یکی از متنوعترین و در عین حال جذابترین برنامههای تلویزیونی مسابقات هستند که هم در افزایش دانش علمی مخاطبان موثر هستند و هم در آموزشی غیرمستقیم شرایط صحیح رقابت را آموزش میدهند.
اما مسابقات تلویزیونی نیز گونههای متنوعی دارند که برای گروههای سنی مختلف برگزار میشوند. اما گونهای از مسابقات تلویزیونی مسابقات موضوعی و تخصصی هستند که اتفاقات این مسابقات با توجه به اینکه در یک زمان چند دقیقهای حجم زیادی از اطلاعات تخصصی را به مخاطب منتقل میکنند بسیار مورد توجه مخاطبان تلویزیونی قرار دارند.
شبکه آموزش در یکی دو سال اخیر توجه زیادی به مسابقات تلویزیونی نشان داده است که مسابقه «همسایه سلام» با محوریت خانواده،مسابقه «زوج برتر» با محوریت اصلاح الگوی مصرف و اشاعه فرهنگ صحیح گردشگری و در نهایت مسابقه تلویزیونی «مشاعره» به عنوان یکی از بهترین برنامههای ترکیبی تلویزیون از آن جمله هستند و به خصوص برنامه «مشاعره» با ترکیب مناسب رقابت و افزایش اطلاعات عمومی مخاطبان توانسته به مقبولیت بسیار خوبی در میان ماخطبان تلویزیونی دست یابد.
اما در ادامه همین رویکرد از ابتدای ماه مبارک رمضان شاهد پخش مسابقه قرآنی "بشارت" هستیم که میتوان ادعای سازندگان آن مبنی بر طراحی و ساخت متفاوتترین مسابقه قرآنی سیما را تائید کرد و شاید مهمترین نقطه بارز این مسابقه در این است که تخصصی بودن را به معنای واقعی کلمه رعایت کرده است.
در این مسابقه شاهد رقابت ۶۰ قاری و حافظ ممتاز قرآن کریم هستیم و این نشان دهنده این است که سازندگان "بشارت" به خوبی دریافتهاند که برای برگزاری یک مسابقه قرآنی باید افرادی را در مساتبقه خود شرکت دهند که شانیت قرآن کریم رعایت شود و هم اینکه به واسطه حضور افراد ممتاز قرآنی شاهد یک رقابت جذاب باشیم.
با نگاهی کلی به مسابقه «بشارت» میتوان گفت که این مسابقه متفاوت با آنچه تا امروز تحت عنوان مسابقه قرانی از تلویزیون پخش شده است چرا که این مسابقه بیشتر جنبه تفسیری دارد تا صرف قرائت و در بخشهای مختلف شرکتکنندگان باید بتوانند ایات را تفسیر و قرائت کنند.
همچنین از دیگر ویژگیهایی که باعث میشود تماشای «بشارت» برای مخاطبان تلویزیون جذاب باشد گنجاندن یک بخش است که در خلال مسابقه در مدت زمان ان ۷ دقیقه پخش و هر قسمت تداعی کنده یکی از آیات قران است که شرکت کنندگان پس از دیدن این بخش نمایشی باید آیه و سوره مورد نظر را بگویند و سپس قاری به قرائت آن بپردازد که استفاده از یک آیتم نمایشی میتواند به میزان جذابیت یک برنامه تلویزیونی کمک زیادی کند.
یکی دیگر از بخشهای مسابقه نقاشی خط است که توسط استاد علیرضا اسکندری در هر برنامه یک آیه نقاشی خط میشود و کسی که به عنوان حافظ در مسابقه حضور دارد باید آیه و سوره مورد نظر را حدس بزند و سپس ایه و ادامه آن توسط فرد قاری قرائت شود و تلفیق اصیل خطاطی با آیات قرآنی باعث شده تا به لحاظ بصری نیز این مسابقه زیباییهای خاص خودش را داشته باشد.
همچنین یکی دیگر از قسمتهای جدید و نوین کار که کمتر در برنماهههایی اینچنینی دیده شده است پخش قسمتی از فیلمهای تاریخ ادیان است و گروههای شرکت کننده پس از دیدن این بخش باید آیه و سوره مربوطه را حدس بزنند و سپس آنرا قرائت کند که نشان میدهند سازندگان این مسابقه برای جذابیت بیشتر برنامه به شیوههای مختلف فکر کردهاند
اما نکته دیگری که در این مسابقه کاملا به چشم میآید طراحی متفاوت دکورهای برنامه است. در این مسابقه سه دکور مختلف داریم که شامل دکور بخش نمایشی، دکور بخش نقاشی خط و دکور اصلی مسابقه است و در همه اینها سعی شده تا از فضای تکراری موجود فاصله گرفته شود که دکور متفاوت بخش اصلی شاید بارزترین نکته در طراحی صحنه مسابقه تلویزیونی «بشارت» باشد.
در این بخش سعی شده تا دکور مسابقه از تمام مسابقات قرآنی دیگر متمایز باشد چرا که هر وقت اسمی از طراحی اسلامی میآید همه از طرحهای اسلیمی استفاده میکنند و مخاطب دیگر از این نوع دکور خسته شده به همین دلیل با دکور را به صورت منحنی طراحی شده که الهام گرفته از فرم معماری اسلامی است و در پس زمینه نیز از طرحهای ترنج بهره گرفته شده تا حس نیایش به مخاطب منتقل شود.
نکته آخر اینکه مسابقه ۷ مرحله دارد که سعی شده در هر مرحله سوالات متفاوتی را شاهد باشیمو برخی از این سوالات آنقدر سخت هستند که شرکتکنندگان باید آگاهی کاملی از قرآن و شان نزول آیات مختلف داشته باشند که در نظر گرفتن این نکته که شرکتکنندکان در مسابقه همگی حافظ و قاری ممتاز قرآن هستند بر جذابیتهای افزوده است و در صورت تداوم آن برای سالهای آینده میتوان امیدوار بود به لحاظ کیفیت تصویری نیز شاهد مسابقه بهتری باشیم.