اولین نشست رسانه ای دفتر استقرار گروه های نمایشی سراسر کشور صبح امروز ۳۰ بهمن ماه با حضور محمد دشت گلی سرپرست مرکز هنرهای نمایشی، علی ایزدی مدیر دفتراستقرار گروه های نمایشی سراسر کشور و مجید امرایی مدیر دفتر تئاتر خیابانی در سالن کنفرانس تئاتر شهر برگزار شد.
در ابتدای این نشست محمد دشت گلی گفت: طرح استقرار گروه های نمایشی سراسر کشور از سال گذشته شروع شد. این طرح که توسط معاون هنری حمید شاه آبادی در سال ۸۸ مطرح شد، گام های اولیه خود را در سال ۸۹ به صورت جدی برداشت که مورد استقبال بسیاری از شهرستان ها واقع شد چراکه در حوزه تئاتر بیشترین تمرکز به تئاتر تهران بود، اما با جدی گرفتن این هدف سعی شد تا امکانات تئاتری در سراسر کشور توزیع شود زیرا تئاتر شهرستان ها پشتوانه تئاتر کشور هستند که بدون ادعا برای رسیدن به اهدافشان تلاش می کنند.
سرپرست مرکز هنرهای نمایشی خاطر نشان کرد: در مورد عملکرد این دفتر و اینکه چه اندازه به اهدافش نزدیک شده است شاه آبادی در اردیبهشت تئاتر امسال صحبت هایی کردند و اعلام شد که تلاش می کنند تا فرصت های شغلی برای تئاتر به وجود آورند که تاکنون ۱۰۵ هزار نفر در تخصص های مختلف در طرح استقرار گروه های نمایشی مشغول به کار شده اند. در تهران تا به امروز در رابطه با استقرار گروه های تئاتری اقدامی صورت نگرفته چراکه شهر تهران دارای موقعیت خاصی است.
علی ایزدی در ادامه این نشست گفت: خوشبختانه طرح استقرار گروه های سراسر کشور با بازتاب خوبی داشته که این اتفاق در مورد تهران به دلیل حساسیت ها و تعداد زیاد گروه ها و هنرمندان به زمان دیگری موکول شد. در این طرح گروه ها باید خود و سوابقشان را به دفتر معرفی می کردند و پس از بررسی ها حدود ۵۰۰ پروانه نمایش برای گروه های شهرستانی صادر شد.
مدیر دفتر استقرار گروه های نمایشی سراسر کشور تأکید داشت: طرح استقرار به دنبال ساماندهی و انسجام بخشیدن به گروه ها و تولیدات هنری ایجاد شد و بعد از ابلاغ این طرح دفتری تأسیس شد که گروه های نمایشی اجراهای خود را برای دفتر ارسال می کردند در کنار این موضوع نامه ای به استان ها داده شد تا ۵ معتمد هر استان به عنوان کارشناس و رابط به ما معرفی شود، تا کارها و گروه ها را بررسی و ارزیابی شوند. که خوشبختانه تعاملات خوبی تا به امروز بین گروه ها و دفتر صورت گرفته است.
وی تصریح کرد: سال ۸۹ در مراسمی که سرپرست گروه های شهرستانی در آن حضور داشتند اعلام شد که مبلغ ۵۰۰ هزار تومان به عنوان کمک هزینه ابتدایی به گروه ها داده شده است که بعد از صحبت های لازم ۴ میلیون تومان دیگر علاوه بر آن ۵۰۰ هزار تومان به عنوان کمک هزینه برای گروه ها در نظر گرفته شد.
ایزدی افزود: سعی کرده ایم تا بخشی از مشکلات گروه ها در شهرستان ها مرتفع شود چنانکه در یزد پلاتویی راه اندازی شد که مشکل تمرین و اجرای ۱۰ گروه نمایشی را برطرف کرد و تا امروز ۱۶۰ کیف گریم تهیه شده تا به استان های مختلف توزیع شود. همچنین درصدد هستیم تا کتاب های تخصصی در حوزه هنر نمایش و مقالات پژوهشی را در یک بسته کامل برای سراسر گروه ها ارسال کنیم.
وی گفت: دیدگاه معاون هنری این بوده که گروه های شهرستانی در ابتدا مجوزی یک ساله دریافت کنند که این مجوز در اسفندماه ۸۹ به این گروه ها داده شد و اسفندماه ۹۰ مجوز گروه ها این با ارائه مدارکی مبنی بر اینکه در طی یک سال گذشته نمایشی را در شهرخود به صحنه برده اند مجوز به مدت یک سال دیگر تمدید خواهد شد و احتمالا در سال ۹۱ مجوزی سه ساله داده می شود که پیش بینی می شود بسیاری از گروه ها در این مدت ریزش کنند و تعدادی گروه بمانند و بعد از این مجوز سه ساله، مجوز دائمی به گروه ها داده خواهد شد.
در ادامه این نشست مجید امرایی اظهار داشت: تا سال ۸۸ اجرای عمومی تئاتر خیابانی و حمایت از اجراهای عمومی آرزوی گروه های خیابانی بود که در سال ۸۹ شاهد اجرای عموم نمایش های خیابانی بودیم که ۱۷۹ گروه خیابانی پروانه موقت در ۲۷ استان کشور دریافت کردند اما گروه های تهرانی تاکنون پروانه ای دریافت نکرده اند در کنار گروه های تهرانی گروه های خیابانی استان های البرز، قم و ایلام هم پروانه ای نگرفته اند.
وی اظهار داشت: برای گروه های شهرستانی کمک هزینه های در نظر گرفته شده است که حداقل آن ۵۰۰ هزار تومان و حداکثر آن ۱ میلیون تومان است و کمک هزینه برای گروه های تهرانی نیز از ۱ میلیون تومان تا ۳ میلیون تومان در نظر گرفته شده است و سقف حمایت از اجراهای گروه های خیابانی ۴ میلیون تومان است. البته در شهرستان ها با حمایت شهرداری ها و شوراهای شهر استان ها فضاهایی برای اجرای نمایش خیابانی در نظر گرفته شده است که تاکنون ۱۴۱ فضا برای اجرا ایجاد شده است.
مدیر دفتر تئاتر خیابانی تصریح کرد: اهداف مهمی در خصوص طرح استقرار گروه ها بود که از جمله آن ها توجه به اجرای عمومی تئاترهای خیابانی، توزیع عادلانه امکانات و توجه به شهرستان ها و سطح امکانات تولید تئاتر با چشم انداز آینده ای روشن در مسیر تئاتر است. اصفهان، فارس و هرمزگان از استان هایی هستند که بیشترین گروه های تئاترخیابانی را دارند و آذربایجان شرقی، سمنان و سیستان و بلوچستان از استان هایی هستند که کمترین گروه های تئاتر خیابانی را دارند.
وی گفت: در سال ۹۰ برای اولین بار اعزام گروه های داخلی به جشنواره های خارجی را داشتیم و گروه های خیابانی خارجی برای حضور در جشنواره های کشور دعوت کرده ایم. طی برنامه ریزی های دفتر تئاتر خیابانی هم امسال دو جشنواره در سال ۹۱ داریم که جشنواره تئاتر شهروندی در دو استان گیلان و کردستان است.