نیما مهدیان در گفتگو با هنرنیوز:
باید برای ارتباط فیلم های مستند با مخاطب چاره اندیشی کرد
یک فیلم ساز مستند معتقد است فیلم های مستندی که در شبکه خانگی حضور دارند اگر چه فی نفسه کار خوبی است اما به دلیل اینکه نتوانستند با مردم ارتباط برقرار کنند همچنان ناکارآمد هستند.
تاريخ : يکشنبه ۲۷ مهر ۱۳۹۳ ساعت ۰۹:۵۷
نیما مهدیان فیلمساز مستند کشورمان در گفتگو با خبرنگار سینمایی هنر نیوز در مورد حضور فیلم های مستند در شبکه خانگی گفت: این که این فیلمها در شبکه خانگی حضور دارند فی نفسه کار ارزشمندی است و سبب فرهنگ سازی فیلم های مستند می شود. البته این پروژه سالها است که در حال انجام است و از سال ۸۸ این کار به صورت جدی تر دنبال شده است.اما معتقدم پخش این فیلم ها در شبکه خانگی خیلی نمی تواند موثر باشد به این دلیل که مردم هنوز نتوانستند با این فیلم ها ارتباط برقرار کنند. مثلا برخی از فیلم ها حتی با تیراژ۳۰ هزار نسخه ، باز هم مرجوع می شوند در حالی که بعضی از این فیلمها، فیلم های قوی هستند که هم کارگردانان آنان آدم های به نامی هستند و هم فیلم هایشان تحسین شده در جشنواره های داخلی و خارجی هستند.
کارگردان فیلم مستند« خانه سرخ» اضافه کرد:
ساماندهی فیلم های مستند در شبکه خانگی نیازمند یک سازمان قوی است و صرف اینکه چند نفر در واحد بازرگانی حضور داشته باشند تا به دنبال مجوز برای این فیلم ها بروند نمی تواند مثمر ثمر باشد وی ادامه داد: شاید یکی از مهمترین دلیلی که فیلم های مستند در شبکه خانگی مورد اقبال عمومی قرار نگرفته است این باشد که مستند سازها برای دل خودشان فیلم می سازند و اصلا به فکر مخاطب عام نیستند درحالی که باید به نیازهای مخاطب توجه کرد. ضمن اینکه شبکه قوی ای مثل شبکه مستند تلویزیون ۲۴ ساعته بهترین مستندها را به صورت رایگان برای مردم پخش می کند لذا فیلمسازانی که قرار است فیلمشان وارد شبکه خانگی شود باید فیلم هایشان چند سرو گردن بالاتر از فیلم های پخش شده در تلویزیون باشد تا مخاطب تمایلی برای خرید این فیلم ها داشته باشد.
کارگردان فیلم مستند« مسافر کربلا» اظهار داشت:
در حال حاضر متاسفانه سرمایه گذاری در زمینه ساخت فیلم های مستند خیلی کم است لذا لازم است تا یک نهاد خاص با بودجه ویژه برای این منظور راه اندازی شود.نیما مهدیان با بیان اینکه چون فیلم های مستند معمولا سناریو، سوپراستار و درام ندارند بنابراین باید خیلی چالشی ساخته شوند تا بتوانند مخاطب را جذب کنند گفت: بهترین فیلم مستندی که در سالهای اخیر توانسته از فروش خوبی برخوردار باشد فیلم « فقر و فحشا» ساخته آقای مسعود ده نمکی بوده است. اما درحال حاضر چنین پتانسیلی نه در مستند سازها و نه در مضامین فیلم های مستند دیده نمی شود که بتواند مردم را برای خرید این فیلم ها ترغیب کند.لذا ضروری است که یک ارگان مستقلی برای پخش فیلم های مستند شکل بگیرد و خارج از باند بازیها به خرید فیلم های مستندی که احساس می کنند هم بازگشت سرمایه دارند و هم مردم آنان را می بینند اقدام کنند تا فیلم های مستند در شبکه خانگی سروسامان بگیرد.
کارگردان فیلم مستند «میراث ناپدری» با بیان اینکه حضور فیلم های مستند در شبکه خانگی نیازمند تدبیر ویژه از سوی مدیران سینمایی است اظهار داشت: نباید فیلم های مستند ایرانی که در جشنواره های خارجی جوایزی را کسب کردند ملاک حضور در شبکه خانگی قرار بگیرد چرا که تجربه نشان داده این فیلم ها به هیچ عنوان فروش ندارند چون معمولا سوژه هایی که برای جشنواره های خارجی جذاب است برای تماشاگران داخلی جذابیتی ندارد.
وی «تبلیغات» را یکی از فاکتورهای مهم برای معرفی فیلم ها ذکر کرد و یاد آور شد: متاسفانه فیلم های مستند در شبکه خانگی به هیچ عنوان تبلیغاتی ندارند و زمانی که تماشاگر تبلیغاتی راجع به فیلم های مستند نمی بیند انگیزه ای هم برای دیدن اینگونه فیلم ها در او ایجاد نمی شود.
این مستند ساز کشورمان ، ذکاوت مستند ساز، انتخاب سوژه و نوع ساختار فیلم را برای جذب مخاطب ، بسیار مهم ارزیابی کرد اما درعین حال گفت: گویا مستندسازها بحث «سرگرمی» را در این ژانر به فراموشی سپردند در حالی که بحث سرگرمی باید یکی از شاخص های اصلی سینمای مستند باشد چرا که بعد از سرگرمی است که کارگردان می تواند به القای مفهوم خود در فیلم بپردازد.