه تله فیلمسازی بیاورند، اما هیچ کدام اثری را خلق نمیکنند که ماندگار باشد وپای آن بیستند از آن دفاع کنند وبه عنوان یک اثر مهم در کارنامه خود ان را به ثبت برسانند. برای منی که با این سن وسال در سینما فعالیت داشتم ودارم اساس ساخت تله فیلم جذاب نیست و دوست ندارم مدیری که در فلان بخش تلویزیون نشسته و هیچ گونه سوادی ندارد افکار شعار گونه وسطحی خود را دیکته کند.
این کارگردان مطرح سینما در ادامه تصریح کرد: دوست ندارم مدیری که سواد کافی ندارد به من بگویید که فلان تله فیلم را برای پر کردن آنتن فلان شبکه تلویزیون بساز. این گونه ادبیات به نظرم توهین به دانش و سواد یک فیلمساز است ومن زیر با آن نمیروم. قاعدتا با چنین شرایطی به سمت تله فیلم سازی نمیروم ومنتظر میشوم تا شرایط کارم در سینما بهبود پیدا کند و بتوانم فیلمی را که دوست دارم بسازم. ازطرفی من جامعه و جوانان را دوست دارد و دلم میخواهد بسیاری از موضوعاتی را که در خصوص جوانان وجود دارد بسازم و هیچ وقت هم از کار گردن برای جوانان در سینما خسته نمیشوم.
وی خاطرنشان کرد: خیلی از موضوعات اجتماعی در اطراف ما وجود دارد که من به شخصه احساس میکنم که میتوان با جوانان در این خصوص وارد بحث شد. احساس میکنم اگر جوانان در یک فضای فرهنگی زندگی کنند به سمت سلامتی روحی و روانی بهتر حرکت میکنند. وقتی جوان ایرانی به سمت مسائل فرهنگی و هنری جذب شود دیگر به سمت مسائل غیر اخلاقی گرایش پیدا نمیکند. اگر به جوان ارزش و بهای لازم داده شود به افکار و دیدگاههای او احترام گذاشته شود دیگر به سمت بزهکاری و خلافهای دیگر کشیده نمیشود. چون احساس وجود میکند. هم اکنون شما اگر آمارها را نگاه کنید میبینید که هر چقدر مراکز فرهنگی هنری مانند سینما بسته شوند گرایش جوانان به سمت معضلات اجتماعی بیشتر میشود. اینکه من به شخصه تلاش میکنم که با ساخت آثار خوب و جذاب در خصوص جوانان آنها را بیشتر به سمت سینما بکشانم.
وی در خصوص ریزش مخاطب در تلویزیون هم اضافه کرد: متاسفانه در تلویزیون بودجههایی که صرف ساخت سریالها یا تله فیلمهای جذاب میشود خرج افراد متفکر و با سواد نمیشوند. کافی که به تیتراژ مجموعههای تلویزیونی مختلف و همچنین تله فیلمها نگاه کنید. اسامی که مدام تکرار میشوند. انگار تلویزیون فقط مختص به کارکردن این افراد است وبقیه نمیتوانند ورود کنند. این اسامی کسانی هستند که حتی برخی از انها را هیچ کس نمیشناسد. این افراد به دید کاسب کارانه به سریالها وتله فیلمها نگاه میکنند.
محسنی نسب افزود: این کاسب کاران در صدا وسیما ظاهر با رانت خوران صدا وسیما در ارتبط هستند وفقط دوست دارند کاسبی کنند وبرایشان پیام وپند دادن واین گونه مسائل در آثارشان مهم نیست. بلکه فقط دوست دارند از تلویزیون پول در بیاورند. به نظرم در چنین شرایطی مشکل عمده مدیرانی هستند که در بخشها و شبکههای مختلف مدیریت، نظارت و هدایت میکنند، هستند. که سواد کافی ندارند وارتباط با انها سخت است. به همین دلیل آثار انها سطحی و پیش پا افتادهاند.
وی با اشاره به اینکه جوانان ومخاطبان امروز تلویزوین بسیار با هوشتر از گذشتهها شدهاند تاکید کرد: امروز مخاطب ما نسبت به چند سال گذشته بسیار آگاهتر وبا هوشتر شده است. زمانی که شبکه مبتذلی مثل فارسی وان شروع به کار کرد. چون مخاطبان ما از برنامههای ان آگاهی کافی نداشتند جذب این شبکه شدند امروز با آگاهی که پیدا کردهاند به نظرم مخاطبان شبکه فارسی وان در داخل کشورمان خیلی نسبت به گذشته کم شده است. این نشان دهنده این نکته مهم است که جوانان ومخاطبین تلویزیون امروز فهمیدهاند که سریالهای شبکه فارسی وان سطحی و ضعیف هستند وارزش حتی یک بار تماشا را نیز ندارند.
این کارگردان سینما با اشاره به خطراتی که شبکهای مثل «من وتو» برای جوانان ما دارد ابراز داشت: برخلاف شبکه سطحی مثل فارسی وان به نظرم شبکه «من وتو» برای خانوادهها و جوانان ما بسیار خطرناک است. چون انها بسیاری از مسائل را با ظرافت و ریزکاریها وظرافتهای خاص هنری کار میکنند. به گونهای که برای مخاطب شناسایی انها سخت است و نمیتواند به سرعت آنها را متوجه شود. ازطرفی آدمهایی که در این شبکه کار میکنند افرادی باسواد وآگاه به رسانه تلویزیون هستند و دوست دارند اهداف و مقاصد مختلف سیاسی و اجتماعی خود را به شکلهای مختلف به خورد مخاطب ما بدهند.
وی در پایان گفت: دشمنهای واقعی مخاطبان و مردم ما در واقع گردانندگان شبکهای مانند «من وتو» هستند. که کارشان را برای تاثیرگذاری دروغین در ذهن مخاطب به خوبی بلد هستند و میتوانند مخاطبان مختلف را از هر قشری جذب برنامههای خود کنند. به نظرمای کاش مدیران ما در تلویزیون هم از بین افراد هنرمند، باسواد و فرهیخته انتخاب میشدند وتوانایی شناخت مخاطب را داشتند.