علی تن در گفتگو با هنرنیوز؛
هر کس به موضوعات جشنواره اعتقاد ندارد شرکت نکند!
علی تن معاون مرکز هنرهای تجسمی در جریان برگزاری جشنواره فجر گفت: «نیازی به شرکت کردن آنهایی نداریم که به موضوعات جشنواره اعتقاد ندارند».
تاريخ : دوشنبه ۳۰ بهمن ۱۳۹۱ ساعت ۰۹:۴۲
جشنواره هنرهای تجسمی فجر امسال با تغییراتی همراه بود که اهم آنها انتخاب موضوع برای بخشهای مختلف جشنواره بود. موضوعی بودن جشنواره از تعداد شرکت کنندگان میکاهد و جشنواره را دچار نزول کیفیت ساخته است. این موضوع سبب شد تا با علی تن، معاون سرپرست مرکز هنرهای تجسمی گفتگو کنیم.
این مقام مسئول درباره موضوعی شدن جشنواره نظری مثبت دارد. وی معتقد است: جشنواره فجر به سبب تفاوتهایی که با سایر جشنوارههای تجسمی دارد؛ باید دارای موضوع باشد. در واقع این جشنواره به بهانه پیروزی انقلاب برپا شده و با یک جشنواره دیگر متفاوت است.
وی ادامه میدهد: در واقع قاعده کار همین است. موضوع هرگز هنرمند را محدود نمیکند. در واقع هنرمندی که هر روز در خلق آثار هنری گام بر میدارد؛ توان خلق اثر با هر موضوعی را دارد. به اعتقاد من موضوع دست یک هنرمند واقعی را نمیبندد.
اما این موضوعات از تعداد شرکت کنندگان میکاهد! تن درباره این موضوع معتقد است: وقتی موضوعی مطرح میشود یعنی نیاز به تولید اثر در آن زمینه وجود دارد. در سطوح کلان مباحث طرح میشوند و موضوعاتی که نیاز به تولید اثر بر طبق آنها نیاز است انتخاب میشوند. البته این موضوع هم پیش میآید که هنرمندی تمایل به شرکت در جشنواره با این موضوعات را ندارد که میتوان گفت نیازی به شرکت کردن همه هنرمندان نیست! او مختار است تا خود تصمیم به شرکت یا عدم شرکت داشته باشد. اما درست است که علاقه به شرکت کردن تعداد زیادی از هنرمندان هست اما باید به این نکته اشاره کنم که مهمترین اصل برای ما خلق آثاری است که سیاست کشور در راستای آنها قرار دارد.
وی ادامه میدهد: به باور من اثر هنری خوب میتواند جامعه را هدایت کند و آثاری با مضمون انقلاب هستند؛ با توجه به اینکه حکومت ما دینی است؛ میتواند راهنمای مردم در جامعه باشند.
علی تن معتقد است: هنرمند یک سخنران است. سخنرانی که زبان او تصویر است و کلام او رموز نهفته در اثرش. این سخنران باید حرفهایی بزند که مفید باشد و جملات کلیدی و متناسبی را بیان کند. تفاوت کار ما با اروپا در همین است. ما نباید به آثاری که صرفا فرم هستند بها بدهیم. هنرمند علاوه بر عناصر بصری در خدمت محتواست. خروجی اثر هنری نیز محتواست. این طور نیست که اثر بیمحتوا بتواند جایگاهی در چنین جشنوارهای داشته باشد.
وی در پایان به این نکته تاکید کرد که اگر هنرمندی در ارتباط با موضوع جشنواره علاقهای ندارد؛ لزومی به خلق اثر نیست. شرکت کردن او سودی برای جشنواره ندارد.