شهرستان میامی پذیرای مسافران نوروزی است
گذری به یکی از شهرهای سمنان؛
شهرستان میامی پذیرای مسافران نوروزی است
ابراهیم آباد یکی از زیبا‌ترین روستاهای شهرستان میامی به شمار می‌رود که بر خرابه‌های شهر تاریخی زیدر که از قدمتی بالغ بر ۵۰۰ سال در زمان صفویه (شیخ صفی الدین اردبیلی) برخوردار بود، بنا شد.
 
تاريخ : سه شنبه ۱۵ اسفند ۱۳۹۱ ساعت ۱۲:۵۸
به گزارش هنرنیوز،شهرستان میامی، شرقی‌ترین شهرستان استان سمنان در مسیر تهران به مشهد است. این شهرستان از شمال به استان‌های گلستان و خراسان شمالی، از شرق به استان خراسان رضوی و از غرب به شهرستان شاهرود محدود شده و بالغ بر ۵۰ هزار نفر جمعیت دارد. طبق اسناد موجود قدمت شهر میامی بیش از هزار سال است و طی این سنوات قبایل مختلفی زندگی می‌کرده‌اند. 

با توجه به قرار گرفتن این شهرستان در محور ارتباطی تهران - مشهد اهمیت ارتباطی و ترانزیتی آن از گذشته‌های دور مورد توجه بوده است. وجود ۷ کاروانسرای میامی، سپنج (جهان آباد)، میاندشت، عباس آباد، الحاک، صدرآباد و محمدآباد پل ابریشم خود گواه این مدعاست. 



شهر میامی به عنوان مرکز این شهرستان از آثار تاریخی و گرانبهای بسیاری برخودار است که از آن جمله می‌توان به کاروانسرای شاه عباسی، مسجد و حمام آقایان و موزه مردم‌شناسی اشاره کرد.

علیرضا اسلام پناه در این باره می‌گوید: « مناطق نمونه و روستاهای هدف گردشگری شهرستان میامی دارای ۴ منطقۀ نمونۀ گردشگری شامل دشت شقایق و آفتابگردان، جنگل و آبشار نام نیک و جنگل دشت شاد و عباس‌آباد است. فرومد و نردین هم از روستاهای هدف گردشگری آن است.»

او ادامه می‌دهد: تنوع قومی و فرهنگی این خطه اعم از کرد، ترک، عرب و فارس و... آداب و رسوم و آیین‌های متنوعی را سبب گردیده است. » 

شهرستان میامی مدفن پاک شهید شیخ حسن جوری رهبر نهضت سربداران در کلاته میرعلم روستای فیروز آباد (دهستان فرومد) است. آرامگاه ابن یمین فرومدی شاعر قطعه سرای قرن هفتم نیز در کنار مسجد جامع باشکوه فرومد زینت بخش تاریخ و فرهنگ ناب این خطۀ است.

 



این راهنمای گردشگری درباره صنایع دستی و سوغات میامی می‌گوید:« جاجیم بافی، لاک تراشی، تولید البسه محلی، دست بافته‌های سنتی، نمدمالی و... بوده و سوغات آن قیسی و برگۀ زردآلو است.»

اسلام پناه درباره جاذبه‌های گردشگری این شهر توضیح می‌دهد: « کاروانسرای میامی در مرکز شهر واقع شده و از کاروانسراهای زیبای عهد صفوی است که تقریباً سالم بر جای مانده است. این بنا به فرم حیاط مرکزی و از نوع چهار ایوانی است بوده که با آجر ساخته شده است. ورودی این بنا که به شکل هشتی و در دو اشکوب است، در ضلع شمالی کاروانسرا قرار دارد. در سردرب ورودی کتیبه‌های سنگی حجاری و نصب شده که تاریخ ساخت و بانی آن در روی آن درج شده است و از این حیث منحصر به فرد می‌باشد. کاروانسرای میامی با زیربنای ۵۲۵۰ متر مربع به شماره ۱۷۱۸ در سال ۱۳۶۵ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده و در حال حاضر محل موزه مردم‌شناسی است. » 



از دیگر جاذبه‌های این شهرمسجد جامع و آرامگاه ابن یمین فرومدی است . این کارشناس توضیح می‌دهد: « این مسجد فوق‌العاده مربوط به دورۀ خوارزمشاهیان در روستای فرومد در ۱۶۰ کیلومتری شرق میامی واقع شده است. این بنا با گچبری‌های زیبا یکی از ۲ مسجد دو ایوانه کشور محسوب می‌شود. آرامگاه ابن یمین فرومدی نیز در انتهای روستا قرار دارد. باطن ساختمان زیبا به هیچ وجه با بافت روستا تطابق ندارد و شش گوش است و زوایی زیبایی بنا را در برگرفته است. سنگ قبر داری شش ضلع کوچک است که روی آن نوشته شده است: «آرامگاه امیر فخرالدین محمد ابن یمین الدین متخلص به ابن یمین. شاعری بوده است دانشمند. دوران زندگی را با کمال مناعت و وارستگی به پایان رسانده است» سال تولدش برابر با ۶۸۵ هجری قمری و سال وفاتش برابر است با ۷۶۹ هجری قمری است.» 



