به گزارش هنرنیوز ،دیروز سه شنبه ۱۰ آبان ماه برج یادمان شبلی از سوی میراث فرهنگی دماوند با هدف بهره برداری به شهرداری دماوند واگذار شد . در حاشیه این مراسم با مرتضی همتی شهردار دماوند به گفت و گو نشستیم.
هنرنیوز: شهرداری دماوند چه برنامههایی در حوزه گردشگری دارد؟
شهر دماوند قابلیتهای زیادی برای گردشگری دارد ، اما متأسفانه این ظرفیتها بالقوهاند و هیچ کدام به فعل نرسیدند . مردم به صورت سنتی از جاذبه های گردشگری منطقه استفاده می کنند اما نه شهرداری نه میراث فرهنگی برنامهریزی نکرده و هنری به خرج نداده تا تعریف مشخصی از گردشگری در دماوند تبیین و اجرایی شود.
تنوع تاریخی و طبیعی دماوند زیاد است. چشمه اعلا ، امام زاده هاشم ،آبشارهای طبیعی که از تنگه واشی زیباترند،مسجد جامع دماوند و منارهاش، برج شبلی و.. نمونههایی از این دست هستند.
با توجه به قوانینی مثل مالیات برارزش افزوده، تجمیع عوارض و افتی که در حوزه ساخت وساز است درآمدهای شهرداری روز به روز در حال کاهش است .این کاهش درآمد منابعی را جایی باید جبران کرد. درآمدی هم میتواند مفید باشد که پایدار بماند .از طرفی شهرداری باید برنامه ریزی کند و بودجه سنواتی بنویسد. بودجه در واقع یک نوع پیش بینی درآمد است ،این پیش بینی هرچه به واقعیت نزدیکتر باشد، احتمال تحققش بیش تر میشود. بنابراین درآمد پایدار همیشه مد نظر است، چون درآمد فصلی و موسمی مشکلی از شهرداری حل نمی کند. یکی از مواردی که میتوان روی آن برنامه ریزی کرد و زود بازده و نیاز روز مردم است، همین بحث گردشگری است .
شهرداری تصمیم دارد با استفاده از مشاورین مجرب در حوزههای مختلف گردشگری برنامهریزی کند و با هماهنگی میراث فرهنگی و گردشگری بضاعتهای بالقوه این حوزه را بالفعل کند تا ضمن خدمات رسانی مناسب به گردشگران منابع مالی پایداری را برای خود رقم بزند.
هنرنیوز: برنامه خاصی در زمینه تعریف شده است؟
ما در حال حاضر برنامه مصداقی نداریم . رویکردی را با همکاری شورای شهر روی منابع گردشگری تعریف کردیم. قرار است در نمایشگاه شهرداری ها که از ۲۱- ۲۴ آبان با حضور مدیران دولتی ،غیردولتی ،سرمایه گذاران و ارائه کنندگان کالا و خدمات شهرداری برگزار میشود، شهرداری دماوند با هدف اصلی گردشگری و جذب سرمایهگذار حضور پیدا کند. در واقع نخست باید یک بازتعریف درست از دماوند در حوزه گردشگری بدهیم ودرگام دوم با مشارکت بخش خصوصی این مصدایق را فعال کنیم .الان مصداق مشخصی نداریم اما به دنبال آنیم که گردشگری یکی ازالویتهای شهرداری دماوند باشد.
هنرنیوز: در حال حاضر چشمه اعلا به عنوان یکی از نقاط گردشگری مورد استقبال مردم این منطقه قرار دارد اما کمترین امکاناتی در این محل چه از سوی سازمان میراث فرهنگی و چه از سوی شهرداری برای گردشگران تعبیه نشده است . علت
” درحال حاضر نه میراث فرهنگی تا به حال توانسته کاری بکند و نه مسکن وشهرسازی وظیفه دارد که در حوزه گردشگری کاری انجام دهد.این تعدد مدیریت و منابع باعث شده در چشمه اعلا اتفاقی نیفتد. “
چیست؟
در چشمه اعلا اتفاق نامناسبی روی داده ،هسته مرکزی این چشمه که الان مورد استفاده مردم است به شهرداری تحویل داده شده، اما در زمینهای بالا دست سوییتهای پیش ساخته قبل از انقلاب و یکسری ساختمان وجود دارد که در اختیار میراث فرهنگی و گردشگری است . همچنین ۱۰۰ هکتار از اراضی شمالغرب چشمه اعلا یعنی دره کهریز با نمایندگی مسکن در اختیار دولت است.با چنین وضعیتی همچنان جمعیتی ورودی به این چشمه حدود ۷ تا ۹ هزار نفر در ۶ماهه نخست سال است که برخی در این مکان اقامت موقت دارند و بعضاً شب در این تفرجگاه چادرمیزدند.
