به گزارش هنرنیوز، «محمدعلی نجفی» روز سه شنبه در نخستین نشست فصلی این سازمان با بزرگان، متخصصان و فعالان سه حوزه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری میراث فرهنگی را سرمایه اجتماعی دانست که معرفی و حفاظت آثار با اتکا به این سرمایه شکل میگیرد.
میراث فرهنگی سرمایه اجتماعی
او افزود: با این سرمایه اجتماعی است که میتوانیم میراث فرهنگی را سروسامان دهیم وگرنه نخست دچارانفعال میشود، سپس به انزوا میرسد و بعد از آن امکان زوالش وجود دارد.
وی درباره انتصابات حوزه میراث فرهنگی گفت: در انتخاب همکارانم در این حوزه دید خود را نشان دادم و از آقایان حجت، بهشتی و گلشن برای قبول مسئولیتهایشان سپاسگذاری میکنم. تا جایی که میدانم بسیاری از دلسوزان فرهنگی کشور از قبول زحمت این افراد در سمتهایشان خوشحال هستند.
این مقام مسوول اضافه کرد: میراث فرهنگی از جمله مزیتهای کشور نه فقط در حوزه فرهنگ بلکه در حوزه سیاست و اقتصاد نیز هست. ما نه تنها در مسائل کشور نباید میراث فرهنگی را به انزوا بکشانیم بلکه با توسعه پایدار باید یک نقش و جایگاه مهم برای این حوزه ایجاد کنیم.
میراث فرهنگی ژن فرهنگ رییس سازمان میراث فرهنگی تصریح کرد: کسی میگفت، میراث فرهنگی ژن فرهنگ مردم و سرزمین ماست، اصل و نسب ما از طریق این ژن فرهنگی است، این ژن فرهنگی در میدان اصلی مباحث توسعه و دیپلماسی فرهنگی کشور حضور دارد. باید کارهای زیادی نسبت به دورههای مدیران قبلی انجام شود تا فعالیتهای این بخش از سازمان روشنتر شود.
او اضافه کرد: باید به بخش حاکمیتی ، تصدی گری و امور کلان جامعه توجهی ویژه شود چرا که این امر برای شفاف شدن فعالیتهای این بخش از سازمان ضروری است. این موارد فعالیتهای تصدی گری را در جهت اهداف کلان سازمان هدایت میکند تا دقیقتر در این زمینه کار شود.
رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری ادامه داد: دیروز به من گفتند شیراز ۳۶۰ هکتار بافت تاریخی فرسوده با مشکلات فراوانی دارد. معتقدم باید راهحلهایی را برای این بافت تاریخی عرضه کنیم تا مردم و دولت خیالشان از این بابت راحت باشد.
ازهمکاران پژوهشگاه شرمندهام
وی به بازدید سرزدهای پنجشنبه گذشته از پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی و گردشگری اشاره کرد و گفت: در این بازدید از همکاران خودم شرمنده شدم که در چنین شرایطی پژوهش میکنند.
نجفی توضیح داد:یک بخش از این مشکلات به دلیل جابه جایی است که در سالهای گذشته انجام شد و بخش دیگر آن مربوط به اقدامات قبلی مسئولان است. امیدوارم بتوانیم برای دفاتر موجود در پژوهشگاه، فضاهای مناسبی را پیدا کنیم و حتی سعی میکنیم جایی که اکنون سازمان میراث فرهنگی در خیابان سی تیر در اختیار دارد به پژوهشگاه برگردانیم.
ضرورت ساماندهی پژوهشکدههای صنایع دستی و گردشگری او همچنین در بخش دیگری از سخنانش بر ضرورت ساماندهی پژوهشکدههای صنایع دستی و گردشگری تأکید کرد و گفت: این پژوهشکدهها را باید با بدنه سازمان ارتباط دهیم تا پژوهشها در میان خود اهالی سازمان انجام و پیوند داده شوند. اکنون پژوهشهای در حال انجام در سازمان میراث فرهنگی و در حالت کلی بخش پژوهشگاه از جمله بخشهای ضعیفی است که باید به آن توجه جدی شود.
مجمع مجازی مشاوران بین المللی
او همچنین اعلام کرد: ظرف ۹ ماه آینده مجمع مجازی مشاوران بین المللی برای استفاده از دیدگاه صاحب نظران در حوزههای مختلف این سازمان راه اندازی میشود.
وی ادامه داد: هدف مشاوران مجازی سازمان رسیدن به هزار عضو در سطح دنیاست که در مسایل صنایع دستی، میراث فرهنگی و گردشگری مشورت دهند.