اگربه میامی رفتید آرامگاه شیخ حسن جوری رهبر نهضت سربداران را از دست ندهید. این آرامگاه در ۱۰۰ کیلومتری میامی در کلاته میرعلم روستای فیروزآباد حوالی روستای فرومد واقع است.

اسلام پناه می‌گوید: « این آرامگاه که متشکل از یک اتاق ۳ در ۴ و گنبد مدور روی آن است. در قسمت شمالی شهر قدیمی جور قرار دارد و از خشت خام ساخته شده است. و عاری از هرگونه پیرایه و تشریفات ظاهری است. شیخ حسن جوری یکی از رهبران قیام سربداران و از شاگردان شیخ خلیفه و از رهبران سیاسی و مذهبی قرن هفتم هجری بود که به دست وجی الدین مسعود در سال ۷۴۵ به شهادت رسید»

او درباره مجموعه کاروانسراهای میاندشت هم می‌گوید:« مجموعۀ کاروانسراهای میاندشت در ۴۰ کیلومتری مسیر ارتباطی میامی - مشهد واقع شده است. این مجموعه شامل ۳ کاروانسرا است که یکی در دورۀ صفوی و ۲ کاروانسرای دیگر در دورۀ قاجاریه ساخته شده است. این مجموعه با مساحت ۱۷۰۰۰ متر مربع بزرگ‌ترین کاروانسرای ایران است.» 

کاروانسرای عباس آباد هم در ۷۵ کیلومتری شرق میامی، (جاده مشهد) و در مرکز روستای عباس آباد واقع شده است. تاریخچۀ ساخت این کاروانسرا مربوط به دورۀ صفویه است که در دورۀ قاجار مرمت اساسی شده است. فرم پلان این کاروانسرا مستطیل شکل و از نوع ۴ ایوانی است. این کاروانسرا دارای دو ورودی شرقی و غربی است که ورودی اصلی آن در ضلع شرقی می‌باشد.

اسلام پناه توصیه می‌کند گردشگران به روستای ابراهیم‌آباد سفلی در ۱۰ کیلومتری شرق میامی هم سری بزنند. ابراهیم آباد یکی از زیبا‌ترین روستاهای شهرستان میامی به شمار می‌رود که بر خرابه‌های شهر تاریخی زیدر که از قدمتی بالغ بر ۵۰۰ سال در زمان صفویه (شیخ صفی الدین اردبیلی) برخوردار بود، بنا شد.
ابراهیم آباد بافت تاریخی بسیار زیبایی دارد. خانه‌های این روستا از مصالح بومی و سنتی ساخته شده و از سبک معماری خاصی پیروی می‌کند. در سال‌های اخیر به همت بنیاد مسکن بافت این روستا بهسازی و مرمت شد. 


کوچه‌های سنگفرش، دیوارهای کاهگلی و سیمگل با ازاره‌های آجر قزاقی و درختان کهنسال هنگام ورود، نظر هر گردشگری را به خود جلب می‌کند. مجسمه زیبای «دهقان» در ورودی روستا با به دست گرفتن فانوس حضورتان را خیرمقدم می‌گوید و شما را به پذیرایی گرم مردم سخت کوش آبادی نوید می‌دهد. 

ابراهیم آباد را می‌توان به رستورانی از انواع غذاهای خوشمزه سنتی تشبیه کرد که می‌توان به جوشبره، قروتی، چلکوت، حسود، شیره جوش، آش ترش و آش کما اشاره کرد. مردم این روستا از آیین‌ها و آداب و رسوم متنوعی محافظت نموده و از نسلی به نسل دیگر منتقل کرده‌اند که از آن جمله می‌توان به مراسم عید و عیدگاه اشاره کرد. 



این روستا همه ساله جشنواره‌ای غذاهای محلی را برگزار می‌کند و با توجه به وقوع در کنار اتوبان تهران – مشهد می‌تواند پذیرای گردشگران و زوار آقا علی ابن موسی الرضا (ع) باشد.
کد خبر: 55529
Share/Save/Bookmark