عضو هيأت مديره انجمن كتابداري و اطلاع‌رساني ايران:
تخصص‌هاي دانشگاهي در حوزه كتابداري با نيازهاي بازار كار مطابقت ندارد
 
تاريخ : چهارشنبه ۲ تير ۱۳۸۹ ساعت ۱۰:۲۵
به گفته عضو هيات مديره انجمن كتابداري و اطلاع‌رساني، تخصص‌هاي عرضه شده در گروه‌هاي آموزشي دانشگاه‌ها از جمله رشته كتاب‌داري و اطلاع‌رساني با نيازهاي بازار كار مطابقت ندارد.

به گزارش هنر نیوز، مهدي عليپور حافظي در گفت‌و‌گو با ايبنا، هدف اصلي كتابخانه‌هاي عمومي را ارايه خدمات فرهنگي به تمام اقشار جامعه عنوان كرد و افزود: كتابخانه‌هاي عمومي ايران در راستاي فعاليت‌هاي خود گاه به يكي از ابعاد رشد كمي يا كيفي، گرايش بيشتري داشته‌اند. در سال‌هاي اخير شاهد كمي‌گرايي در ارتقاي كتابخانه‌هاي عمومي هستيم؛ به گونه‌اي كه اغلب شاغلان كتابخانه‌هاي عمومي ما دانش‌آموخته رشته‌هايي غير از كتابداري و اطلاع‌رساني هستند.

رييس كميته كتابخانه ديجيتالي سازمان انرژي اتمي خاطرنشان كرد: يافته‌هاي تحقيقي كه اخيراً انجام شد، نشان داد، تنها 46 درصد از كتاب‌داران كتابخانه‌هاي درجه يك و دو شهر تهران، دانش‌آموخته رشته كتابداري و اطلاع‌رساني هستند.

معاون سردبير نشريه كتاب ماه كليات گفت: در سال‌هاي اخير با برگزاري آزمون‌هاي استخدامي تخصصي از سوي نهاد كتابخانه‌هاي كشور براي جذب كتابدار روبه‌رو شديم كه نشان‌دهنده جهش مثبت در توجه مسؤولان نهاد به لزوم تخصص‌گرايي در اداره كتابخانه‌هاست. در عين حال، هنوز ارتباط اين نهاد با گروه‌هاي كتاب‌داري و اطلاع‌رساني دانشگاه‌ها به سطح مطلوب نرسيده كه نتيجه اين امر، ضعف خلاقيت در انجام امور كتاب‌داري است.

طراح خدمات مرجع از راه دور مركز تحقيقات مخابرات ايران افزود: در سال‌هاي اخير با ورود كتابخانه‌هاي ديجيتال و مجازي به عرصه تبادل اطلاعات روبه‌رو هستيم. در اين راستا، ضعف خدمت‌رساني و نبود خلاقيت‌هاي موردنياز كتابخانه‌هاي عمومي، كاربران اين كتابخانه‌ها

تنها 46 درصد از كتابداران كتابخانه‌هاي درجه يك و دو شهر تهران دانش‌آموخته رشته كتابداري و اطلاع‌رساني هستند را كاهش داده است.

عليپور حافظي، با بيان اين مطلب كه براي ارتقاي كيفي كتابخانه‌هاي عمومي بايد به استاندارد‌سازي خدمات و محتواي اين مراكز اقدام شود، گفت: فعاليت اخير نهاد كتابخانه‌ها در اجراي طرح «كتاب من» (ارسال كتاب به كتابخانه‌ها بر اساس اعلام نياز اعضا و مراجعان) گامي در استانداردسازي محتواي كتابخانه‌هاي عمومي به شمار مي‌رود. در عين حال هنوز در آغاز اجراي اين طرح قرار داريم و بودجه و فرصت كافي به آن اختصاص نيافته است.

وي ضعف اصلي كتابخانه‌ها را به خدمات عمومي آن مرتبط دانست و افزود: رضايت‌مندي اعضا از كتابخانه‌هاي عمومي، شاخص مطلوبيت خدمات آن‌هاست.

عليپور حافظي، با اذعان بر اين‌كه تخصص‌هاي عرضه شده در گروه‌هاي آموزشي دانشگاه‌ها از جمله رشته كتاب‌داري و اطلاع‌رساني با نيازهاي بازار كار مطابقت كامل ندارد، گفت: دانش‌‌آموختگان رشته كتاب‌داري و اطلاع‌رساني دانشگاه‌ها از توان تخصصي براي كار در كتابخانه‌ها برخوردارند. در اين ميان براي مطابقت كامل دانش اين افراد با نيازهاي بازار كار كتابخانه‌ها،‌ مي‌توان از دوره‌هاي ضمن خدمت استفاده كرد.

كارشناس خدمات كتابخانه‌اي تحت وب افزود: بايد در نظام دانشگاهي كتاب‌داري و اطلاع‌رساني به نيازهاي كاربردي نظام كتابخانه‌هاي عمومي بيشتر توجه شود. از سوي ديگر، نهاد كتابخانه‌ها مي‌تواند براي بهبود كيفي خدمت‌رساني كتابخانه‌هاي عمومي به سفارش طرح‌هاي تحقيقاتي مورد نياز خود به انجمن كتابداري وگروه‌هاي دانشگاهي اقدام كند.

وي همچنين به تدوين سند چشم‌انداز نهاد كتابخانه‌هاي كشور با دورنماي رساندن ايران به جايگاه 15 كشور برتر جهان و كشور اول خاورميانه در سال 1404 اشاره كرد و گفت: برنامه سند چشم‌انداز بايد واقع‌گرا و با پرهيز از تصميم‌گيري شتابان تدوين و عملياتي شود.

کد خبر: 11905
Share/Save/Bookmark