معاون رییس جمهور درباره ایجاد مجمع مجازی مشاوران سازمان در سطح ملی و بین المللی توضیح داد: هرچند مشاورانی که در سازمان هستند حتما مورد نیاز هستند اما این قابل قبول نیست که مشاوران به همینها محدود باشند.
نجفی متذکر شد باید از ظرفیتهای فضای مجازی برای معرفی ایران استفاده کرد. اما نمیدانم چرا از این فضا برای نمایش سه بعدی موزهها و میراث فرهنگی ایران استفاده نمیشود در حالی که هم میتواند درآمدزا باشد و در زمینه تبلیغ نیز کمک کند.
این مقام مسوول با ابراز تأسف از عدم استفاده از فضای مجازی و فناوری اطلاعات بیان کرد: متاسفانه از این امکان بزرگی که در سطح ملی و بین المللی در اختیار داریم، خیلی کم استفاده کردهایم.
نجفی از ضرورت توجه به ظرفیتهای دیپلماسی فرهنگی در رویکردهای دولت یازدهم سخن گفت و ابراز امیدواری کرد که با این رویکرد جدید بتوان تحولی در سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایجاد کرد تا سازمان پویا شود و منزلت واقعی خود را باز یابد.
تغییر مدیران اغتشاش ذهن کارشناسان رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به تغییر چهار مدیر طی دو سال گذشته در سازمان اشاره کرد و افزود: من پنجمین مدیر در این چهار سال هستم. از نظر تشکیلاتی این تغییرات و جا به جاییها سبب ایجاد اغتشاش در ذهن کارشناسان شده است.
وقتی کارشناسان نامه رسان شدند
نجفی به جا به جاییها و انتقال معاونت میراث فرهنگی به شیراز و معاونت صنایع دستی به اصفهان اشاره کرد و گفت: این کار لطمات جبران ناپذیری در کوتاه مدت به آن وارد کرد.
معاون رییس جمهور گفت : در سخنان قبلیام گفتم این سازمان لگدکوب شده است. و بر آن مصرم. یکی از کارشناسان صنایع دستی میگفت که به خاطر انتقال این بخش به اصفهان مجبور شده به عنوان نامه رسان در یکی از واحدها مشغول به کار شود.
صنایع دستی زندهترین بخش فرهنگی کشور نجفی درباره حوزه صنایع دستی و هنرهای سنتی نیز گفت: نباید حوزه صنایع دستی را کوچک و رو به زوال بدانیم بلکه زندهترین بخش فرهنگی کشور است که هم سابقه پر افتخار و هم توانایی بالایی برای نقش آفرینی دارد.
وی هنرهای سنتی را بخشی از هویت ملی - اسلامی دانست که علاوه بر انتقال پیام فرهنگی ایران به دنیا در اشتغالزایی بویژه در مناطق روستایی و شهرهای کوچک نیز موثر است.
معاون رییس جمهور ضمن ابراز تأسف از ضعف بازار صنایع دستی کشور و اشغال آن در برخی موارد توسط صنایع دستی خارجی گفت: باید ذائقه مردم را به استفاده از صنایع دستی داخلی تغییر داد.
رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری همچنین افزود: حیف است صنایع دستی ایران که بیشترین تنوع را دارد، سهم کمی از بازارهای داخلی و خارجی داشته باشد.
نگاه فرهنگی به گردشگری
نجفی درباره برنامههای گردشگری کشور گفت: اساس نگاه ما به این بخش فرهنگی است زیرا این بخش به طور رسمی محلی برای ارتباطات فرهنگی و حیات اجتماعی است.
وی خاطرنشان کرد: ملاقاتهای فرهنگی میتواند منشاء ایجاد بسیاری از پدیدههای اجتماعی شود. نباید با نگاه صرفا اقتصادی به موضوع بازدید از جاذبههای گردشگری نگاه کرد بلکه باید جوانب مذهبی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی آن را نیز سنجید.
کاهش سهم گردشگری در سبد هزینه خانوار ایرانی نجفی افزود: سهم گردشگری از سبد هزینه خانوادههای ایرانی در سال گذشته نسبت به سال ۸۳ حدود یک درصد کاسته شده است که نشان میدهد از یک سو وضعیت اقتصادی مردم بدتر شده و از سوی دیگر گردشگری به حاشیه رانده شده است.
معاون رییس جمهور وضعیت حاکم بر گردشگری کشور را مطلوب ندانست و یادآور شد: این در حالی است که در آموزههای دینی و اخلاقی منابع بسیاری برای توجیه رونق گردشگری وجود دارد.
نجفی توضیح داد: برنامه ملی گردشگری که در فاصله سالهای ۱۳۷۹ تا ۱۳۸۱ تدوین شده بود، در این سالها کمتر مورد استفاده قرار گرفته و به ندرت برنامه عملیاتی برای آن تدوین شده است.
