سینا رازانی در گفتگو با هنرنیوز:
سالنی برای اجرای نمایشهای ایرانی نداریم
سینا رازانی گفت: نداشتن سالن تخصصی در تئاتر برای اجرای نمایش گونههای خاص میتواند به راحتی به کار ضربه بزند مثلاً ما هنوز سالنی برای نمایشهای ایرانی نداریم.
تاريخ : شنبه ۳۱ خرداد ۱۳۹۳ ساعت ۱۲:۴۳
سینا رازانی در گفتگو با هنرنیوز در ارتباط با فعالیت های اخیرش در این حوزه گفت: در حال تمرین نمایش «سیستم گرون هلم» هستیم که قرار است از اول تیرماه اجرایمان در فرهنگسرای نیاوران آغاز شود. الهام پاوه نژاد، امیر حسین رستمی و رضا مولایی از دیگر بازیگران این نمایش هستند. نمایش در مورد افرادی است که بر اساس یک تست که از آنها گرفته شده است به همراه هم به مرحله آخری رسیده اند که قرار است یکی از آنها مدیر عامل شرکت بزرگی شود در راستای این موضوع اتفاقات و کنشهای خاصی بین این افراد شکل میگیرد و در ادامه به آن ها میگویند که بدانید یک نفر از میان شما از نیروهای ما است و باید متوجه شوید که کدام یکی از شما نیروی نفوذی است.
وی در ادامه گفت: در نمایش معمایی وجود دارد که در پی حل آن اتفاقات زیادی میافتد که طنز و کمدی موجود در برخی از قسمتهای نمایش جذابیت آن را بیشتر کرده است. به نظرم تماشاگر با دیدن این نمایش متوجه گذشت زمان نمیشود. چرا که ریتم نمایش تند است و کسل کننده نمیباشد.
رازانی در ارتباط با موضوع فرهنگ سازی و این که تئاتر چقدر توانسته است در این زمینه گام بردارد و تاثیر گذار باشد گفت: پاسخ دادن به این سوال گپ طولانی را میطلبد که با وجود یکی دو کارشناس که در حوزه جامعه شناسی تخصص دارند باید بحث مطرح شود. اما اساساً به نظرم فلسفه هنر در برخی مواقع تلنگر زدن به جامعه است و گاهی موارد طرح سوال میکند و یا مواردی را یاد آور میشود. هنر و هنرمند در مورد مسائل گوناگون که مشاهده میکند میتواند طرح سوال نماید اما الزاماً نباید فکر کنیم که پاسخ دادن به آن سوال نیز وظیفه هنرمند است.
بازیگر نمایش «درشوره زار» گفت: زمانی که هنرمند دغدغه اقتصادی دارد و نیاز مالی اش از حرفه و تخصصی که دارد برطرف نمیشود حتماً نمیتواند تمرکز خوبی روی کارش داشته باشد. زمانی که کارگردانی برای کم کردن هزینه بدون در نظر گرفتن آنچه که باید در نمایش وجود داشته باشد بسیاری از موارد را حذف میکند مثلاً به گونه ای کار میکند که تعداد بازیگرانش را کم نماید قطعاً آن نمایش دیگر تاثیری را که باید به لحاظ فرهنگی بگذارد نخواهد گذاشت.
وی با اشاره به این که برای هر نوع تئاتر سالنی خاص نیاز است گفت: نداشتن سالن تخصصی در تئاتر برای اجرای نمایش گونه های خاص میتواند به راحتی به کار ضربه بزند. مثلاً ما هنوز سالنی برای نمایشهای ایرانی نداریم. سالنهای تئاتر شهر که بهترین سالنهای ماهستند به لحاظ نورپردازی آنچنان کامل نیستند. توجه داشته باشیم هر کجا که تئاتر خوب پیش نرود و نتواند به هر دلیلی رسالتش را انجام دهد حتماً فرهنگ ما هم لطمه میخورد باید این مسئله را نیز جدی بگیریم.
بازیگر نمایش «پای دیوار بزرگ شهر» در ادامه در باره روند خصوصی سازی در تئاتر گفت: مدتی است که به سمت تئاتر خصوصی گام بر میداریم البته هنوز خیلی مانده تا به آن کیفیتی که در نظر داریم برسیم اما همچنان به حمایتهای دولتی نیاز داریم. دولت باید با نگاه تخصصی در این زمینه تلاش کند که تئاتر خصوصی ما جان بگیرد. اگر شرایط برای هنرمند تئاتر فراهم باشد دیگر نیازی ندارد که به شغل دوم و یا فقط در آمد زایی از تئاتر فکر کند بلکه به موضوعات مهمتری میاندیشد و با فراغ بال بر آن ها تمرکز میکند در نتیجه در حوزه فرهنگ سازی بهتر عمل میکند.
وی در ارتباط با این سوال که آیا شرایط فعلی باعث نشده است که بیشتر نمایشها در راستای فضای موجود در جامعه نباشند و دیگر طرح مسئله نکنند گفت: در این شرایط سخت که هنرمندان در حال تولید نمایش هستند هنوز کارهایی وجود دارد که دغدغه مند هستند و حرفی برای گفتن دارند و خیلی به فکر گیشه ومسائل دیگر نیستند. تا حدی می توانم این مطلب را میپذیرم که همچنان کارهایی هم هستند که اجرا میشوند و اساساً موضوع خاصی را طرح نمیکند و مخاطب با دیدن آن نمایشها به این فکر میکند که این نمایش چه چیزی را میخواست به من بفهماند؟!
رازانی این چنین ادامه داد: در برخی مواقع به نظرم می آید مصاحبه با خبرنگاری که در حوزه تئاتر فعالیت دارد بسیار بهتر از برخی افراد و حتی کسانی که خودشان درگیر تئاتر هستند میتواند نظر دهد و آسیب شناسی نماید چرا که خارج از گود با دیدن تئاتر از فضای بازتر نظر بهتر و قابل اعتمادتری میتواند دهد. خبرنگاران تئاتر در این زنجیره فرهنگی حضور دارند. هنرمندان تئاتر با خبرنگاران این حوزه عضو یک خانواده هستند. اگر من به عنوان مجری تئاتر در ارتباط با مسائل فنی میتوانم نظر دهم یک خبرنگار درباره مسائل آماری نیز بهتر میتواند حرف بزند.
گفتگو: علی اکبر دهبان