به گزارش هنرنیوز به نقل از ستاد خبری بیست و ششمین دوره جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان؛ در این جلسه نیکخواهآزاد ضمن اشاره به تفاوتهای فیلم «برای کودک» و فیلم «درباره کودک»؛ گفت: فیلمی که «برای کودک» ساخته میشود؛ باید رغبت تماشا را در کودک ایجاد کند و او در تمام طول فیلم به تماشای آن پایبند بماند. مضامین این فیلم باید به گونهای باشد که از نظر روحی و اخلاقی برای ذهنش مخرب نباشد.
وی با اشاره به این که قصد ما در این جلسه جداکردن مرزهای سینمای کودک و سینمای بزرگسال نیست گفت: قصد داریم تا مفاهیم سینمای کودک را مورد بررسی قرار دهیم. در این جا؛ این مسئله پیش میآید که چرا گاهی طرح برخی موضوعات را برای کودکان مناسب نمیدانیم. کودک امروز باید برای رسیدن به رشد اجتماعی لازم با برخی مسائل روبرو و آشنا شود؛ اما در مقابل، هنرمند نیز وظیفه دارد تا مخاطب خود را شناخته و با توجه به شناختش به خلق اثر بپردازد. هنرمند امروز باید کودک نسل امروز را شناخته و بر اساس نیاز های او اثری را خلق کند. متأسفانه چون در این زمیه ضعیف عمل کردهایم کودک امروز، روی به فیلمهای بزرگسال میآورد.
وی ادامه داد: فیلم کودک قرار نیست تا به یکباره او را دچار تحول فکری کند و از نقطه صفر به صد برساند. ما با فیلمهای حوزه کودک قصد نداریم که هویت آنها را به یکباره از کودک به بزرگسال تغییر دهیم؛ اما میتوانیم برای او لذت آفرین باشیم و در این میان تجربههای اجتماعی او را ارتقا دهیم.
نیکخواه که در کارگاه آموزش فیلمنامه نویسی بیست و ششمین جشنواره بین المللی فیلم های کودکان و نوجوانان سخن میگفت در ادامه گفت: گاهی شاهد فیلمهایی هستیم که «درباره کودک» هستند و در این فیلمها به زندگی کودک پرداخته میشود. معمولاً این پرداختها به گونهای نیست که برای کودک جذاب باشد.
هم چنین او درباره ظرافتهای داستانی حضرت یوسف(ع) سخن گفت و به این نکته اشاره کرد که داستان حضرت یوسف از این رو «احسن القصص» نام گرفته که در روایت آن خصوصیات منحصر به فردی وجود دارد. از جمله این خصوصیات میتوان به خیر و شر مطلق، چرخش سریع که در اصطلاح به آن(U turn) گفته میشود، اشاره کرد.
هم چنین او به ارزشهای داستانی در فرهنگ ایرانی اشاره کرد و گفت: داستانهای قومی و عامیانه ما باید مورد توجه فیلمنامه نویسان قرار گیرند تا بتوانند از قابلیتهای آنها استفاده کنند و فیلمنامههاشان برای کودک جذاب و جالب توجه باشد.
این کارگردان سینما ضمن اشاره به این نکته که چرا علائق کودکان ما در انتخاب فیلم با یکدیگر متفاوت است گفت: کودکان و نوجوانان در سراسر دنیا به هم شبیهاند و علایقشان به هم نزدیک است و تفاوتهای شخصیتی آنها پس از گذر به دوران جوانی بروز میکند. اما به علت این که اختیارشان با والدین و یا معلمانشان است؛ نمیتوانند چیزی را که دوست دارند انتخاب کنند و گاهی به آنها چیزهایی تحمیل میشود؛ از جمله آن فیلمهایی است که مورد علاقه بزرگترهاست.
در این جلسه پرسشهایی از سوی شرکت کنندگان در این جلسه مطرح شد که نیکخواه به بحث و بررسی درباره آنها پرداخت.
در بخش دوم این جلسه ساعت ۱۴:۳۰ دقیقه آغاز شد، طرحهای فیلم نامه نویسان نوجوانی که در کارگاه حاظر شدند؛ مورد بررسی قرار گرفت.