انسان‌های متفاوت در مواجهه با مخاطب
نگاهی به برنامه «ماه عسل»؛
انسان‌های متفاوت در مواجهه با مخاطب
چند سالی هست که ویژه برنامه «ماه عسل» از شبکه سه سیما به صورت زنده در عصر های منتهی به غروب و اذان روی آنتن می رود . آمار اینگونه می گوید که برنامه ماه عسل در زمره پربیننده ترین برنامه های ماه مبارک رمضان بوده است و همیشه به سبب رویکرد و ساختار خاصی که دارد در جلب رضایت مخاطب و جذب بیننده موفق بوده است .
 
تاريخ : جمعه ۳ شهريور ۱۳۹۱ ساعت ۱۲:۳۵


شاید بتوان «ماه عسل» را یک فصل نوین از برنامه های مناسبتی ماه مبارک رمضان طی سال های اخیر دانست. برنامه‌ای که علی رغم اینکه نه فیلم است و نه سریال و نه یک برنامه طنز و ... بلکه یک برنامه گفت و گو محور است، توانسته جای خود را نزد مخاطبین تلویزیونی به بهترین نحو باز کند و نام خود را در حافظه مخاطبین سیما در ایام ماه رمضان تثبیت نماید تا این اتفاق بیفتد که با نزدیک شدن به این ماه و حتی قبل از آغاز این برنامه بحث و گفت و گو ها هم پیرامون آن آغاز شود و در بین علاقه مندان به این برنامه مباحثات و مکالمات زیادی بخصوص در فضای مجازی صورت بگیرد .
شاید راز محبوبیت «ماه عسل» را بتوان در نگاه این برنامه به موضوعات معنوی، عاطفی و انسانی یافت. حتما برای بینندگان این برنامه آشناست که سال هاست در این برنامه لحظاتی کاملا معنوی و عاطفی مسلط است و این برنامه میزبان انسان های خاص ولی معمولی است که در زندگی خود یک نقطه ی عطف معنوی و انسانی داشته اند .
اگر چه برای خیلی ها ترکیب یک برنامه مهم است و دکور، مجری، میان برنامه همگی بایستی در راستای اهداف برنامه قرار بگیرند ولی به جرات می توان گفت در برنامه هایی به این سبک وجه غالب و نافذ را رویکرد برنامه دارد . وقتی که یک محور اخلاقی و انسانی به نام اهداء عضو در این برنامه انتخاب می شود و در یک فضای کاملا عاطفی و صمیمی با حضور خانواده های طرفین اهدا کننده و دریافت کننده به این موضوع خدا پسند پرداخته می‌شود تقریبا همه مخاطبین مسحور فضایی می شوند که در این برنامه به وجود آمده است و کمتر کسی انتقاداتش متوجه سایر ساختار ها می شود . هر چند مواردی که ذکر شد در این برنامه در زمره ی بهترین های هم سطح برنامه های مشابه دگر است و هم دکور و هم نویسندگی و متن ، همچنین مجری و میان برنامه و تیتراژ و ... همگی از کیفیت بسیار بالایی برخوردار هستند ولی وجه غالب و موثر برنامه همان فضای کلی برنامه است .
اما آنچه در مورد «ماه عسل» به طور خاصه باید اشاره کرد و به آن پرداخت، موضوع و رویکرد برنامه است. برنامه «ماه عسل» توانسته است در فضایی متفاوت معنویت و اخلاق را به مردم آموزش دهد. به تعبیر دیگر کلاس اخلاق و انسانیت و معنویت را در یک فضای جدید فراهم آورده است و با قابلیت بالای تاثیر گذاری در بین مخاطبین خود توانسته است نقش موثری در ترویج و اشاعه ی اخلاق در جامعه ایفا کند .
البته این قابلیت بالایی که در تاثیر گذاری بر مخاطب اشاره گردید و به عبارت دیگر می توان آن را نافذ بودن برنامه تلقی کرد در سایه ی همین معنویت و انسانیت نهادینه شده در برنامه محقق شده است و توانسته برنامه ی ماه عسل را به کانونی برای تبلیغ رفتار های انسانی که جامعه را به سوی تعالی هدایت می کند تبدیل نماید .
به عنوان مثال موضوع اهداء عضو که میزان توجه و گرایش مردم به سمت آن در جامعه می‌تواند نشانگر میزان رشد معنوی و اخلاقی یک جامعه باشد در این برنامه مورد توجه قرار گرفته است و با حضور خانواده اهدا کننده عملا این پدیده ی نیک و پسندیده در جامعه تبلیغ می شود و قطعا در سایه ی ارج و قربی که در این برنامه به اهدا کنندگان می شود و نیز با به تصویر کشیدن تبعات مثبت آن و ارزش آن در حفظ جان چندین نفری که برخی از آن ها در استودیو حاضرند و مردم این نجات یافتگان را مشاهده می نمایند این تبلیغ و ترویج فرهنگ اهدا عضو برای مردم نهادینه می شود .
البته موضوعی که اشاره شد تنها یکی از موضوعاتی است که در ماه عسل انتخاب شده بود و فقط برای آشنایی بیشتر و کالبد شکافی رویکرد برنامه اشاره گردید و موضوعات جذاب و جالب دیگری که همگی بار معنوی و اخلاقی هم دارند در این برنامه مورد توجه واقع شدند که به عنوان مثال می توان به حضور حافظ ۱۱ ساله قرآن اشاره کرد و یا روایت زنانی که با پدیده ی اسیدپاشی مواجه شده بودند ونیز زنانی که با سرطان دست و پنجه نرم می کردند و بررسی هر کدام از موضوعات در یک بستر معنوی از دیگر موضوعات این برنامه بوده است.

یادداشت: ایوب توکلیان

کد خبر: 45231
Share/Save/Bookmark