سنگ نوشتۀ ساسانی چشمه بالنگان رو به نابودی کامل
یک اثر تاریخی تعیین حریم نشده؛
سنگ نوشتۀ ساسانی چشمه بالنگان رو به نابودی کامل
چشمه بالنگان از حداقل امکانات بهداشتی و گردشگری بی‌بهره است.
 
تاريخ : يکشنبه ۹ مهر ۱۳۹۱ ساعت ۱۵:۴۹
به گزارش هنرنیوز، در تازه‌ترین بازدیدی که از کتیبه ساسانی چشمه بالنگان(حاجی آباد/ بخش سده اقلید) داشتم شوربختانه این سنگ نوشته رو به ویرانی کامل است و دیگر نه خوانده می‌شود و نه درست دیده می‌شود! هیچ گونه تعیین حریم خاصی هم در مورد آن اعمال نشده و از حداقل امکانات بهداشتی و گردشگری هم بی‌بهره است! که باید یادگارنویسی در دامنۀ کوه ( که شوربختانه می‌رود تا به گونۀ فرهنگ رایج درآید!) و رها کردن زباله‌ها در کنار چشمۀ زیبای بالنگان را هم به آن افزود.
 



اکنون پرسش این جاست که مسولین و متولیان فرهنگی کشور مدام در گفت و گوها و سخنرانی‌هایشان از ایجاد منطقه گردشگری نمونه سخن می‌گویند و خواستار آن هستند که آژانس‌ها و دفترهای خدمات گردشگری بیشتر روی تورهای داخلی کار کنند و حتا بر آن هستند که گردشگران برون مرزی(خارجی) را هم به داخل کشور بکشانند و سخن از آوردن بیش ازهفت و نیم میلیون گردشگر برون مرزی تا پایان سال می‌کنند چگونه اصل مطلب را رها کرده و فراموش می‌کنند که باید زیرساخت‌ها و بستر آن فراهم باشد؟! کدامین گام‌های اساسی در این زمینه برداشته شده است؟
 


و پرسش دیگر آن است که چرا در زمینۀ پاسداری و پاسداشت بازمانده‌های نیاکانی ( آثار میراث فرهنگی و تاریخی) و زیست بوم و طبیعت این سرزمین فرهنگ‌سازی نمی‌شود؟

این سنگ نبشته(کتیبه) پهلوی - ساسانی به گمان زیاد باید از شاهپوریکم بوده باشد که در آن شرح پیروزی‌های خود را بر امپراتوران روم روایت کرده است.
 



چشمه بالنگان

چشمه بالنگان یکی از چشمه‌های شهرستان اقلید در ۱۷۰ کیلومتری شمال شیراز( از محور سد داریوش = درود زن کنونی) است. بالنگان یکی از سرچشمه‌های رود کورش(کُر کنونی) در نزدیکی روستاهای حاجی آباد و اسپاس از بخش سده اقلید است. چشمه بالنگان از بن کوه بلندی به جوشش می‌آید و به سمت سد ملاصدرا راهی می‌شود و از آن جا به سمت سد داریوش (درودزن کنونی) و سپس به سمت آخرین قرارگاهش دریاچه تشک(طشک) روانه می‌شود.

 
پیرامون این چشمه زیبا درختان بید و در میان این درختان آبگیری عمیق وجود دارد که از کف آبگیر چشمه‌های زیادی در حال فوران است که بی‌گمان مناظر زیبا و بدیعی را به وجود آورده است. چند نوع ماهی از جمله کپورطلایی، قزل آلای رنگین کمانی در این آبگیر زندگی می‌کنند.
 


امروزه نیز گردشگران و مسافران زیادی این منطقه را جهت گذران اوقات فراغت گزینش می‌کنند ولی شوربختانه این جایگاه از حداقل امکانات رفاهی و بهداشتی بی‌بهره است و همین خود باعث تخریب طبیعت زیبای این چشمه شده است تا آنجا که امروزه از آن فوران آب و ماه‌های زیبا چیزی جز نام نمانده است و کف چشمه از زباله‌ها و لجن انباشت شده است؟؟

گزارش و عکس :سیاوش آریا،فعال میراث فرهنگی


کد خبر: 47078
Share/Save/Bookmark