آرمان هایمان را گرامی بداریم
نگاهی بر کتاب«زندگی نامه خود نوشت» اثر نلسون ماندلا؛
آرمان هایمان را گرامی بداریم
«آرمان هایمان را گرامی بداریم، دلپذيرترين خوابهايمان و مشتاقانه ترين اميدهايمان ممكن است در زندگيمان تحقق نيابند، اما نكتة مهم اين نيست. آگاهى از اينكه وظيفه مان را در زندگى انجام داده ايم و در راه تحقق انتظارات همنوعان انساني مان كوشيده ايم نيزخود تجربه اى نويد بخش و دستاوردى بزرگ است. ماندلا»
 
تاريخ : شنبه ۱۶ آذر ۱۳۹۲ ساعت ۱۳:۰۹

«گفت و گو با خویشتن » عنوان کتابی است که توسط نلسون ماندلا نخستین رئیس جمهور سیاه پوست آفریقای جنوبی است در سالهای سخت مبارزه نوشته شد.
به گزارش هنرنیوز ماندلای بزرگ ۵ دسامبر برابر ۱۴ آذرماه در سن ۹۵ سالگی از دنیا رفت و خیل عظیمی را در اندوه از دست دادن این بزرگ مرد مبارز فرو برد. 

Conversations with Myself عنوان کتاب ماندلا است که در ایران با نام «زندگی نامه خود نوشت» منتشر شد.
باراك اوباما رئيس جمهور آمريكا پیشگفتاری بر این کتاب دارد که قابل توجه است، از نگاه وى زندگى ماندلا حكايتى سرشار از رود ررويى مستقيم با بدانديشى و نااميدى را براى ما بازگو میكند كه جهان ما اغلب از آن رنج می برد.
او زندانی ای است كه آزادمرد از كار در می آید. آزاديخواهى است كه منادى پرشور آشتی می شود. رهبر حزبى است كه رئیس جمهور و منادى پرشور مردم سالارى و پيشرفت از كار در می آيد. ماندلا پس از ترك جايگاه رسمى رياست جمهورى نيز همچنان تلاش براى تحقق عدالت، فرصت و شكوهمندى انسان را پى می گیرد، او براى ايجاد تغيير در كشورش و جهان بسيار كوشيده است، آنچنان كه ناديده گرفتن سهم اودر تاريخ چند دهة گذشته دشوار است.
نام نلسون ماندلا يكى از پرآوازه ترين و گرامی ترين نام ها در جهان است؛ كسى كه اين نام را بر خود دارد قهرمان عصر خويش و يكى از برجسته ترين چهر ه هاى قرن بيستم است، روايت نزديك به سه دهه زندانى بودن ماندلا همراه با ديگر رهبران سياسى نسل خويش، به صورت افسانه پيدايش و اسطورة ايجاد آفريقاى جنوبى جديد درآمده است.
او رهبر، رئيس جمهور، نمايندة مردم و چهر هاى جهانى است. تنها پرتوهايى از چهرة واقعى نهفته در پس شخصيت ظاهرى اوست كه به درخشش در می آید. زندگى او در انواع مختلف ازنوشتارهاى بیشمار روايت شده است؛
از زندگینامه تا مقاله هاى مطبوعاتى، از فيلمهاى سينمايى تا مستندهاى تلويزيونى، از كتابهاى مصوّر ويژة جهانگردان تا ضميمه هاى روزنامه ها، از سرودهاى آزاديخواهانه تا شعرهاى ستايشگرانه، و از تارنماهاى سازمانى تا وبلاگهاى شخصى. اما او به راستى كيست و چه انديش هاى در سر دارد؟
خود ماندلا در شكل گرفتن نوشتارها، مطالب مطبوعاتى و گفتمان هاى همگانى دربارة خود سهمى چشمگير دارد.
