شجریان در آغاز این نشست به ارائه مقدمهای در خصوص ساخت این سازها و انگیزه خود درباره ساخت آنها پرداخت و گفت: ما در موسیقی سنتیمان اساتید بزرگی داریم که سازهایی را به زیباترین شکل نواختند و ما با آنها زندگی میکنیم.
وی با بیان این مطلب افزود: آنچه سبب شد و مرا وادار کرد تا به دنبال ساخت این ساز بروم برخی نقایصی بود که در ارکستر سازهای ایرانی وجود داشت که یکی از آنها کاستی صدای بم در ارکستر است؛ ما در موسیقی کلاسیکمان به این صدا نیاز داریم و این خود انگیزهای شد که من این سازها را بسازم.
وی با اشاره به قابیلتها و ارزش صدای بم در جمع نوازی و ارکستر گفت: در سازهای کلاسیک غربی سازهایی وجود دارد که قابلیتهای فراوانی در صدای بم دارند لذا در طول زمان دریافتم کاستی این صدا در ارکستر ایران بسیار محسوس است.
شجریان با تاکید بر این مطلب که این سازها همچون خواهران مهربانی برای سازهای کلاسیک هستند گفت: این سازها هرچه قدر رنگ بیشتری داشته باشد ما به اصل آهنگها نزدیکتر شدهایم اما در نهایت پذیرش این سازها از جانب اساتید و پیشکسوتان و تجربه نوازندگی با آنها تا حدودی محتاطانه صورت میگیرد.
این استاد نامی آواز ایران با بیان اینکه جوانها بیشتر به سمت و سوی این ساز میآیند گفت: به طور حتم جوانها به این سازهای ابداعی توجه بیشتری نشان خواهند و در واقع من این سازها را ساختم که جوانها از آن استفاده کنند و این سازها در لابه لای سازهای سنتی ما جا پیدا کنند.
وی در خاتمه این نشست خاطرنشان نمود: عشق به صدای بم دارم ولی در ارکستر صدای بم بسیار کم است ولی مهمترین هدف من این است که من این سازها را میسازم تا کسانیکه ساز میسازند بیایند و در این حوزه جدی فعالیت کنند تا در آینده شاهد برگزاری نمایشگاه برای سازهای ابداعی دیگران باشیم.
گفتنی است کارگاه سنتور و سازهای ابداعی محمدرضا شجریان از ۲۲ تا ۲۸شهریور همه روزه از ساعت ۱۰ الی ۱۳ و ۱۴ الی ۲۰ در سالن پاییز خانه هنرمندان ایران برگزار میشود.