باید به سال ۸۲ برگردیم
یک باستان شناس:
باید به سال ۸۲ برگردیم
خطیب شهیدی گفت: سدها باعث شدند پول به زندگی برخی باستان‌شناسان وارد شود و به همین دلیل، با بعضی اتفاق‌های ناگوار در این حوزه روبه‌رو شدیم.
 
تاريخ : سه شنبه ۱۸ تير ۱۳۹۲ ساعت ۱۶:۵۵
به گزارش هنرنیوز، حمید خطیب‌شهیدی در نشست «بررسی گذشته و آینده‌ی میراث فرهنگی و باستان‌شناسی» که امروز (۱۸ تیرماه) در باشگاه دانشجویان دانشگاه تهران با حضور خبرنگاران و باستان‌شناسان برگزار شد درباره گذشته سازمان میراث فرهنگی گفت:در سال ۴۹ مرکز باستان‌شناسی ایران، اداره کل حفاظت و موزه ملی تمامی کارهای مربوط به این حوزه را انجام می‌دادند. از سال ۷۲ که شروع همکاری من با میراث‌فرهنگی آغاز شد تشکیلات سازمان میراث‌فرهنگی آهسته و پیوسته و بسیار منسجم حرکت می‌کرد اما از سال ۸۲ به‌بعد با ادغام سازمان میراث‌فرهنگی مشکلات و معضلات این سازمان هم شروع شد.

این باستان شناس درباره عدم تخصص گرایی و مشکلات آن برای ریاست سازمان میراث فرهنگی به حضور هشت‌ماهه‌ی حسین مرعشی اشاره کرد و  خاطره ای را بیان کرد: این دوره همزمان  با دوره‌ی ادغام حوزه میراث فرهنگی با حوزه‌ی گردشگری بود. یکی از نخستین اقدامات مرعشی در این سازمان سفر به استان مرکزی و دیدن محوطه‌ی تاریخی «آوه» بود. در آن محوطه ۱۰هزار سوراخ وجود داشت که با دستور او  لودر همه‌ی آن سوراخ‌ها را با خاک پر کرد. و کسی در آن زمان جرأت نکرده بود بگوید که این کار اشتباه است. این درحالی است که به گمان این ریاست اقدامی درست و شایسته انجام شده بود. 

عضو گروه واژه گزینی باستانشناسی فرهنگستان زبان و ادب فارسی اظهار کرد: می خواستم با ذکر این خاطره بگویم سازمان عملاً از سال 82 از تخصصگرایی حرکتی رو به سقوط داشت درست از لحظه ای  که گردشگری با میراث ادغام شد و پس از آن نیز که شاهد اضافه شدن هنرهای سنتی به این ترکیب بودیم. با نگاهی دقیق و کارشناسی می توان دریافت هیچ وقت هیچ کدام از این سه حوزه کنار هم نمی نشینند چرا که نوع نگاه به هریک از آنها متفاوت است.

استاد دانشگاه تربیت مدرس یادآور شد:ساختار گردشگری و ادغام آن تشکیلات، تجاری بود تا به بهانه آوردن گردشگر دو موضوع کاملا ناهمگن را به‌هم مربوط کنند. 

خطیب شهیدی گفت:درحال‌حاضر گردشگری حرف اول را می‌زند و بخش پژوهشی مدتهاست که دیگر جایگاهی ندارد. چراکه اولی سودآور است و دومی هزینه بر.

او به وجود پل‌ها و سدها و صدمات وارده از سوی آنها به حوزه باستان شناسی و آثار تاریخی اشاره کرد و افزود: سدها باعث شدند پول به زندگی برخی باستان‌شناسان وارد شود و به همین دلیل، با بعضی اتفاق‌های ناگوار در این حوزه روبه‌رو شدیم. 

به اعتقادخطیب شهیدی مدیران رده بالایی که رئیس جمهور تعیین می‌کنند خیلی در کار باستانشناسان موثر نیستند بنابراین آنچه در حوزه باستانشناسی حائز اهمیت است انتخاب مدیران رده دوم متخصص است.

این باستان شناس خاطرنشان کرد: باید شخصی رئیس اصلی سازمان شود که حداقل سابقه فعالیت در زمینه‌های تاریخی را داشته باشد اما افرادی که از سال 82 تا کنون انتخاب شده اند اینگونه نیستند و ما باید به سال ۸۲ برگردیم. 

او همچنین از وجود برخی باستان‌شناسان فرصت طلب ابراز تأسف کرد و گفت: باستانشناس باید فردی پاک و معتقد باشد. او باید به کشور ، مردم و فرهنگ ایران تحت هر شرایط و با بودن هر مدیری متعهد باشد. تنها با این اعتقاد می توان با وجود ضربات مهلک بر پیکره میراث فرهنگی آن را حفظ نمود.

خطیب شهیدی بر لزوم انسجام باستان شناسان برای حفظ میراث فرهنگی برای آیندگان تأکید کرد. 
کد خبر: 60794
Share/Save/Bookmark