محمد حسین فرحبخش در گفتگو با هنرنیوز:
ایوبی از فضای سینما اطلاعاتی ندارد
تاريخ : يکشنبه ۱۷ فروردين ۱۳۹۳ ساعت ۱۲:۱۸
محمد حسین فرحبخش در پاسخ به سوال خبرنگار سینمایی هنرنیوز مبنی بر این که آیا هزینههایی که برای فیلمهای فاخر میشود بازخورد و نتیجه لازم را داشته است گفت: متاسفانه پولهایی که هزینه میکنند بازخورد لازم را ندارد و باید بگویم که کمیسیون فرهنگی مجلس هم کارشناسی بلد نیست و این کاره نیستند که بتوانند تشخیص بدهند و جلوی این هزینههای زیاد که نادرست هم است را بگیرند.
وی در ادامه گفت: در معاونتهای سینمایی هم افراد میروند دوستان و رفقای خودشان را میآورند و این پولها را میخورند و خانه و زندگی چند صد میلیونی برای خود به دست میآورند آن هم با پولهای بیت المال و از طرفی تلویزیون هم برای آنها تبلیغات مجانی فراوانی میکند. با تمام این شرایط از همه بدتر این است که این فیلمها نمیفروشد حتی یک دانه از این فیلم ها ماندگار نخواهد بود در عوض فیلمهایی که با هشتاد میلیون ساخته شده است از این فیلمها ماندگارتر است. فیلم های سینمایی که با هزینه هایی مثلاً ده میلیارد ساخته میشود که اخیراً هم برخی از آن ها هزینه شان به چهل الی پنجاه میلیارد رسیده است سر سوزنی ماندگار نخواهد بود.
فرحبخش این گونه ادامه داد: باید بدانیم که فیلم سینمایی با هزینه کردن ساخته نمیشود. فیلم قبل از هزینه کردن باید موضوعش موضوعی ماندگار باشد در غیر این صورت اتفاقی نخواهد افتاد. متاسفانه فیلمهایی که با این شرایط و نگاه در ارتباط با ائمه و شخصیتهای بزرگ ساخته شدهاند ماندگار نیستند و فقط یک سری مسئول پُز میدهند که ما در مورد این افراد این فیلمها را ساختهایم.
کارگردان فیلم سینمایی «زندگی خصوصی» در پاسخ به این سوال که با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری که در ارتباط با مبحث فرهنگ و هنر احساس نگرانی کردهاند وظایف ارگانها و سینماداران چیست گفت: استنباط من از فرمایشات مقام معظم رهبری این بوده است که در مرحله اول مسئولینی که پول بیت المال را دریافت میکنند مراقب باشند و درست هزینه کنند مقام معظم رهبری نفرمودند که فضای سینما را ببندید نمیدانم چرا برخی فکر میکنند که منظور ایشان این بوده است و فکر میکنند که سینمای ما تماماً همه در بیبند و باری به سر میبرد در صورتی که این گونه نیست و این نوع نگاه بین سینما داران فاصله میاندازد.
وی در ادامه افزود: این پولهایی که برای فیلمهای عظیم میدهیم جواب گو نیست باید حواسمان باشد که کجا هزینه میکنیم. فیلمهایی بسازیم که برای این مردم، نظام و انقلاب باشد و در ضمن خود مردم هم بروند و این فیلم ها را ببینند چیزی که مردم نبینند به هیچ دردی نمیخورد. من فکر میکنم که مقام معظم رهبری هم چیزی نگفتهاند که مردم دوست نداشته باشند. به نظر من مسئولین باید دست از خودخواهی و خود محوری بردارند و در راستای فرمایشات ایشان حرکت کنند و برداشتهای شخصی هم نداشته باشند.
فرحبخش در ارتباط با هزینههای زیاد دولتی و عدهای از ارگانها مانند بنیاد سینمایی فارابی که برای برخی از فیلمهای سینمایی هزینه های زیادی می کنند گفت: باید بدانیم که سینما هزینه کردن نیست بلکه سرمایه گذاری است. بین هزینه کردن و سرمایه گذاری تفاوت وجود دارد. هرجا هزینه کنیم دیگر پولمان بر نخواهد گشت اما سرمایه گذاری برای به دست آوردن سود است. فیلم سازی به سبک دولتی و ارگانهایی مانند بنیاد سینمایی فارابی هزینه کردن است در صورتی که در سینما باید سرمایه گذاری کرد حالا چه سرمایه گذاری ما مادی باشد و چه معنوی برخی میآیند با توجه به بودجههایی که در اختیارشان قرار میگیرد این پولها را میگیرند و میخورند و برایشان هم فرقی نمیکند که بازده فیلم چیست و چه تاثیراتی در جامعه دارد.