درحال حاضر نه میراث فرهنگی تا به حال توانسته کاری بکند و نه مسکن وشهرسازی وظیفه دارد که در حوزه گردشگری کاری انجام دهد.این تعدد مدیریت و منابع باعث شده در چشمه اعلا اتفاقی نیفتد. شهرداری هم فقط در هسته مرکزی میتواند کار کند که فعالیت ما هم قطعاً محدودیتهایی دارد چون زمینهای پایین دست مالکیت خصوصی دارد، متولی زمینهای بالا دست هم میراث فرهنگی و مسکن هستند . در واقع فقط حوالی چشمه در اختیار شهرداری است.
هنرنیوز: راه حل چیست؟
به نظرم اینجا باید دست یک مدیریت واحد باشد و آن مدیریت واحد برای مجموعه برنامهریزی کند. ما آمادگییمان را به مراجع بالا دستی اعلام کردیم .صحبتهایی با میراث فرهنگی شده، شرکتهایی از قبل موافقتها و مجوزهایی را گرفتند اما در حوزه گردشگری کاری شروع نشده، نخست باید از آنها خلع ید شود، بعد مدیریت یک پارچه اعمال شود یعنی یا ما باید مسولیت را به میراث فرهنگی تحویل دهیم یا بالعکس. فرقی نمیکند مهم این است که در چشمه اعلا یک اتفاق اساسی بیفتد و مردمی که به آنجا میروند، در آسایش باشند.
در حال حاضر دو سرویس بهداشتی در آنجا وجود دارد یکی ۱۴ چشمه در زمین های پایین دست و ۱۸ چشمه در زمین بالا دست میراث فرهنگی .
درواقع چشمه اعلا گنجايش هشتهزار نفر را ندارد، بايد نخست زمينهای مالكان خصوصی را خريد و پس از گرفتن مديريت زمينهای بالادستی از دستگاههايی دولتی، برنامهريزی و مديريتی واحدی را در اين منطقه ايجاد كرد. در چنين پروژههاييی بايد از سرمايهگذاران بخش خصوصی استفاده كرد، چون توان مالی شهرداریها محدود است.
هرچند هستهی اصلی چشمه اعلا از حدود دو سال پيش به شهرداری دماوند واگذار شده است، اما تا يكدست نشدن مديريت اين منطقه توسط شهرداری، امكان بهرهبرداری كامل از آن وجود ندارد.
هنرنیوز: بهره برداری برج شبلی تا چه مدت به شهرداری واگذار شده ؟
بهره برداری برج شبلی طی تفاهمنامهای با میراث فرهنگی به مدت ۵ ساله برای واگذاری تعیین شده اگر بهره برداری موفقیت آمیز بود با توافق طرفین قابل تمدید است. منتهی قصد ما توسعه فضای پیرامونی آنجا است. بالا دست شیخ شبلی دو سه باغچه وجود دارد که ساخت و سازهای غیر مجاز سالها در آنها صورت گرفته ،پشت باغچه ها یک پارک ۳۲ هکتاری در حال احداث است و راه های دسترسی آن بین دو کوه درحال اجرا است. آخرین نقطه درختکاری شده توسط شهرداری ۱۵۰۰ متر با برج فاصله دارد که با خرید سه باغچه مجموعه برج از بالا به پارک ۳۲ هکتاری که تا ۱۰۰ هکتار هم قابل توسعه است، وصل میشود.
همچنین باید گفت یکی از ایرادات برج شبلی این است که راه دسترسی ندارد. پایین دست آن دو سه باغچه است ، ما اگر این باغچه ها را بخریم ،راه مجموعه شبلی به بلوار ۱۲ محرم ،یکی از خیابانهای اصلی شهر در حاشیه رودخانه وصل میشود. بنابراین اگر روی این باغچههای بالا دست و پایین دست تملک و تعریض صورت گیرد ،مجموعه شبلی از یک سو به یک راه اصلی و از سوی دیگر با دسترسی مناسب به یک مجموعه ۳۲ هکتاری وصل میشود .