«زندگينامة خودنوشت» او، «راه طولانى آزادى»، از زمان انتشارش در سال ۱۹۹۴ تا به امروز كتابى پرفروش بوده است. آثار مجاز او از زمان آزاد ی اش در سال ۱۹۹۰ به بعد، از طريق دفترش منتشر شده است. او در هزاران مصاحبه، سخنرانى، پيام ثبت شده و همايش مطبوعاتى شركت كرده است.
هدف ماندلا در كتابش فراهم كردن امكان دسترسى به نلسون ماندلا، از وراى چهرة همگانى او و از طريق آرشيو خصوصى اوست. اين آرشيو نمايشگر چهرة ماندلا از پشت نوشته ها و گفته هاى اوست كه در آنها خويشتن خويش با نزديكترين محرمان اسرارش را مخاطب قرار داده است.
در اينجا خود اوست كه بدون توجه به نيازها و انتظارات مخاطبانش سخن می گوید. اوست كه متن نامه ها، سخنرانی ها و يادداشتهايش را می نويسد، خاطراتش را نگه می دارد، خوا بهايش را ثبت می کند و فهرستى از كارهايى كه لازم است انجام دهد را فراهم می آورد. او در اينجا قديس و يا چهر هاى جهانى نيست كه به جايگاهى فراتر از آدميان فراز آمده باشد.
ماندلا در دوران بزرگسالی اش، يادداشت بردارى كوشا و يادداشت نگهدارى دقيق بود و اگر چنين نبود، چگونه ممكن بود بتواند خاطرات روزانه اش را در جريان سفر به سراسر آفريقا در سال ۱۹۶۲ يا عادتش به نوشتن بيشتر نامه ها در دفتر يادداشتى در سا لهاى زندان را توضيح دهد؟ البته اين آرشيو در سالهاى پيكار او، زندگى زيرزمينی اش و زندانى بودنش در معرض دستبرد قرار گرفته است. او برخى يادداشت هايش را پنهان كرده يا براى نگهدارى به ديگران سپرده است. برخى از آنها در اين مسير گم شدند، برخى ديگر را دولت ضبط كرد كه بعضى از آنها را از ميان برد و از بعضى ديگر به زبان ماندلا بهره بردارى كرد.
بزرگترين مجموعة اين نوشتارها را می توان در مركز يادمان و گفت وشنود نلسون ماندلا يافت. مجموعه هايى مهم از اين نوشتارها نيز در آرشيو ملى آفريقاى جنوبى، موسسة اطلاعات ملى و موزة خانة ماندلا نگهدارى می شود.
خود ماندلا بنياد نلسون در سال ۲۰۰۴ نخستين بخش از نوشته هاى شخصی اش را به اهدا كرد و تا سال ۲۰۰۹ همچنان بر آن می افزود. ماندلا همچنین تفاهم نامه ای را با گوگل به امضا رساند که طی آن شركت گوگل با پرداخت يك ميليون و صد و پنجاه هزار دلار كمك به اين بنياد در ژوهانسبورگ، توانسته است هزاران سند و عكس و فيلم از نلسون ماندلا را ب هشكل ديجيتال در آورد. آرشيو چند رسانه اى ماندلا شامل موضوعات مختلفي چون روابط او با خانواده، رفقا و دوستان، خاطرات بيست وهفت سال زندان و يادداشت هاى مذاكرات منجر به لغو آپارتايد است. در اين بايگانى دست نوشته های کتاب «راه طولانی آزادی» وجود دارد. نوشته هاى اين كتاب از ميان تود هاى از مطالب، بيش و پيش از هرچيز بر پاية ميزان اهميت و تقدم آنها، دستچين شده و به آنچه موجود و دستر سپذير بوده، محدود شده است. همة آرشيو شخصى ماندلا در اين كتاب مورد توجه بوده است، اما در گزينش پايان به طور عمده چهار بخش ويژه مورد توجه بيشترى قرار گرفته است كه به آنها پرداخته مي شود: نخست؛ نامه هاى زندان او. برخى از نوشته هاى دردناك او از نامه هايش بين سا لهاى ۱۹۶۹ تا ۱۹۷۱ به عنوان بدترين دوران زندان وى قابل دريافت است.
