خرید کتابخانه جرج جرداق به شرط ناقص کردن آن!
خرید کتابخانه جرج جرداق به شرط ناقص کردن آن!
از زمانی که جرج جرداق، نویسنده نامدار لبنانی، قصد فروش کتابخانه شخصی خود را کرده است، زمزمه‌های خرید این مجموعه ارزشمند توسط مسئولان فرهنگی کشور ما هم مطرح بوده که تا به حال عملی نشده و در تازه‌ترین اعلام نظر، فقط بر خرید برخی از آثار تاکید شده است.
 
تاريخ : شنبه ۱ بهمن ۱۳۹۰ ساعت ۱۳:۱۱

موضوع خرید کتابخانه نویسنده نامدار لبنانی، «جرج سمعان جرداق» این روزها به یکی از مباحث داغ در محافل فرهنگی کشور ما تبدیل شده و اکثر کسانی که به خرید و انتقال این کتابخانه به کشورمان اصرار دارند، معتقدند اگر مسئولان کشور ما هر چه زودتر به این کار اقدام نکنند، دلالان خارجی به سراغ این گنجینه عظیم فرهنگی خواهند رفت و آن وقت است که دیگر به این راحتی نمی‌شود برای خرید و انتقال آن به کشور ما کاری کرد.

جرج سمعان جرداق، نویسنده مسیحی و خالق کتاب معروف «الامام علی؛‌ صوت ‌العدالة الانسانیه» چندی پیش در حالی تصمیم به فروش کتابخانه شخصی‌اش گرفت که برخی نهادهای فرهنگی ایران هم برای خرید این مجموعه اظهار تمایل کردند. البته عده‌ای از دلالان بین‌المللی کتاب که در مزایده‌های بزرگ جهانی شرکت می‌کنند، به دنبال خرید این کتابخانه بودند. این دلالان عمدتاً اماراتی و انگلیسی و بعضا لبنانی هم در پی خرید این کتابخانه بوده‌اند.
یکی از کسانی که از همان ابتدا در کشور ما روی مسئله خرید و انتقال کتابخانه جرج جرداق به کشور ما اصرار داشت، حجت الاسلام و والمسلمین محمدرضا زائری، نویسنده و پژوهشگر معاصر بود که چندی پیش در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس اعلام کرد علاوه بر کتابخانه ملی که دنبال این قضیه بود، شهرداری، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و نهادهای دیگر هم اعلام آمادگی کرده بودند که این کتابخانه را بخرند اما تا به حال هیچ نهادی اقدامی نکرده است.

این موضوع در روزهای اخیر، باز هم به یکی از مباحث مطرح در حوزه مسائل فرهنگی تبدیل شد. تا جایی که معاون فرهنگی وزارت ارشاد در پی پاسخگویی به آن بر آمد و در توضیح مفصل‌تر درباره آخرین اقدامات انجام شده در این باره، گفت:«پیشنهاد این امر از سوی اسحاق صلاحی، رئیس کتابخانه ملی صورت گرفت که بر آن کار کارشناسی انجام شد و اخیرا هم اداره مجامع به صورت مفصل در این راستا اعلام نظر کرده و گفته ما نمی‌توانیم به یکباره کتاب‌ها را خریداری کنیم، اما باید مواردی را در نظر گرفت. نخست اینکه باید کتاب ها شناسایی و فهرست شوند، زیرا برخی از این آثار را در دسترس خود داریم، اما موضوع مهم اینکه اگر کلیه کتاب‌ها خریداری شوند باید در چه محلی نگهداری شود. اگر بودجه از سوی اعتبارات ریاست جمهوری تامین شود، کتابخانه آستان قدس، کتابخانه ملی و کتابخانه مرجع کشور مورد نظر هستند.»
بهمن دری، همچنین گفت:«دوستانی این پیشنهاد را ارائه کردند اما از نزدیک این کتاب‌ها را ندیدند ولی از مجموعه ما افرادی از کتاب‌ها بازدید کرده و عنوان کردند که نیاز نیست برخی کتاب‌ها تهیه شود که این مورد کارشناسی به وزیر ارشاد ارسال شد تا بررسی نهایی و تصمیم آخر در این راستا اخذ شود.»

آن چه از صحبت های معاون فرهنگی وزیر ارشاد بر می آید، گویا مسئولان این وزارتخانه تصمیم ندارند همه کتاب‌های کتابخانه جرج جرداق را خریداری کنند و روی خرید برخی از کتاب‌های این کتابخانه نظر دارند. این رویکرد ممکن است باعث تعویق در این کار شود، چرا که بنابر شواهد موجود، فروش کلیه کتاب‌های کتابخانه، آن هم به صورت یکجا مدنظر است و تقاضای موردی کتاب‌ها می‌تواند از انجام این کار، خرید و انتقال کتابخانه به کشور ما جلوگیری کند.
این در حالی است که هزینه خرید و انتقال همه کتاب‌های کتابخانه جرج جرداق، آنچنان نیست که از عهده نهادهایی مانند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، شهرداری و دیگر نهادهای فرهنگی کشورمان بر نیاید و در نهایت این منبع ارزشمند نصیب دلالان اماراتی، انگلیسی و لبنانی شود.
یادآوری این نکته هم خالی از لطف نیست که جرج جرداق، هم‌اینک ۸۵ سالگی را تجربه می‌کند و بسیار بیمار و خسته است.
بنابراین تصمیم به فروش کتاب‌هایش گرفته و می‌خواهد گنجینه‌ای را که عمری با آن زیسته و حتی به خاطر آنها، حاضر به ترک خانواده‌اش شده است را بفروشد.

جرج جرداق، سال‌هاست که به تنهایی با کتاب‌هایش در آپارتمانی در بیروت زندگی می‌کند و این تصمیم به دلیل آن است که او می‌خواهد سال‌های پایانی عمرش را با استراحت بگذراند.
کتاب‌هایی که نویسنده کتاب «الامام علی؛ صوت‌العدالةالانسانیه» در این کتابخانه جمع‌آوری کرده است، از آثار بسیار ارزشمند و قدیمی است که در میان آنها، منابع اصلی همین کتاب هم دیده می‌شود. بنابراین، کتابخانه او، شامل آثاری درباره مولای متقیان، حضرت امیر (ع) است و از این باب، تجمع این کتاب‌ها در یک کتابخانه برای هر کشوری ارزش دارد.
بنابر این، اگر قبل از آنکه این کتابخانه بسیار ارزشمند به دست دلالان کتاب بیفتد، مسئولان جمهوری اسلامی ایران همت کند و آن را از جرج جرداق بخرند، می‌ شود یک مجموعه یا موزه‌ای به نام «جرج جرداق» نویسنده مسیحی، اما ارادتمند به ساحت علوی تأسیس کرد.
کد خبر: 36106
Share/Save/Bookmark