این تهیه کننده در ادامه گفت: همین افراد در بوق و کُرنا میکنند که ما فلان کار را کردیم در صورتی که آمدند با هزینه کردنهای بیجا و نادرست و غیر کارشناسی سفرهای را پهن کردند و به همراه عدهای خوردند و بردند و هیچ اثری هم به جا نگذاشتند. باز هم تکرار میکنم که باید ما در سینما سرمایه گذاری کنیم و نه هزینه ما در این سال ها در سینما بیشتر هزینه کردهایم.
فرحبخش در ادامه درباره اکران فیلم های سال ۱۳۹۳ و حضور مخاطب در سینما گفت: با این فیلمهایی که ما در جشنواره دیدیم فکر میکنم ان شاالله سینمای ما در بهشت زهرا در قطعه هنرمندان دفع میشود. خیلی از این فیلمها قابلیت کشاندن مخاطب را به سینما ندارند. درست است که این فیلمها برای مدیریت جدید نیست اما باید بدانیم که مدیریت جدید تنش در سینما به وجود آورد. البته ما این موارد را به بزرگان دولت تدبیر و امید عرض کردیم. متاسفانه رئیس سازمان سینمایی حجت الله ایوبی متاسفانه خیلی از فضای سینما اطلاعاتی ندارد.
تهیه کننده فیلم سینمایی«کما» گفت: بزرگترین اشتباهی که ایشان اخیراً انجام دادند مربوط به شورای صنفی نمایش بوده است. اصلاً وزارت ارشاد اجازه دخالت در شورای صنفی نمایش را ندارد در هیج قانونی یک بند هم پیدا نمیشود که این اجازه را به آنها بدهد. ایشان آدم های خودش را آورده است. هر تصمیمی که آنها بگیرند خلاف قانون است و پیگرد قانونی دارد. ارشاد با زورگویی شورای صنفی را گرفته است. باید توجه داشت سینما دارهایی هم که در آن جا هستند نیمی از شورای صنفی هستند. نه تهیه کنندهها در شورای صنفی نماینده دارند و نه پخش کنندهها.
وی در ادامه گفت: زمانی که فیلم بنده می خواهد اکران شود چطور می شود که نباید در شورای صنفی نماینده داشته باشم تا از منافع من دفاع کند. واقعاً به ارشاد چه ارتباطی دارد که دخالت کرده است این هم از تدبیر های غلط ایوبی است. چهار ماه پیش هم به ایشان گفتیم که رضا داد را برای دبیری جشنواره فیلم فجر نگذارید ایشان یک عنصر نامطلوب برای سینما هستند. برخی رانت خوارها و افرادی که فیلم های شان توقیف است برای این که فیلم شان آزاد شود به ایشان آویزان شدند این که ملاک نیست. تمام ضربههایی که سی و دومین جشنواره بین المللی فیلم فجر خورد از بی تدبیری دبیر جشنواره رضا داد بود و بالاتر از همه رئیس سازمان سینمایی حجت الله ایوبی که ایشان را انتخاب کردند.
فرحبخش در آخر با اشاره به این که سینما باید به بخش خصوصی واگذار شود گفت: بخش خصوصی در دولت تدبیر و امید در حوزه سینما هیچ جایگاهی ندارد. با این که رئیس جمهور یکی از شعارهایش این بوده است که بخش خصوصی قوت بگیرد و به نظرم در زمینههای دیگر این کار انجام شده است اما در حوزه سینما ما عقب ماندهایم در این سی سالی که بنده در سینما فعالیت داشتهام هیچ گاه حال و روز سینما به این به هم ریختگی نبوده است. اختلافاتی که در این دوره داریم در هیچ دوره ای مشاهده نشده است به نظرم وزیر محترم یا توصیههایی را به حجت الله ایوبی کنند و یا فرد متخصصی را جایگزین کنند.