موسیقی معاصر تریبون ندارد
علیرضا مشایخی در گفتگو با هنرنیوز؛
موسیقی معاصر تریبون ندارد
استاد علیرضا مشایخی آهنگساز پیشکسوت و رهبر ارکستر گفت: یک انتقاد بزرگ به جشنواره‏های هنری در ایران عدم وجود تریبون برای موسیقی معاصر است؛ علت اساسی این مسئله، کمبود اطلاعات استادان موسیقی از جریان‏های هنری معاصر است.
 
تاريخ : سه شنبه ۱۱ آذر ۱۳۹۳ ساعت ۱۱:۲۶

مشایخی در گفتگو با خبرنگار گروه موسیقی هنرنیوز درباره وضعیت موسیقی در کشور و تعطیلی ارکستر ملی گفت: از این بابت متاسفم و امیدوارم که دوباره فعالیت خود را از سر بگیرد؛ وضعیت موسیقی در هزار سال اخیر در کشور ما، همواره فاجعه آمیز بوده است. 

وی به آسیب های آموزش موسیقی در کشور اشاره کرد و اظهار داشت: « وجود سیستم آموزشی صحیح در دبیرستان و دانشکده‏های موسیقی، مي‏تواند راه توسعه‏ي موسیقی علمي را هموار كند، اما متاسفانه در حال حاضر فعالیت‏ها به فداکاری‏های فرد محدود می شود و یک عزم جدی همگانی برای بهبود شرایط موسیقی وجود ندارد». 

وی با بیان این مطلب افزود: «من خرسندم که با همکاری اعضای گروه موسیقی تهران در بیست سال اخیر دهها نوازنده و آهنگساز جوان وارد عرصه هنر جدی شده‏اند ولی این فعالیت ها که شامل صدها اجرای سُلو و ارکستر می‏شود، برای مملکتی با جمعیت و وسعت ایران ناچیز است». 

مشایخی با تأکید بر اینکه اساسا جامعه‏ي فرهنگی بدون جنبش هنری قابل تصور نیست، گفت: «بوده‏اند فلاسفه ای که باور داشتند اصولا هدف همه هنرها رسیدن به جوهر موسیقی است، با چنین مقدمه‏ای و با مقایسه با ممالک پیشرفته باید گفت آن‏چه در موسیقی ایران در جهت شرایط بهتر برای بهبود وضعیت آن صورت می‏گیرد نزدیک به صفر است. برای مثال در هر شهرکی در آلمان مدرسه موسیقی وجود دارد و هر مدرسه موسیقی امکانات برگزاری کنسرت دارد و در کنار مدرسه موسیقی، در مدارس معمولی هم، آمفی‏تئاترهایی مجهز برای کنسرت وجود دارد، اما در ایران کمترین امکانات برای موسیقی وجود ندارد.» 



وی با انتقاد از وضعیت سالن‏های اجرای موسیقی گفت: «ما در تهران با این همه جمعیت به زحمت سالنی مناسب برای اجرای موسیقی با امکانات مناسب که حداقل آن یک پیانو کوک است، پیدا می کنیم و ناگزیر هنوز هم برای اجرای کنسرت باید به تالار رودکی قناعت کنیم». 

وی تصریح كرد:« آموزشگاه های موسیقی‏ـ به خصوص در مواردی که برخی استادان بزرگ به دلایلی حاضر نیستند در مدارس رسمی تدریس کنند و مشغول تدریس خصوصی هستند ‏ـ خدمت زیادی به تعلیم و تربیت موسیقی می‏کنند؛ طبعا آموزشگاه‏ها نمی‏توانند جواب‏گوی نیازهای همه‏ی هنرجویان موسیقی باشند لیکن در اوضاع فعلی بودن آنها بهتر از نبودنشان است». 

وي افزود: «من و بعضی همکارانم بارها پیشنهادهای دقیقی برای بهبود وضعیت موسیقی در کشور به مسئولان ارائه داده‏ايم و اگر حدود تنها دو درصد از پیشنهادات ما انجام شده بود وضع موسیقی ما قطعا روبه جلو بود». 

وی با اشاره به آسیب‏های موسیقی در ایران متذکر شد: «یک انتقاد بزرگ به جشنواره‏های هنری در ایران عدم وجود تریبون برای موسیقی معاصر است؛ علت اساسی این مسئله، کمبود اطلاعات اساتید موسیقی از جریان‏های هنری معاصر است ولی در هر صورت با مدیریت صحیح می‏توان حتی از آنان خواست که تحولی در دیدگاه‏های خود به وجود آورند؛ برای مثال شاگردان استاد بزرگی مانند «فریماه قوام صدری»هنگام مقابله با جریان‏های هنری معاصر در اروپا احساس کمبود نمی‏کنند، بنابراین این امکان وجود دارد که در ایران شاهد تبلور هنری باشیم». 

علیرضا مشایخی در خاتمه از برگزاری «جشنواره‏ی موسیقی کلاسیک تا معاصر» خبر داد و گفت: خوشحالم به اطلاع برسانم که هفتمین گردهمایی وسیع ما با عنوان «جشنواره‏ی موسیقی کلاسیک تا معاصر» در روزهای ۱۱ تا ۱۴ دی‏ماه در تالار رودکی برگزار می‏شود.

گفتگو: مریم خاکیان

کد خبر: 77039
Share/Save/Bookmark