کیلومترها ساحل در دریاچه خزر در شمال ایران و حاشیه دریای خلیج فارس و عمان در جنوب ایران و وجود رودخانههای خروشان و دریاچههای دائمی و فصلی، میتوانند منشأ ورزشهای آبی هیجانانگیز همچون قایقرانی در آبهای خروشان و یا اسکی روی آب قرار گیرد. با توجه به اینکه اسکی روی آب ورزش ماجراجویانهای است که شاخهای از طبیعت گردی هم محسوب میشود. با رضا گل محمدی - رئیس انجمن اسکی روی آب ایران- در این باره به گفتگو نشستیم.
اسکی روی آب چه قابلیتهایی برای جذب طبیعتگردان دارد؟
ورزش اسکی روی آب ارتباط مستقیمی بین ورزشکاران و طبیعت ایجاد میکند. به دلیل اینکه حوزه عملکرد این ورزش دریاچه، آب و محیطهایی است که این امکان را برای ورزشکار بوجود میآورد که در دریاچهها ورزش کنند.
این کار در فضای شهری و ماشینی خیلی ضعیف و غیرممکن است. اگر بتوانیم وجود دریاچههای پشت سدها و یا حوزههای آبی خارج از محیط شهری را شناسایی کنیم و این ورزش را آنجا رونق دهیم باعث خروج ورزشکاران از محیط شهری و رفتن به دامان طبیعت میشود کاری که سد کرج پیش از انقلاب انجام میداد یعنی ورزشکاران به سد کرج محیطی خارج از شهر میآمدند. همچنین دریاچههایی پشت سدها در اصفهان و خوزستان و.... وجود دارد که این یک نوع وابستگی و علاقهمندی به طبیعت را ایجاد میکند.
اسکی روی آب در کدام شهرها بیشتر رونق دارد؟
کنار آبهای ساحلی ایران در جنوب از خلیج فارس تا عمان. از بندر کنارک در استان سیستان و بلوچستان تا خوزستان، هرمزگان و بوشهر، بخصوص در جزیره کیش. همچنین در سواحل شمالی ایران مثل انزلی، رشت، نوشهر، ساری، آمل، بابل، نور و محمودآباد اسکی روی آب انجام شود. در تهران یک حوض آبی کوچک در کنار دریاچه فشافویه ایجاد شده به اضافه دریاچه آزادی که محل تمرینات تیم اسکی روی آب است .
آیا سرمایهگذاری خاصی برای اسکی روی آب انجام شده است؟
ما در کیش پس از سالها تلاش توانستیم به کمک سرمایهگذاری بخش خصوصی و خارجی کیبل اسکی را راهاندازی کنیم. بزرگترين كيبل اسكی جهان و نخستين سايت اسكی روی آب خاورميانه در جزيره كيش قرار دارد. در این نوع ورزش، با کابل دورانی اسکیباز را به کمک نیروی برق میکشند در واقع کار قایق را سیستمهای اتوماتیک برقی انجام میدهند که سبب میشود تعداد زیادی ورزشکار در آنِ واحد بهره ببرند و هیچ گونه آلودگی هم در آب ایجاد نمیشود. خطرات جانبی دیگر هم ندارد. در اسکی روی آب یک ورزشکار بیشتر نمیتواند پشت قایق حرکت کند، اما در کیبل اسکی ده نفر همزمان میتوانند اسکی کنند.
آیا تا کنون جشنواره اسکی روی آب برگزار شده است؟
بسیاری از افراد و حتی کودکان اصول ابتدائی این ورزش را یاد میگیرند و حتی بر آنها مسلط میشوند. جدای این مسئله اسکی روی آب فعالیتی بسیار هیجانانگیز و سرگرمکننده است و همین خصیصه به هر فردی این قابلیت را میدهد که به آسانی و بدون صرف وقت زیاد آن را بیاموزد. گرچه اسکی روی آب ورزشی بسیار مفرح است و به سادگی قابل آموختن است اما این ورزش هنوز در زمرهٔ ورزشهای پر ریسک آبی است و اسکیباز برای احتراز از هر گونه آسیبدیدگی ملزم به پیشبینی و رعایت فاکتورهای ایمنی است.