اساس کار سازمان هدایت است
نجفی تأکید کرد: اساس کار در سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری باید به بخش خصوصی واگذار و کار هدایت، حمایت و نظارت توسط سازمان پیگیری شود.
سازمان میراث فرهنگی به مثابه یک دانشگاه است او بیان کرد: باید برای این سازمان جایگاهی نقش آفرین در دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران ترسیم کرد که تعیین کننده روابط بین فرهنگی و بالا بردن سرمایههای فرهنگی اجتماعی ایران در داخل و خارج باشد.
نجفی خاطر نشان کرد: از این که رویکردها و سیاستهای این سازمان مورد نقد صاحب نظران قرار گیرد، استقبال میکنم. سازمان میراث فرهنگی به مثابه یک دانشگاه است که من در فصل آخر زندگی شغلی و حرفهای خود در آن خدمت میکنم.
رنج از ناموزونی و ناپیوستگی بین بخشها
نجفی همچنین به ادغامهای صورت گرفته در این سازمان اشاره کرد و افزود: در طول سالهای گذشته چه در سال ۸۳ که ادغام اول ( میراث و گردشگری) و در سال ۸۵ که ادغام دوم ( میراث ، صنایع دستی و گردشگری) در این سازمان صورت گرفت، این سازمان از یک ناموزونی و ناپیوستگی بین بخشها رنج میبرد.
او یادآورشد: با وجود ایدههایی که برای این ادغامها وجود داشت، این ناپیوستگیها شکل گرفت.
مشکل نگاه سیاسی به سازمان
نجفی بیان کرد: این سازمان هرگز نتوانست به خوبی شان و جایگاه خود و ادغام را تبیین کند. در هشت سال اخیر مشکل نگاه سیاسی به سازمان و سیاسی شدن بیش از حد سازمان بوجود آمد.
وی افزود: باید دست به دست هم دهیم تا این سه مشکل اساسی را حل کنیم تا در سایه آن دیگر مسایل که متاسفانه بسیار زیاد هستند، حل شوند.
باز تعریف نقش و کارکردهای سازمان
معاون رییس جمهور اساس کار در این سازمان را فرهنگ دانست و گفت: سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری یک سازمان فرهنگ ساز و حلقه و نهاد واسط بین فرهنگ و صنعت تلقی میشود.
نجفی گفت: ما نیازمند بازتعریف نقش و کارکردهای سازمان هستیم. این سه پاره یعنی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری باید به هم بپیوندند و یک پیکره سازمانی را تشکیل دهند.
وی افزود: باید به نقطهای برسیم که این سه محور فعالیت سازمان به یک بدن واحد تبدیل شود.
متوقف شدن مباحث تغییر تشکیلاتی سازمان
نجفی در بخشی از سخنانش سرگرم شدن به مباحث تشکیلاتی و تغییرات پی در پی در سازمان را یک آفت دانست و اضافه کرد: ما آنقدر وقت نداریم که درباره تشکیلات و یا ادغام این سازمان صحبت کنیم و در دو سال آینده و حتی در چهار سال آینده به هیچ عنوان این موضوع مطرح نمیشود.
او متذکر شد: میدانم که برخی در این زمینه نظراتی دارد اما کسانی که به ادغام سال ۸۳ معترض هستند و میگویند به اهداف خود نرسیده است، باید تامل کنند که آیا بعد از این ادغام حرکتی برای تحقق اهداف آن انجام شده است یا نه.
معاون رییس جمهور خاطرنشان کرد: اگر نگاه فرهنگی و برنامه درستی برای این هم افزایی فراهم شود چه بسا این ادغام هم مفید باشد زیرا آنچه بعد از سال ۸۳ در این سازمان رخ داد را نمیشود ملاک قرار داد که بگوییم این ادغام به نتیجه نرسید.
مشی معاونت سرمایه گذاری درست نبود
نجفی درباره عملکرد معاونت سرمایه گذاری این سازمان نیز توضیح داد: مشی انتخاب شده برای این معاونت شیوه درستی نبود و خوشحالم که آقای محمدحسین عادلی در این زمینه همفکری دارد.
رییس سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری تاکید کرد: سرمایه گذاری منحصر به گردشگری نیست بلکه باید در دیگر بخشها نیز باشد.
توجه به مباحث آموزشی
رییس سازمان میراث فرهنگی در پایان خواستار توجه به مباحث آموزشی در این سازمان شد.
نجفی توضیح داد: این آموزشها باید در سه حوزه آموزشهای منتهی به مدرک، آموزشهای کوتاه مدت و آموزشهای ضمن خدمت پیگیری شود.