دوم: دو مجموعة بزرگ از گفتگوهاى اوست كه به صورت نوار درآمد هاند. در اين نوارها صداى ماندلا شنيده می شود. نخستين مجموعه نزديك به پنجاه ساعت گفتگو با ريچارد اشتنگل به عنوان فردى كه در فراهم كردن زندگينامة خودنوشت با ماندلا همكارى كرده است.
سوم: ماندلا پيش از زندانى شدنش در سال ۱۹۶۲ عادت داشت كه دفترچة يادداشت نگه دارد. در بخشى از يادداشت هاي وى در خصوص سياست و سياستمدارى چنين آمده است: تنها سياستمداران محفلى از اشتباه كردن مصون اند. بروز خطا محصول ناگزير اقدام سياسى است. كسانى كه محور مبارزة سياسى قرار می گیرند و به ناگزير با مسائل مبرم عملى رودررو می شوند فرصت كمى براى انديشيدن دارند و...
او هنگام سفر سراسرى خود به آفريقا براى آموختن جنگ چريكى و جلب حمايت رهبران كشورهاى تازه استقلال يافته و جنبش هاى رهایی بخش نيز دفترچة يادداشتش را به همراه داشت. ماندلا اندكى پس از بازگشت به آفريقاى جنوبى دستگير شد، اما اين عادت خويش را در سا لهاى پس از آزادی اش از زندان، هنگام مذاكرات براى گذر به مرد مسالارى در آفريقاى جنوبى و تا حدودى در دورة رياست جمهوری اش ادامه داد. دليل اين ياداشت برداری ها درستى مشخص نيست، شايد هم او پس از گذر از ۷۰ سالگى، احساس می کرد نمی تواند به حافظه اش اعتماد كند.
چهارم: در سالهاى پايانى رياست جمهورى ماندلا، درگيرى او در مذاكرات بوروندى، آشفتگی های سياسى آن زمان، تقاضاهايى براى عهده دار شدن كارهاى نيكخواهانه و جريان بيكران ديدارها با او، مانع پيشرفت كار وي در نوشتن كتابش می شدند.
مشاورانش پيشنهاد می کردند كه او نويسنده اى حرفه اى را براى همكارى در نگارش اين اثر به خدمت گيرد، اما او از اين كار سرباز زد. آنقدر دوستدار نوشتن بود كه می خواست اين كار را خود انجام دهد، اما سرانجام شور و شوق اين كار از سرش افتاد.
كتاب از چهار بخش تشكيل شده است كه هر يك از آنها مقدمة ويژه خود را دارد و هر يك سهمى از رنگ و بوی شکل ها، شيو ه ها و نگارش نمايشى، نگارش حماسى و نگارش تراژدى را دارد. او زبان لاتين را در مدرسه و دانشگاه آموخت . در دانشگاه و زندان ادبيات يونان را به گونه اى گسترده خواند و در نمايش آثار تئاترى كلاسيك نقش ايفا كرد.
نلسون ماندلا به عنوان نخستين رييس جمهور آفريقاى جنوبى در انتخابات دموكراتيك عمومى برگزيده شد. او پيش از رياست جمهورى از فعالان برجستة مخالف آپارتايد در آفريقاى جنوبى و رهبر كنگرة ملى آفريقا بود.
ماندلا در طول ۲۷ سال زندان كه بيشتر آن را در سلولي در جزير ة روبن سپرى كرد، مشهورترين چهرة مبارزه عليه آپارتايد در آفريقاى جنوبى شد.
محمود فاضلی در خاتمه مقاله اش در بررسی این کتاب نوشت؛ نلسون ماندلا در سال ۱۹۹۳ جايز ة صلح نو بل را دريافت كرد و در سال ۱۹۹۴ نيز جايزة صلح ادبيات نوبل را براي نوشتن چندين كتاب به دست آورد.
نلسون ماندلا سرانجام در پنجم دسامبر بر اثر بیماری ریوی در سن ۹۵ سالگی دار فانی را وداع گفت.

کد خبر: 66661
Share/Save/Bookmark