به منظور آشنایی بیشتر مردم با این رشته ورزشی جشنوارههایی هم در کیش برگزار کردیم. از جمله سال گذشته تعدادی تیم خارجی را دعوت کردیم که در قالب تیم ورزشی مسابقاتی را انجام دادند. امسال هم اگر بشود تا پایان شهریورماه این کار را انجام خواهیم داد البته بستگی به اسپانسر و تامین هزینه جشنواره دارد.
ایران چه پتانسیلهایی در جذب مردم به این نوع ورزش مهیج و ماجراجویانه نه به شکل حرفهای بلکه به عنوان ابزاری برای ایجاد شادی و نشاط و توریسم ورزشی دارد؟
مهمترین پتانسیل این کار در هر کشوری وجود آب است. ایران هم دارای سواحل جنوبی و شمالی است، هم تعداد زیادی سد دارد. دوم وجود انرژی ارزان، چون قیمت حاملهای انرژی ما با وجود افزایش هنوز نسبت به سطح دنیا پایین است. یک لیتر بنزین همچنان نسبت به سایر نقاط ارزانتر است. سوم وجود آب و هوای گرم، در شمال اروپا این رشته ورزشی به علت سرما نمیتواند خیلی رشد کند اما در ایران مناطقی داریم مثل جنوب کشورمان که تمام سال میتوان در آن اسکی کرد. این مهمترین مزیت نسبی است و از همه مهترین جوانان جسور و عاشق ورزش که پتانسیل محسوب میشوند.
درباره مشکلات پیش روی اسکی آب بگویید؟
نبود اسپانسر و عدم حمایت مسوولین به دلیل هزینه دار بودن این رشته
هزینههای آن چیست؟
قایق مخصوص اسکی با توجه به تحریمها و به دلیل تندور بودن با مشکلاتی مواجه است. قبلاً بین ۸۰ تا ۱۰۰ میلیون قیمت خرید یک قایق اسکی روی آب بود. همچنین نداشتن تولید داخلی وسایل اسکی روی آب مثل چوب اسکی و تخته که ورود آنها با هزینههای زیادی روبه رو است.
آیا تا کنون توافقاتی بین شما و سازمان میراث فرهنگی درباره این ورزش به عنوان توریسم ورزشی یا شاخهای از طبیعتگردی به وجود آمده است؟
تا به حال چنین توافقی نبوده است حتا با کمیته طبیعتگردی!
ما به عنوان انجمن ورزشی قبلاً زیر نظر فدراسیون قایقرانی بودیم و در حال حاضر به عنوان انجمن زیر نظر فدراسیون انجمنهای ورزشی ایران زیر نظر وزارت ورزش و جوانان فعالیت میکنیم.
استقبال خارجیها از این ورزش چه بود؟
خیلی عالی، یکی از راههای جذب توریست همین است. از شاخصهای کاری ما این است که توریست ورزشی جذب کنیم. درصورت فعال شدن پیست کیش میتوانیم توریست ورزشی اسکی روی آب به ایران بیاوریم که البته این رشته و سواحل ایران قابلیت جذب را دارند .
کدام کشورها در این زمینه فعالیت خوبی دارند؟
کشورهای اروپایی، استرالیا و آمریکایی اخیراً کشورهای عربی هم در این زمینه تلاشهای زیادی کردند مثلاً امارات تعداد زیادی پیست اسکی روی آب و هتل کرده و تعداد زیادی توریست ورزشی اسکیباز از شمال اروپا جذب نموده است که به سواحل دبی میآیند و به این ورزش میپردازند.
آماری هم از ارزی آوری آنها برای کشور دبی دارید؟
هر ورزشکاری که به خاطر این قضیه وارد ایران میشود حداقل روزانه ۲۰۰ دلار صرف این ورزش خواهد کرد.
مریم اطیابی