تصحيحي بر «شرح الكنوز و بحر الرموز» پس از 6 قرن
تاريخ : شنبه ۱۲ تير ۱۳۸۹ ساعت ۱۱:۲۵
تصحيح و تحقيق نسخه كهن «شرح الكنوز و بحر الرموز» را كتابخانه مجلس شوراي اسلامي به كوشش اميد سروري منتشر كرد. در اين نسخه علاوه بر شرح حال سراينده اين مجموعه، عقايد مذهبي او نيز جاي دارند كه مصحح به تفصيل به آنها پرداخته است.
به گزارش هنر نیوز به نقل از ايبنا و روابط عمومي كتابخانه، موزه و مركز اسناد كتابخانه مجلس شوراي اسلامي، نسخه اصلي «شرح الكنوز و بحر الرموز» دومين مثنوي بلند «پير جمال اردستاني»(متوفي به سال 879 قمري) پس از كنزالدقايق است. اين مثنوي مانند مثنويهاي ديگر اين اديب به نظم و نثر در سه بخش اصلي در شريعت، طريقت و حقيقت تأليف شده است.
پير جمال اردستاني، شاعر و عارف معروف سده نهم قمري و موسس سلسله عارفانه «پير جماليه» است. او در اين سه بخش به تبيين و بسط تفكرات عرفاني خود پرداخته است. اين اثر در شمار مهمترين منابع مطالعاتي در حوزه عرفان و تصوف و به ويژه درباره «پير جماليه» به شمار ميرود.
اين مثنوي عارفانه، اطلاعات نو و مهمي درباره سراينده اثر، پير مرتضي علي اردستاني(مرشد پير جمال اردستاني)، عبدالسلام كامويي و فرزندش، شيخ امام الدين محمدحسين كامويي ارايه ميكند. تفسير و تأويل برخي از ابيات مثنوي، تبيين پارهاي از وقايع مهم روزگار سراينده و مطالب و مباحث عرفاني، ديني و اخلاقي از ديگر موضوعات مطالب اين رساله خطياند.
تصحيح و تحقيق حاضر بر «شرحالكنوز و بحرالرموز» را اميد سروري به انجام رسانده است. او در اين اثر پس از پيشگفتار به شرح حال سراينده، عقائد مذهبي او از جمله اعتقاد به ولايت حضرت علي عليه السلام، اعتقاد به امامت دوازده امام و معصوميت ايشان(ع)، تأويل، احترام به خلفا و صحابه پيامبر اسلام صلي الله عليه و آله و سلم پرداخته است.
از ديگر مباحث اين نوشتار ميتوان عقائد كلامي از جمله جبر و اختيار، صفات و ذات خدا و علوم عقلي، طريقت پير جماليه، سبك شاعري و نويسندگي، آثار پير جمال، محتوا و مضمون و ويژگيهاي سبكي اثر را نام برد.
اين تصحيح بر اساس نسخه خطي كتابخانه مجلس، نسخه خطي كتابخانه سعيد نفيسي در كتابخانه دانشگاه تهران، دو نسخه خطي كتابخانه مرحوم ملك، نسخه خطي كتابخانه ديوان هند در كتابخانه بزرگ لندن، نسخه خطي مرحوم سلطانالقرائي در كتابخانه مجلس، نسخه خطي مدرسه عالي سپهسالار( شهيد مطهري)، نسخه خطي كتابخانه كاخ گلستان و نسخه خطي كتابخانه مدرسه حجتيه قم صورت گرفته است. البته نسخه شماره 4276 موجود در كتابخانه مجلس به عنوان نسخه اصل در نظر گرفته شده.
پيوستهايي از تصاوير نسخههاي خطي، افزودهها، افتادگيها، جابجاييهاي نسخهها و نمايههاي آيات، احاديث، روايات، اقوال، امثال و ابيات عربي، نامها، خاندانها، جايها، كتابها، امثال، حكم و مثلوارهها از ديگر مطالب اين نسخهاند.
كتاب «شرح الكنوز و بحر الرموز» را كتابخانه مجلس شوراي اسلامي در شمارگان 1000 نسخه، 439 صفحه و بهاي شصت هزار ريال به چاپ رسانده است.