ذبیح الله اجاقلو در گفتگو با هنرنیوز:
نیازمند یک انقلاب فرهنگی هستیم
یک تهیه کننده سینما و تلویزیون گفت: یکی از کارهای مثبت دولت گذشته و شخص معاونت سینمایی دولت دهم، «تاسیس سازمان سینمایی» بود چرا که این سازمان میتواند در نقش آفرینی و محقق کردن شعار «فرهنگ با مدیریت جهادی و عزم ملی» از سوی سینماگران جلو دار باشد.
تاريخ : شنبه ۶ ارديبهشت ۱۳۹۳ ساعت ۱۱:۴۰
ذبیح الله اجاقلو تهیه کننده سینما و تلویزیون در گفتگو با خبرنگار سینمایی هنرنیوز در مورد توجه به مقوله فرهنگ که امسال از سوی رهبری اعلام شده است افزود: بهترین توجه به مقوله فرهنگ، دوری کردن سلیقهها از حوزه فرهنگ است امری که کمتر توسط دولتمردان گذشته رخ داده است. اگر هر دولت و هر مدیری قرار باشد با سلیقه شخصی به موضوع فرهنگ نگاه کند حتما باید فاتحه آن فرهنگ را خواند. متاسفانه ما تا کنون نسبت به فرهنگ کشور، فرهنگ سازی نکردیم و نگاهمان همواره نسبت به مقولهای به نام فرهنگ، کلان محور و استراتژیک نبوده است. یعنی ما تعریف درستی از فرهنگ برای ۱۰ سال آینده نداشتیم و هر دولتی از ظن خود شده یار فرهنگ درحالی که فرهنگ باید تعریف شود و سیاستهای آن میبایست توسط کارشناسان و اندیشمندان و علمای قوم تدوین شود ضمن اینکه باید نظارتی هم بر روی آن صورت بگیرد تا مشخص شود که آیا این موارد اجرایی شده است یا خیر؟
وی با بیان اینکه متاسفانه ما هرگز نگاه بنیادین به مقوله فرهنگ نداشتیم درحالی که بحث فرهنگ یک بحث بسیار گستردهای است. اضافه کرد: سینماگران نباید انتظار داشته باشند که با ساخت چند فیلم سینمایی و یا چند سریال، وظیفه اشان نسبت به فرهنگ تمام شده است. فرهنگ باید در خمیرمایه آدمیان بویژه هنرمندان وجود داشته باشد ضمن اینکه خود هنرمندان هم باید از سوی دولت مورد توجه قرار بگیرند. هنرمندان دارای روح لطیفی هستند که همچون بلور شکننده و درخشانند. لذا او ابتدا باید مورد تکریم قرار بگیرد تا بتواند با خلق آثارش، فرهنگ سازی کند. پس لازم است که دولتها روح و جسم هنرمندان را با حمایتهای معنوی و مادی خود صیقل دهند تا آنان همچنان بلوری بودن خویش را حفظ کنند.
این سینماگر ادامه داد: دولتها در مقوله فرهنگ سازی جامعه، رکن اساسی دارند به شرطی که تعامل سازندهای با اهالی هنر و هنرمندان داشته باشند. لذا در این زمینه میتوانند با تشکیل اتاق فکرهایی که متشکل از هنرمندان طراز اول کشور است به کمک فرهنگ بیایند. البته دولتها نباید در این اتاق فکرها، دخالتهای سیاسی داشته باشند بلکه باید بستر مناسب را برای تراوش اندیشههای هنرمندان برای فرهنگ فراهم کنند. بنابراین معتقدم مقوله فرهنگ را باید به هنرمندان و اندیشمندان این عرصه واگذار کرد. البته هنرمندان متعهد، با تجربه و دلسوخته، نه هنرمندانی که تاجر هنر هستند و بیشتر به فکر منافع شخصی و یا گروهی خود هستند.
اوجاقلو تصریح کرد: مقام معظم رهبری دغدغههای زیادی در حوزه فرهنگ دارند و نامگذاری امسال به نام فرهنگ نشان از همان دغدغههای معظم له است و ما خوشحالیم که ایشان توجه ویژهای به فرهنگ دارند واین نام گذاری نشان ازهنرمند بودن ایشان دارد. در واقع باید گفت که هنرمند واقعی، خود ایشان است که با هنرمندی و ظرافت، همواره نگاه جامعی به فرهنگ داشته و دارند.
این تهیه کننده کارهای تلویزیونی خاطر نشان کرد: یکی از کارهای مثبت دولت گذشته و شخص آقای شمقدری در دولت دهم، تاسیس سازمان سینمایی بود که این سازمان میتواند در نقش آفرینی و محقق کردن شعار «فرهنگ با مدیریت جهادی و عزم ملی» از سوی سینماگران جلو دار باشد. چرا که این سازمان هم از قدرت اجرایی بیشتری برخوردار است و هم، بودجه بیشتری را برای کارهای فرهنگی درکشور دراختیار دارد. لذا امیدواریم که دولت جدید هم، قدر این سازمان را بداند و با مدیریت جهادیو عزم ملی سینماگران، در پی تحقق شعار امسال در حوزه فرهنگ باشد.
اوجاقلو گفت: دولتهای گذشته درحالی که شعار فرهنگ را محور فعالیتهای خود قرار میدادند اما هرگز به طور شفاف، توجه ویژهای به فرهنگ نداشتند و با زیرکی از کنار آن عبور میکردند و چه بسا آسیبهایی را هم، با سیاسی کاریهایی که انجام میدادند به فرهنگ وارد میساختند. متاسفانه سیاسی بازی دولتها، موجب صدمه زدن به حوزه فرهنگ شده است هرچند که باید بپذیریم دولتها هم عنادی با فرهنگ نداشتند اما سیاسی کاری آنان در اداره کشور، سبب آسیب رساندن به فرهنگ شده است که امیدواریم با تدوین برنامههای دراز مدت فرهنگی، ریل گذاری درستی را دراین امر شاهد باشیم.
وی افزود: من خیلی به وضعیت فرهنگی کشور، خوشبین نیستم و معتقدم برای رسیدن به یک جامعه فرهنگی؛ نیازمند یک انقلاب فرهنگی هستیم چرا که فرهنگ حال حاضر کشور، نمیتواند جوابگوی دغدغههای فرهنگی مقام معظم رهبری باشد و کشور برای رسیدن به فرهنگی که مد نظر رهبری است باید خودش را برای یک تغییر بنیادین در حوزه فرهنگی، آماده نماید.