از سوی مرکز پژوهشی میراث مکتوب؛
«کتابشناسی فردوسی و شاهنامه» به کوشش ایرج افشار تهیه شد
تاريخ : شنبه ۲۹ مرداد ۱۳۹۰ ساعت ۱۳:۲۱
کتابشناسی فردوسی و شاهنامه؛ از آغاز نوشتههای پژوهشی تا سال 1385 با ارائه فهرستی از 5867 اثر پژوهشی توسط مرحوم ایرج افشار گردآوری و از سوی مرکز پژوهشی میراث مکتوب منتشرگردید.
به گزارش هنرنیوز، در این فهرست، آنچه از کتاب، مقاله، گفتار، فصل، سخنرانی، ترجمه، کتاب خطی، سنگی و سربی، دائرة المعارف و غیره به زبانهای فارسی، عربی و غیر آن دو از آغاز تا سال 1385 موجود بوده جمعآوری شده است. البته به قول گردآورنده، این چاپ هم ناقص است. زیرا طبیعت کتابشناسی اقتضای نقص دارد. هر روز مقالهای چاپ میشود و هرچند یک بار نسخهای عجیب از گوشهای سرمیکشد.
این کتاب نخستین بار توسط «انجمن آثار ملی» و به کوشش ایرج افشار در سال 1347 با عنوان «کتابشناسی فردوسی» و چاپ دوم آن با افزودههایی در سال 1355 و بار دیگر با عنوان «کتابشناسی فردوسی: فهرست آثار و تحقیقات دربارهی فردوسی و شاهنامه»، توسط «انجمن آثار و مفاخر فرهنگی» در سال 1382 منتشر شده بود. اما در این چاپ برافزودهها فراوان است. در این چاپ آثار پژوهشی به 5868 رسیده است که نسبت به چاپ قبلی 4016 مأخذ، منبع و مدرک تازه اضافه دارد. مدخلهای جدید با علامت ستاره(*) مشخص شده است.
کتاب با اظهارت 4 تن از ایرانشناسان برجسته بهنامهای سیدحسن تقیزاده، محمدعلی فروغی، محمد قزوینی و مجتبی مینوی آغاز میشود. سپس دو شعر با عناوین «خروش فردوسی»، سرودهی فریدون مشیری و «شاهنامه وطن است!»، سرودهی گلرخسار صفیاوا از تاجکیستان و مقدمات عالمانهی چاپهای اول و دوم و این چاپ آورده میشود.
کتاب حاضر چند بخش مهم دارد که عبارتند از:
•تحقیقات دربارهی فردوسی و شناخت شاهنامه
•ترجمهها و منقولات شاهنامه به ترتیب الفبایی زبانها و تاریخ انتشار
•نسخههای خطی شاهنامه
•چاپهای متن شاهنامه و خلاصههای آن
12 پیوست در مورد موضوعات مختلف از جمله تصاویر عکسهای برخی از اعلامیههای قدیمی، فردوسیشناسان خارجی، نسخ خطی و چاپهای قدیمی از شاهنامه و نمایههای موضوعی به فارسی و لاتین، اعلام به فارسی و لاتین، کاتبان و بانیان و کتابها و مقالات و فهرست منابع عمده در پایان کتاب آمده است.
این کتابشناسی در 564 صفحه، به قیمت 14 هزار تومان، به تعداد 2000 نسخه، در سال 1390 و توسط مرکز پژوهشی میراث مکتوب چاپ گردید.